195 000 euron avustus Kouvolan kaupungin etsivään nuorisotyöhön
Autoliitto varoittaa Chicco-turvakaukalosta – aiheuttaa vakavan vaaran
Huhtikuun Vellamokahvien teemana Ruotsinsalmi
Kouvolan kaupunki etsii apujoukkoja vaaleihin
Rajanylittäjien määrä kasvoi viime viikolla – Helsingin sataman kautta tulijoita oli yli 14 000
Koronatartuntojen määrä nousussa Kymenlaaksossa
Koronatilanne Kouvolassa on erittäin vakava
Kotkassa epäilty henkirikos
Kotka avaa satamansa ensimmäistä kertaa Viking Linen matkustaja-alukselle
Kaunissaaren satamasuunnitelma palaa alkuperäiseen ELY-keskuksen linjauksen vuoksi – Alusten keinumista vähennetään lisäpenkereillä, vaimenninlaiturilla ja virtausputkilla
Viikon Pulinat -show
Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Samoin Viikon Pulinat. Viimeisessä ohjelmassa käydään pohjalla ja noustaa huipulle eli mukana mm. parhaat/huonoimmat palat, nostalgiaa, yllätysvieraita jne.
Tuotanto: Same-eYes Oy / Citymedia.fi
Timo P. Vartiainen on dyykannut roskiksista löytöjä, joita useat tekevät kirpputoreilta.
Kuvat: Kai-Pekka Vesalainen
Dyykkauksesta syntyy taidetta
KAI-PEKKA VESALAINEN
– Sain Timo P. Vartiaiselta maaliskuussa 2018 sähköpostia. Vartiainen kertoi kouvolalaishenkilön käyneen Helsingin taidemuseon näyttelytilassa HAMin kulmassa hänen näyttelyssään ja kehuneen Kouvolan taidemuseo Poikilon näyttelytiloja. Lähdin Helsinkiin katsomaan Vartiaisen näyttelyä, jossa pohdimme miten esillepano sopisi tänne meille, taustoittaa intendentti Mari Lehtosalo Ilmiöitä ja olioita -näyttelyä, joka on esillä taidemuseossa Kouvola-talolla sunnuntaihin 25. huhtikuuta saakka.
– Mielestäni Vartiaisen taiteessaan esille tuoma aihe – ihmisten tavallaan tuhlaavainen elämäntapa ja käyttökelpoisen tavaran heittäminen roskiin – on ekologisesti todella ajankohtainen asia ja herättää ajatuksia siitä, miten tuhlaavaisesti ihmiset kuluttavat ja käyttävät maapallon varoja, pohtii Lehtosalo ja muistuttaa, että kierrätysaiheisessa näyttelykokonaisuudessa on harvoin koetun kaltaisia töitä myös Timo Heinolta ja Jaakko Tornbergilta.
Timo P. Vartiaisen esinekoosteet ja installaatiot on tehty kuvataiteilijan helsinkiläisistä roska-astioista löytämistä tavaroista.
Vartiaisen löytöihin tutustuja ei voi kuin ihmetellä, minkä vuoksi käyttökelpoista ja hyväkuntoista tavaraa heitetään roskiin. Esimerkiksi ehdottomasti kierrätykseen kuuluvassa elektroniikkajätteessä on raaka-aineita, jotka malmeina tulevat nopeastikin loppumaan.
– Keräysjuttu on kohdallani levinnyt arkeen liittyvään tekemiseeni niin, että olen alkanut keräämään perunoita ja kasvattamaan niistä ruokaa, hymähtää Vartiainen, jolle dyykkaustaide on ollut kymmenisen vuotta päällimmäinen projekti. Ympäristötaiteilijan muita tekemisiä ovat olleet linnunpönttöveistokset.
– Helsingin kaltainen kaupunki on tällaisiin projekteihin paras mahdollinen, koska iso kaupunki tuottaa eniten tavaraa, jota voin käyttää hyödyksi, selvittää Vartiainen ja jopa ymmärtää ihmisten kulutustottumuksia.
– Kun tila on pääkaupunkiseudulla kallista ihmisillä on pieniä asuntoja, joten kulutushysteriassa ”turhat” tavarat joutuvat pääasiassa roskikseen. Käyn myös kirpputoreilla, mutta harvoin löydän niiltä mitään, toteaa Vartiainen, jolta näyttelyssä on esillä kahdeksan pöydällistä dyykkiä, mutta mieheltä löytyy tavaraa 30–40 vastaavaan koosteeseen.
Jaakko Tornberg on rakennellut elektroniikkaromusta jopa ääntä tuottavia robottiolioita.
Kun Vartiainen tekee roskataidetta, hän ei pyri opettamaan tai moralisoimaan, vaan näyttää asioita, joista ihmiset voivat tehdä itse johtopäätökset.
– Mielestäni metodini on toiminut hyvin. Ihmiset ovat tulleet juttelemaan ja kertomaan omia kokemuksiaan sekä muistojaan esillä olevista tavaroista, juttelee Vartiainen ja ryhtyy tarinoimaan yleiskoneesta, jonka saisi toimivaksi 30 euron varaosalla.
Tähän Jaakko Tornbergin Hevosmieheen kuuluu kaksi sähkömoottorilla näyttelytilan lattialla liikkuvaa hattua.
Timo Heinolta esillä on seitsemän teoskokonaisuutta, jotka korreloivat hyvin kierrättämis- ja keräilyteemaisen näyttelyn kanssa. Ostoskärreistä tehdyssä tilassa uniikissa installaatiossa on jopa kuvallista runollisuutta. Omakuva -kollaasissa taiteilija on hyödyntänyt omia ihokarvojaan. Abstraktissa Suklaamuotissa on käytetty 23 karaatin lehtikultaa ja koiran ulosteesta tehtyjä kiekkoja. Vastavuoroisesti Mykkä huuto -veistoksen suklaarusakot on valmistettu tummasta suklaasta.
Kino-Poikilossa on nähtävillä myös Jan Ijäksen jäteaiheeseen liittyvä dokumentaarinen elokuva How great, joka äskettäin esiteltiin DocPoint -dokumenttifilmifestivaaleilla Helsingissä.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.