Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Reaktiivinen päätöksenteko
Saamme jatkuvasti lukea mediasta, kuinka Kouvola yllätetään housut kintuissa milloin missäkin tilanteessa. Viimeisimpänä tietenkin Kymsoten vuosia kertynyt alijäämä, joka nyt tuli maksuun. Tämä ei tietenkään ole yksin Kouvolan vika, mutta aivan viaton ei kaupunkimmekaan tässä ole. Alijäämän olemassaolo oli tiedetty kauan, vaikka tarkkaa summaa ei ollutkaan tiedossa. Se miksi alijäämää oli kertynyt, oli taas lähes pelkästään omistajakuntien syytä, kaupungeilta tulleiden jatkuvien säästöpaineiden vuoksi Kymsotella ei ollut muuta vaihtoehtoa lakisääteisten palveluiden tuottamiseen kuin alijäämän kerryttäminen siinä vaiheessa kun kaikki mahdollinen oli jo karsittu.
Ja se ettei reaaliaikaista tietoa taloudesta pystytty antamaan omistajille johtui isolta osin siitä että Kymsoten taloushallinto oli totaalisen alimitoitettu hoitamaan sen kokoista organisaatiota, ja jatkuva henkilöstön vaihtuvuus vielä pahensi tätä työtaakkaa entisestään. Ja lopputuloksen me nyt tiedämme, tapahtui ”yllätys” jonka kaikki kyllä tiesivät olevan tulossa, mutta silti Kouvolassa elettiin kuin sitä ei ehkä tapahtuisi jos sitä ei sanottaisiin ääneen. Toivottiin ihmettä.
Toinen esimerkki tästä päätöksenteon tavasta, jossa reagoidaan vasta kun asiat ovat tapahtuneet, on surullisen kuuluisa Kimolan kanava. Kanavan muuttaminen veneilyyn sopivaksi aloitettiin vuonna 2018, ja se avattiin 2020 elokuussa, jolloin sen suosio oli suuri. Samoin seuraavana vuonna, mutta… Kun veneitä tuli tänne kauempaa, läpi kanavan ja osa jopa Virtakiveen asti, moni huomasi yllätyksekseen että lähin tankkausasema oli vuolenkoskella, ja ei ollut yksi eikä kaksi veneilijää jotka joutuivat Virtakiveen rantauduttuaan tilaamaan taksin ja sen avulla hakemaan polttoainetta veneeseensä päästäkseen jatkamaan matkaa. Polttoaineen jakelu avattiin Virtakiven vierasvenesatamassa vuonna 2022. Kouvolalla oli neljä vuotta aikaa siitä kun kanavan rakentaminen aloitettiin tehdä tarvittavat palvelut tänne, jotta veneily olisi mielekästä ja edes osa kanavaan sijoitetuista rahoista saataisiin takaisin elinkeinoelämän vilkastumisen avulla. Mutta me aloimme toimia vasta kun veneilijät olivat jo kaksi kesää ehtineet kokea sen, että ei ole mitään syytä jatkaa matkaa Vuolenkoskelta tänne, ja maine oli jo menetetty, samoin mahdollisuus jota tuskin enää saadaan takaisin.
Myös itse kanavan sulkujen alue jätettiin täysin kesken, saatiin aikaiseksi iso autio sepelikenttä, ja järjettömillä ehdoilla yritettiin haalia sinne yrittäjiä rakentamaan kahvila. Annamme nyt 10 miljoonaa Kookoolle aitioiden rakentamiseen jäähalliin, ja he maksavat sitä takaisin pikkuhiljaa, hyvä niin. Samalla logiikalla olisimme voineet rakentaa sulkujen luokse kahviorakennuksen muutamalla sadalla tuhannella, ja vuokrata sen yrittäjälle joka olisi sen maksanut takaisin vuokrina. Tuosta paikasta olisi voinut muodostua samanlainen suosittu kahvila kuin Vuolenkoskella, tai Susikoskella olevat, nyt sekin mahdollisuus meni, koska kukaan ei ajatellut sitä etukäteen. Kovin montaa kertaa eivät ihmiset aja sepeliparkkipaikalle syömään jäätelöä retkituoleista, kuten olemme huomanneet.
En toivo meille päättäjille kristallipalloa, koska sellaista tuskin saamme, mutta toivon että tulevaisuudessa me kaikki, niin luottamushenkilöt kuin viranhaltijat, omaisimme hieman enemmän sitä tavallista maalaisjärkeä, harkitsisimme kaksi kertaa kun joku vaikuttaa liian hyvältä, käyttäisimme veronmaksajien rahoja kuin omiamme, ja lakkaisimme uskomasta ihmeisiin.
Mikko Jaanu
valtuutettu (ps.)
Kouvola
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.