Harri Mannonen Pariisin koripallojoukkueeseen
Mielipide: Kouvolan valtuustossa on sammutettu valot
Kuusankosken Rantapuiston sillan ja raitin rakentaminen sekä Mielakan hiihtoylikulun perustusten korjaustyöt käynnistyivät
Heijastimella bussiin maksutta Kotkan joulunavauksen päivänä
Kotkan kaupunki julistautuu Suomen piparipääkaupungiksi
Mielipide: Maailman vihrein akkumateriaalitehdas
Kotkan Citymarketin kauppias vaihtuu
Yhteinen taival alkoi kynsistä
Miun & ihanan kaupan tarina
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Mielipide: Julkinen valta vikaraiteella
Valtio ja kunnat kamppailevat taloutensa kurissapitämiseksi. Onko yhteiskunnassa tapahtunut itsekseen rakennemuutos, jonka seurauksena voimavarat ovat heikentyneet?
Näin on tapahtunut. Kansan varallisuus on lisääntynyt vapaan kaupallisuuden eli uusliberalismin seurauksena liike-, yritys- ja sijoittajien osuuksilla. Toiseksi verokertymät eivät oikeasti ole lisääntyneet, koska todellisia verotuloja edellämainituilta tahoilta ei saada tai ei haluta periä. Verolainsäädäntöä ja yhtiömuotoja tulisi kai muuttaa, mutta tämän päivän politiikalla se ei ole mahdollista.
Kaikenlaisia tukia maksetaan eri alojen toimijoille. Joitakin tukia maksetaan vanhentuneilla säädöksillä. Myös villiintynyt yritysten rahallinen tukeminen tuskin tuottaa paljoakaan loppulaskelmia arvioitaessa. Valtiomuotomme ja kunnan tarkoitus on alun perin ollut tasavertaisen hyvinvoinnin järjestäminen asukkailleen niin, että jokaisella on mahdollisuus turvattuun toimeentuloon ja riittäviin palveluihin.
Nykyinen politiikka on vääristänyt hyvinvointiajatuksen. On nimittäin useissa kunnissa käytetty ulkopuolisia ns. asiantuntijoita, eikä siten ole itse joissakin asioissa käytetty puhdasta päätäntävaltaa. Kuntien ylemmälle johdolle on luisunut paljon valtaa.
Järjettömän suuret, oikeastaan toimivaltaan kuulumattomat sijoitukset, ovat vielä tulevaisuudessakin monia vuosia kuntatalouden rasitteena. Nyt ollaan tilanteessa, jossa joitakin korjauksia on tehtävä. Tärkeätä on verotulojen hankkiminen sieltä, jossa on löysää varallisuutta eli maksukykyä Lisäksi olisi harkittava kunnan toimivallan rajaamista.
Kunnan tulisi myös itse työllistää ottamalla eräitä ulkoistettuja toimintoja tehtäväkseen. Esimerkkinä kunnallistekniikka. Kunnalliset vesilaitosyhtiöt tulisi purkaa. Eivät ne ole kuntademokratiaa. Siellä toimivilla henkilöillä on salassapitovelvollisuus lähes kaikkeen. Siis asukkaat eivät saa esimerkiksi vesiyhtiön toimielimen päätöksistä tietoja.
Lopuksi voidaan katsoa, että oikea perusta laskettaessa kunnan hyvinvointipalveluden kustannuksia, on heti ensimmäiseksi kartoittaa kaikki asukkaiden palvelutarpeet. Lähtökohtana tulee olla ensisijaisesti ihminen, lapsi tai aikuinen, joka tarvitsee apua ja hoivaa. Kun nämä asiat on listattu, seuraavaksi varataan määrärahat talousarvioon.
Tänä päivänä näyttää siltä, että laskelmia tehdään jokin rahasumma tähtäimessä. Se onkin numeroilla kikkailua ja kääntelyä. Mennään vahvemman oikeuksilla helposti unohtaen esimerkiksi heikoimmassa asemassa olevat vanhukset, vammaiset, vähävaraiset lapsiperheet, yksinhuoltajat, työttömät sekä köyhät.
Ilkka Hyvärinen
Sos.dem.puolueen jäsen vuodesta 1963,
Kuusankoski
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.