Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Haminan Aageen makkaraperunat maistuvat yhä
Martti Linna
Asiahan on niin, että suomalainen mies ei hevillä luovu mielivihanneksestaan makkarasta. Ei, vaikka terveyssuositukset sanoisivat mitä. Jos uunilenkkinsä saa vielä nauttia osana makkaraperunoita kera runsaiden höystöjen, on makunautinto täydellinen.
Jos juttu menee käräjille, kannattaa kutsua todistajaksi Haminan Autogrillin – eli paikallisella kielellä Aageen – yrittäjä Mirja Virtanen. Hänellä on pitkä kokemus grilliruokien myymisestä paikallisille ja vieraille.
– Autogrilli avattiin tässä samassa parakissa vuonna 1987 tuolla Kanuunan vieressä. Eikka Pitkänen oli silloin yrittäjänä, Mirja muistelee.
– Sittemmin koppi siirrettiin tähän linja-autoaseman viereen. Olin seuraavilla yrittäjillä töissä. Vuonna 1997 aloin pitää paikkaa sisareni kanssa, nyt tämä on ollut yli kymmenen vuotta itselläni.
Kaupungin sykkeen aistii hyvin grillikioskin Drive in -kaistan pienestä elämänluukusta. Hiljenemään päin on ollut.
– Ihmiset, ja varsinkin varusmiehet ovat Haminasta vähentyneet. Joskus meiltä kuskattiin satakin tilattua ruoka-annosta iltaisin varuskuntaan. Myös ”kutsetin” lopettaminen ja satamaväen väheneminen ovat näkyneet.
Aageen makkaraperunat eli ”makkispekkikset” maistuvat silti yhä. Haminassa on muitakin turistirysiä kuin pitkät lippusalot.
– Eräskin täällä varusmiehenä ollut mies toi iäkkäät vanhempansa, ja muun perheensä meille retromatkalle, Mirja Virtanen kertoo yhdessä grillillä työskentelevän Satu Kujalan kanssa.
Sitä, miksi juuri makkaraperunat ovat säilyneet nälkäisten suosiossa, ei alan yrittäjäkään osaa selittää. Niiden lisäksi asiakkaiden mukaan lähtee myös erilaisia hampurilaisia, lihapiirakoita ja muuta hyvää. Tarvittaessa löytyy myös gluteenitonta tarjottavaa sekä kasvispihvejä lihatuotteiden sijaan. Lihapiirakat tulevat paikalliselta tekijältä Uudesta Summasta.
– Perjantai ja sunnuntai ovat vilkkaimpia päiviä, mutta lauantai on yleensä hiljainen, Mirja Virtanen kertoo.
Hän arvelee sen johtuvan siitä, että nuorison biletyspaikat ovat Haminassa vähissä.
– Venäläisetkin asiakkaat ovat löytäneet meidät. Meiltä löytyy menu myös venäjäksi, ja osa työntekijöistä puhuu venäjää.
Elostaan huolestuneen keski-ikäisen kysymykseen, ovatko makkaraperunat terveellisiä vai eivät, on Mirja Virtasella kokemuksen tuoma napakka vastaus:
– Moni tekee kotonakin ruuaksi makkaraa ja perunoita. Mutta kuinkas moni viitsii tehdä siihen lisukkeeksi kunnon salaatin?
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.