Kouvola ei niele Ratamon yöpäivystyksen lakkautusta
Kotkan kaupunki perustaa luonnonsuojelualueen Mussaloon
Mielipide: Ei lopeteta ympärivuorokautista päivystystä!
Mielipide: Onko Israel terroristivaltio?
Mielipide: Kuolemasta on tehty liian steriiliä
Akkutehtaasta jätettiin adressi ministereille – CNGR:n mukaan Haminan akkutehdasta ei voida rinnastaa muihin tehtaisiin ratkaisuiltaan
Henkilö: Ahkera mielipidekirjoittaja Jukka Poikolainen herättää vahvoja reaktioita, puolesta ja vastaan – ”Yritän olla humanisti”
Rallicrossia triplasti Tykkimäellä
Mauno kutsuu kävelylle hyvä asian puolesta
Tykkimäen huvipuiston kesän uutuuslaite kohoaa 38 metriin
Digiasemalta uutta osaamista yrityksille
Palveleva kangaskauppa
Luksulla valmistaudutaan Tammikuun talkoisiin
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Miun & ihanan kaupan tarina
Marjojen, vihannesten ja juuresten tuottajat mahtuvat suomalaisella kesätorilla sulassa sovussa vierekkäisille myyntipaikoille. Kilpalaulantaa ei harrasteta, vaan hyvä maku ratkaisee. Monesti perunakauppaa tehdään jo useammassa sukupolvessa. Matti Kunnari otti kotitilan nimiinsä vuonna 2007.
Kuvat: Martti Linna
Matti Kunnarin pelloilla kasvaa sen kahdeksaa sorttia pottua
Martti Linna
Näinä aikoina kymenlaaksolaisilla kesätoreilla ruokaostoksiaan tekevällä asiakkaalla on mistä valita. Säät ovat pääosin suosineet kasvukautta. Sekä marja-, vihannes- että juuresvalikoimat ovat myyntipöydillä parhaimmillaan. Monesti pöydän takana seisoo se kuuluisa lähituottaja, eli nuo herkullisten aterioiden raaka-aineet tuottanut viljelijä.
– Meidän tilalta on käyty myymässä torilla tilan tuotteita aina 1980-luvulta lähtien, kertoo Haminan Paijärvellä Kunnarin luomutilaa pitävä Matti Kunnari.
– Koko tilan tuotannossa siirryttiin luomuun 90-luvulla. Joskus aikaisemmin joku vielä kysyi että mitä luomu on, mutta nykyään kaikki jo tietävät mitä se sana tarkoittaa.
Peruna, potaatti, pottu, potakka, potukka tahi ruotsalaisittain potatis. Ruokapöytien peruselintarvike tunnetaan eri murrealueilla eri nimillä.
Kunnarin mukaan yleisin kysymys, johon viljelijän pitää tietää vastaus, on se, mikä lajike on hyvää keittoperunaa. Heinä-elokuun vaihteessa hänen pöydältään löytyy myynnistä Siikliä, Annabellaa ja Jussia. Kaksi ensin mainittua ovat hyviä keittoperunoita, Jussi on yksi uudehkoista varhaisperunalajikkeista.
– Yhteensä meidän pelloilla kasvaa tänä kesänä kahdeksaa eri lajiketta. Satokautta jatkuu syyskuun alkupuolelle saakka. Esimerkiksi jauhoinen uusi perunalajike Mozart on vielä nostamatta. Jos jokin uusi lajike on kuvauksensa perusteella mielenkiintoinen, sitä voi ottaa kokeiluun. Mutta asiakkaathan sen ratkaisevat, mitä meillä viljellään.
Kesätorilla voi luottaa siihen, että perunoita tulee pussiin vähintään luvattu litramäärä. Myös Kunnarin myyntipisteen kahden ja viiden litran kappojen kyljistä löytyvät viralliset ”kruunaukset”.
Kunnarin luomutilalta käydään kesällä säännöllisesti myyntireissuilla Haminan torilla. Syksymmällä ohjelmassa on muutamia markkinatapahtumia. Kesämökkiläiset ja muut lomailijat ovat tärkeitä ostajaryhmiä. Peruna maistuu monessa muodossa myös kasvattajansa suussa.
– Kesällä uudet perunat voin kera tietenkin, ja talvella menee muusipuolelle, kuvaa Matti Kunnari mieluisia perunaruokiaan.
– Mutta on peruna hyvää kastikkeenkin kanssa.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.