Lukijan kuva: hyvää pääsiäistä!
Polttoaine riittää Kotkan seudun busseissa ainakin ensi viikon
Ilmoittautuminen Kotkan Meripäiväparaatiin on nyt auki
Harju aloittaa hevosalan koulutuksen Pirkanmaalla
Mielipide: Ihmisyys unohduksissa, onko sovinto mahdollista
Sami Ristiniemi osti Restec Finland Oy:n
Kotkasta löytyy Kaakkois-Suomen paras K-Market
Muualta tullut äiti kaipaa ystävää
Maakunnan kulttuurille uutta näkyvyyttä
Ikuiset jäljet elämästä rikollisjengissä
Digiasemalta uutta osaamista yrityksille
Palveleva kangaskauppa
Luksulla valmistaudutaan Tammikuun talkoisiin
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Miun & ihanan kaupan tarina
Ikoninen ravintola Kouvolassa, Pyöreä-Torppa, tutummin Mutteri, juhlii kuusikymppisiään ensi viikon ajan. -Ravintola on tunnettu ympäri Suomea, sanoo yrittäjä Bekim Canhasi.
Kuva: Teija Piipari
Lohileipä on jo 60 metrin mittainen
Legendaarinen Mutteri täyttää pyöreitä ja tarjoaa sen kunniaksi perinneherkkuaan kaikelle kansalle.
Teija Piipari
Bekim Canhasi nousee ylös tuolista ja peruuttaa ovensuuhun. Suunnilleen siihen asti tulee 60 metriä pituutta ravintolasalin toisesta päästä, siellä missä on nuo verhot, mies viittelöi.
Metriluku on oleellinen, sillä Canhasin ravintola Pyöreä-Torppa, Mutterinakin tunnettu, täyttää 60 vuotta ja tarjoaa sen kunniaksi lohileipää – 60 metrin verran.
– Ei me voida levittää leipää näin pitkälle. Ihmiset eivät pääsisi sisään. Siksi lohileipä tulee l-kirjaimen muotoon tuonne, mutta on kuitenkin katkeamaton. Ensimmäisen palan on lupautunut leikkaamaan kaupunginjohtaja Marita Toikka.
Canhasia alkaa yhtäkkiä naurattaa:
– Jos ravintola pääsee satavuotiaaksi ja lohileipäperinne jatkuu, on leivästä tehtävä u-kirjain, joka kulkee ympäri ravintolaa.
Viimeksi Pyöreä-Torppa tarjosi lohiherkkuaan viisi vuotta sitten. 55 metriä pitkä leipä katosi kävijöiden suihin vajaassa kolmessa ja puolessa tunnissa.
Vuonna 1959 Kouvolassa avattu Pyöreä-Torppa on kestänyt omistajanvaihdokset, lamat ja kaikenlaiset myrskyt, ihastelee Bekim Canhasi. Ovia ei ole tarvinnut missään vaiheessa laittaa säppiin.
Canhasi tuli torppaan vuonna 1995 karaoken vetäjäksi. Paria vuotta myöhemmin hänet palkattiin vakituiseksi työntekijäksi. Vuonna 2005 hänet nimitettiin ravintolapäälliköksi. Yrittäjä hänestä tuli neljä vuotta myöhemmin.
– Olen ollut talossa kohta 25 vuotta. Paljon olen nähnyt ja kokenut, mutta se harmittaa etten ole nähnyt sitä aikaa, kun täällä pyöri hevosmiehiä ja taiteilijoita, viittaa hän ravintolan alkuvuosiin.
Mikähän lienee Mutterin salaisuus?
– Pitkä historia, lohileipä, asiakaspalvelu, johon meillä satsataan sekä tasokas karaoke, Canhasi luettelee. – Laulajat kiittelevät, että täällä on hyvä soundi, hyvä laulaa. Emmekä ole tehneet turhia remontteja, vaan olemme säilyttäneet paikan sellaisenaan, tuttuna. Sitäkin arvostetaan.
Yrittäjä odottaa juhlaviikkoa innoissaan mutta jännittyneenä. Tuleekohan yleisöä paikalle? Tiistaina 3. joulukuuta Mutterissa on tarjolla lohileipää. Keskiviikkona juhlitaan tumma puku päällä ja tanssitaan Souvareitten tahtiin. Torstaina ratkotaan karaokemestaruus ja perjantaina, Suomen itsenäisyyspäivänä, on luvassa täytekakkua ja kahvia.
Canhasi on nyt 48-vuotias. Hän laskee, että ainakin 15 vuotta hän voisi ravintolayrittäjänä jatkaa.
– Eli kolmet, jollei jopa neljät juhlat vielä, jos jatkan 20 vuotta, hän hymyilee.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.