Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Lasten ja nuorten mielenterveyden tukea on vahvistettava
Huomattava osa mielenterveyden häiriöistä kärsivistä lapsista ja nuorista ei saa tällä hetkellä tarvitsemaansa hoitoa. Ongelmana on erityisesti perustason palvelujen riittämättömyys. Tuen ja avun viivästyessä joudutaan yhä useammin turvautumaan erikoissairaanhoitoon ja myös lastensuojeluun, vaikka tilanne olisi ollut hoidettavissa riittävillä perustason palveluilla.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten digipalveluissa, nettikirjeissä ja chatissä psyykkiseen terveyteen liittyvät yhteydenotot ovat olleet yleisin yhteydenoton syy jo yli kymmenen vuotta. Psykiatristen yksiköiden ylikuormittuminen ja nuorten mielenterveyspalvelujen aliresursointi kuuluvat yhteydenotoissa päivittäin. Korona-aikainen etäopiskelu ja palvelujen ohentuminen ovat entisestään lisänneet lasten ja nuorten mielenterveyden tuen ja avun tarvetta.
Matalan kynnyksen mielenterveyden tukea ja palveluja tulee lisätä, jotta lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada nopeasti ja joustavasti apua ja hoitoa. Esimerkiksi oppilas- ja opiskelijahuoltoa ja sen voimavaroja on vahvistettava ja varmistettava, että lapset ja nuoret saavat riittävää tukea ja apua kouluterveydenhuollosta sekä koulupsykologilta ja -kuraattorilta. Erikoissairaanhoidossa puolestaan tulisi vahvistaa intensiivistä avohoitoa, jonka avulla voidaan tukea nykyistä paremmin vaikeammin oireilevia lapsia ja nuoria.
Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ovat pirstalaiset, mikä heikentää osaltaan hoitoon pääsyä ja hoidon jatkuvuutta. Hyvinvointialueiden on vahvistettava lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen perustason ja erityistason yhteensovittamista sekä tuotava erityispalvelujen osaamista perustasolle.
Emme saa myöskään unohtaa lasten ja nuorten arkiympäristön merkitystä mielenterveydelle. Kivat kaverit, kannustavat vanhemmat ja opettajat, mieluisat harrastusmahdollisuudet, ensimmäiset myönteiset työelämäkokemukset ovat kaikki mielenterveyttä vahvistavia tekijöitä. Jokaisessa kohtaamisessa voidaan vahvistaa lapsen ja nuoren mielen hyvinvointia.
Christa Carpelan
toiminnanjohtaja
MLL:n Kaakkois-Suomen piiri ry
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.