Jyrki Saarela jättää MyPan
Miika Herrala palaa Titaaneihin – Henri Rahkonen lähtee pois
Keltakallion asemakaavaehdotus valmistui lautakunnan käsittelyyn – Sammakkojen ja perhosten säilyminen turvataan
Mehiläinen tuottaa jatkossakin Etelä-Kymenlaakson psykiatrian avohoidon lääkäripalvelut
Mielipide:Avoin kysymys päättäjille
Jesse Hartoselle kartingmestaruus
Kotiseututyön ansiomitali kahdelle ansioituneelle kymenlaaksolaiselle
Ei tullut koripallostadionia, kun ei sellaista tilattukaan – Satama Areenan rakennuttajia on ryöpytetty julkisuudessa
Mielipide: Kutomossa syntyvät kauniit matot ja uuden ystävyyssuhteet
Players Sports Bar Kotkassa sulkee ovensa
Rallicross SM -sarja tekee kahden vuoden tauon jälkeen paluun Tykkimäelle
Kirppis-yrittäjäksi rakkaudesta kierrätykseen
Poikki menneet nivelsiteet voivat kasvaa takaisin kiinni
Yrittäjien uusi kumppani
Mielipide: Kouvolan tulos maan surkein
Helmikuun alkupuolella pidetty Kuntaliiton info kuntien vuoden 2022 alustavista tilinpäätöstiedoista ei ollut mieluisaa kuultavaa kouvolalaisen korvaan. Ei ollut, vaikka ykköstila tuli. Kouvolan ennakkolaskelma kertoo, että Kouvolassa tilikauden tulos on absoluuttisesti mitattuna maan heikoin. Kouvolan tulos oli Suomen surkein.
Tulos osoitti 14 miljoonaa euroa miinusta. Tämä siitä huolimatta, että veroperusteiset tulot olivat edelleen komeasti yli maan keskiarvon. Tuo 14 miljoonan alijäämä on jo alakanttiin, helmikuun puolivälin kirjaus osoittaa 20 miljoonan alijäämää. Mihin tässä vielä päädytään?
Asukaskohtainen lainakanta karkasi hallinnasta. Vuonna 2021 se oli 3 195 euroja ja viime vuonna 4 333. Kasvua 1 138 euroa. Maan keskiarvo 3 363 viime vuonna. Jo loppui kerskailu keskiarvoa pienemmästä lainakannasta. Loppui, vaikka lainapotista vähennettäisiin KSS:lle annettu 50 miljoonan tilapäislaina. Leasing- ja vuokravastuut ovat kasvusuunnassa.
Viimeistään nyt avautuu, miksi kaupunginjohto ajoi aikaa ja itseään säästämättä Hemsö-diiliä. Ennakkotiedot kertovat näet todellisen tilanteen. Hemsö-myynneillä saadaan todellisuus pimentoon.
Jos ja ehkäpä kun hallinto-oikeus hyväksyy aikanaan suhmuroinnin, niin maaliskuun loppuun valmisteltavaan lopulliseen tilinpäätökseen nostetaan avuksi myyntitulo 96,8 miljoonaa euroa, josta kirjattaneen myyntivoitoksi noin 45 miljoonan suuruisena. Siihen loppui tuska ja ahdistus. Vai loppuiko?
Osa myydyistä kiinteistöistä vuokrataan salaisella sopimuksella takaisin kaupungille. Vuokrausta on perusteltu sijoittajan ”maltillisella” tuotto-odotuksella. Kuntalehdessä on asiaa käsitelty yleisellä tasolla. Kuntarahoituksen asiakkuuspäällikkö Daniel Eriksson toteaa, että ei ajatella, että vuokramallin kautta on voitu maksaa tilat jopa kahteen kertaan. On mahdoton tarkoin ennakoida, miten Kouvolassa käy, kun vuokrausehdot on salattu. Pahimpaan pitää varautua.
Omaisuuden myynnillä Kouvola on ennenkin nostettu suosta. Kun 96,8 miljoonaa kilahtaa tilille, on taas helppo hymyillä. Ylijäämää pukkaa! Mitähän seuraavaksi? Ai niin, jos lainakanta pidettäisiin vuoden 2021 tasolla, koko Hemsö-tuloutus hupenisi kerta heitolla. Nyt meni fiilikset ja fileet.
Jo aiemmin arvostelin kaupunginjohdon sopeutussuunnitelmia riittämättömiksi. Tavoitteeksi oli asetettu kolmen miljoonan vuosittaiset säästötoimet. Epäilin, että lukema on vedetty stetsonista tai ravisteltu hihasta. Nyttemmin tavoite on nostettu kymmeneksi miljoonaksi. Perusteeksi keksittiin kasvanut alijäämä. Raju sopeutustarve oli tiedossa, ainakin piti olla, jo ennen tuoreimpia käännöksiä. Valmistelijoiden olisi ryhdikästä tunnustaa, että kolmen miljoonan tasapainotustavoite oli kaikessa alimittaisuudessaan suuri virhe. Avoimeksi jää kysymys; miten tämä oli mahdollista?
Asko Vatanen
Kouvola
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.