Kotka on savolaisten Amerikka
Virolahden kunnanjohtajahaussa neljä eteni haastatteluihin
Kouvolan Yhteislyseoon kohdistui perätön pommiuhkaus
Kotkan seudulla käydään musiikilla väkivaltaa vastaan
Poliisi otti kiinni alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäillyn Kouvolassa
Useampi perhe odottaa Kouvolan alueella omaa perhekummia
Kansanedustaja Paula Werning: Ratamo-päätös on vuoden puhallus – hallituksen päätös halvaannuttaa hoidon Kouvolassa yöaikaan
Pirtun salakuljetusta Pyhtäällä
Kotkan Suuri Tuntematon julkaisee uuden singlen
Tavoiteltu saari keskellä Suomenlahtea
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Myö välitetään sinusta - Sinun Tähden Hoivapalvelut tarjoaa tukea kaikille
Juoksulenkki, koirakävely tai pyöräily - Antaa sinulle energiaa sekä hyvän mielen
Iiris Vesalainen asuu nyt Veijo-miehensä kanssa paikassa, jossa sijaitsi ennen hänen mummolansa. -Tontti on perustettu vuonna 1912. Täällä on valtava määrä eri kasvilajeja.
Kuvat: Teija Piipari
Iiris Vesalainen viihtyy kotipuutarhassaan
Rehevä vanha tontti Voikkaan Sikomäellä on viherpeukalon taivas.
Teija Piipari
Iiris Vesalainen astuu metallisen puutarhakaaren alta kotipihassaan Kouvolan Voikkaalla.
– Tämä viiniköynnös tässä, Vesalainen osoittaa pitkin kaarta kasvavaa köynnöstä, on meille uusinta uutta. Ehkä saamme tulevaisuudessa tästä omaa viiniä, hän sanoo ja hymyilee.
Vesalainen johdattaa vieraansa läpi suuren vanhan pihan. Vuonna 1912 perustetun etelärinteisen tontin omenapuista varisee nyt iso sato. Tuolla on hyötypuutarha, jossa kasvaa muun muassa lipstikkaa, kurkkua, sipulia, kesäkurpitsaa ja mansikkaa. On luumupuuta ja on kirsikkapuuta. Tuossa on lastenlapsille rakennettu maja ja tuolla edempänä vanha Lydia-mummon keinu.
Iiris Vesalainen, 64, on eläkkeellä oleva rahoitusalan ammattilainen. Hän muutti lähes neljänkymmenen Vantaalla vietetyn vuoden jälkeen lapsuutensa maisemiin Voikkaan Sikomäelle, tai kuten hän kutsuu, Jaakkolanmäelle, vuonna 2022.
– Mummolani oli tässä, keltainen kotimökki Kotikallio-nimisellä tontilla. Isänpuoleiset isovanhempani, Emil ja Lydia Kaartinen, ostivat paikan 40-luvun alussa. Isäni Keijo Kaartinen taas teki tämän nykyisen talon omalle perheelleen vuonna 1976. Olin silloin lukioikäinen.
Iiris Vesalainen osti jyrkän mäen päällä sijaitsevan tiilitalon vanhemmiltaan vuonna 2011 miehensä Veijon kanssa. Kun isä kuoli ja äiti muutti palvelutaloon, alkoivat Vesalaiset käydä Jaakkolanmäessä.
– Neljästä viikonlopusta kolmena ajoimme tänne. Korona-aikana olimme koko ajan täällä. Sairastan astmaa, joten kerrostalokoti Vantaalla ei ollut houkutteleva vaihtoehto.
Sisällä kahvipöydän äärellä Iiris Vesalainen kertoo, että olo oli hyvin helpottunut lopullisen muuton jälkeen. Näin, vaikka hän aikanaan päätti, ettei ikinä palaa Voikkaalle.
– Pääkaupunkiseudun ihmispaljous ja liikenteen raskaus alkoivat kuitenkin painaa.
Vesalaiset ovat iloinneet rauhallisesta elämästään viehättävässä ympäristössä ”paikallisessa Pispalassa”.
– Nyt, kun on piha, jota tehdä, on meillä kädet mullassa koko ajan. Tai ainakin sen ajan, minkä lastenlasten hoidolta ehtii, Iiris Vesalainen sanoo ja nauraa.
Vesalaisilla on kaksi lasta ja neljä lastenlasta.
– Puutarhatyöt ovat meille henkireikä. Vantaalla meillä oli viljelypalsta, jota hoidimme.
Puutarhatöiden lisäksi Iiris Vesalaisen sydän sykkii vapaaehtoistyölle. Yksi kiinnostuksen kohteista on sukuseuratoiminta, johon hänet – ja koko perheen lähisukua myöten – innosti Markus-veli. Iiris Vesalainen on vuonna 2004 perustetun Kaartisten Sukuseuran perustajajäsen ja rahastonhoitaja. Seura juhli äskettäin 20-vuotista taivaltaan Mikkelissä.
– Sukuseuramme on tehnyt mittavaa sukututkimusta, ja nyt käytössä on sukututkija Ari Kolehmaisen kokoamaa tietoa uusien, syvällisten dna-tutkimusten myötä. Kaksivuotisen tutkimuksen lopullinen raportti on käytettävissämme keväällä 2025.
Etelä-Savossa, erityisesti Sulkavalla ja Savonlinnassa, Kaartisia on asunut runsaasti jo 1300-luvulta lähtien. Juvan Kilpolassa Kaartisia tiedetään asuneen ainakin 1600-luvun lopulta lähtien.
– Savosta on tullut Kouvolan seudulle paljon väkeä. Kuten he savolaishuumorilla puhuivat, ”tänne Amerikkaan”. Niin minunkin sukuni 1920-luvulla tuli.
Iiris Vesalainen toivottaa kaikki Kaartiset mukaan yhdistyksen toimintaan. Lisätietoa löytyy osoitteesta www.kaartistenseukuseura.fi.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.