Mielipide: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Kotkaan toinen akkuteollisuuden hanke
Kymenlaakson innovaatioita etsivä IdeaKymi-kilpailu käynnistyy syksyllä
Vaarallisen jätteen, sähkölaitteiden ja metalliromun keräysautot Virolahdella
Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Marjojen, vihannesten ja juuresten tuottajat mahtuvat suomalaisella kesätorilla sulassa sovussa vierekkäisille myyntipaikoille. Kilpalaulantaa ei harrasteta, vaan hyvä maku ratkaisee. Monesti perunakauppaa tehdään jo useammassa sukupolvessa. Matti Kunnari otti kotitilan nimiinsä vuonna 2007.
Kuvat: Martti Linna
Matti Kunnarin pelloilla kasvaa sen kahdeksaa sorttia pottua
Martti Linna
Näinä aikoina kymenlaaksolaisilla kesätoreilla ruokaostoksiaan tekevällä asiakkaalla on mistä valita. Säät ovat pääosin suosineet kasvukautta. Sekä marja-, vihannes- että juuresvalikoimat ovat myyntipöydillä parhaimmillaan. Monesti pöydän takana seisoo se kuuluisa lähituottaja, eli nuo herkullisten aterioiden raaka-aineet tuottanut viljelijä.
– Meidän tilalta on käyty myymässä torilla tilan tuotteita aina 1980-luvulta lähtien, kertoo Haminan Paijärvellä Kunnarin luomutilaa pitävä Matti Kunnari.
– Koko tilan tuotannossa siirryttiin luomuun 90-luvulla. Joskus aikaisemmin joku vielä kysyi että mitä luomu on, mutta nykyään kaikki jo tietävät mitä se sana tarkoittaa.
Peruna, potaatti, pottu, potakka, potukka tahi ruotsalaisittain potatis. Ruokapöytien peruselintarvike tunnetaan eri murrealueilla eri nimillä.
Kunnarin mukaan yleisin kysymys, johon viljelijän pitää tietää vastaus, on se, mikä lajike on hyvää keittoperunaa. Heinä-elokuun vaihteessa hänen pöydältään löytyy myynnistä Siikliä, Annabellaa ja Jussia. Kaksi ensin mainittua ovat hyviä keittoperunoita, Jussi on yksi uudehkoista varhaisperunalajikkeista.
– Yhteensä meidän pelloilla kasvaa tänä kesänä kahdeksaa eri lajiketta. Satokautta jatkuu syyskuun alkupuolelle saakka. Esimerkiksi jauhoinen uusi perunalajike Mozart on vielä nostamatta. Jos jokin uusi lajike on kuvauksensa perusteella mielenkiintoinen, sitä voi ottaa kokeiluun. Mutta asiakkaathan sen ratkaisevat, mitä meillä viljellään.
Kesätorilla voi luottaa siihen, että perunoita tulee pussiin vähintään luvattu litramäärä. Myös Kunnarin myyntipisteen kahden ja viiden litran kappojen kyljistä löytyvät viralliset ”kruunaukset”.
Kunnarin luomutilalta käydään kesällä säännöllisesti myyntireissuilla Haminan torilla. Syksymmällä ohjelmassa on muutamia markkinatapahtumia. Kesämökkiläiset ja muut lomailijat ovat tärkeitä ostajaryhmiä. Peruna maistuu monessa muodossa myös kasvattajansa suussa.
– Kesällä uudet perunat voin kera tietenkin, ja talvella menee muusipuolelle, kuvaa Matti Kunnari mieluisia perunaruokiaan.
– Mutta on peruna hyvää kastikkeenkin kanssa.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.