Jyrki Saarela jättää MyPan
Miika Herrala palaa Titaaneihin – Henri Rahkonen lähtee pois
Keltakallion asemakaavaehdotus valmistui lautakunnan käsittelyyn – Sammakkojen ja perhosten säilyminen turvataan
Mehiläinen tuottaa jatkossakin Etelä-Kymenlaakson psykiatrian avohoidon lääkäripalvelut
Mielipide:Avoin kysymys päättäjille
Jesse Hartoselle kartingmestaruus
Kotiseututyön ansiomitali kahdelle ansioituneelle kymenlaaksolaiselle
Ei tullut koripallostadionia, kun ei sellaista tilattukaan – Satama Areenan rakennuttajia on ryöpytetty julkisuudessa
Mielipide: Kutomossa syntyvät kauniit matot ja uuden ystävyyssuhteet
Players Sports Bar Kotkassa sulkee ovensa
Rallicross SM -sarja tekee kahden vuoden tauon jälkeen paluun Tykkimäelle
Kirppis-yrittäjäksi rakkaudesta kierrätykseen
Poikki menneet nivelsiteet voivat kasvaa takaisin kiinni
Yrittäjien uusi kumppani
Mielipide: Luottamus uutisointiin sai vakavan kolhun
Toukokuun 30. päivä Iltalehden päätoimittaja Perttu Kauppinen twiittasi, että lehden ukrainalaisen avustajan sotauutisoinnissa on ollut ”epäselvyyksiä”. Tästä syystä Iltalehti oli joutunut poistamaan verkosta 33 juttua, jotka koskivat Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
”Epäselvyyksiä” lienee lievin ilmaisu kuvaamaan sitä järkyttävää tosiasiaa, että Iltalehti on syöttänyt lukijoilleen valtaisan määrän valheellista tai ainakin epätarkkaa tietoa Ukrainan sodasta.
Kysymys kuuluu, onko Iltalehti vain jäävuoren huippu ja kuinka paljon ylipäätään olemme joutuneet vastaanottamaan ”saastunutta” tietoa Ukrainasta?
Amerikkalaisten sotakirjeenvaihtajien mukaan toimittajat joutuvat rintamalle mennessään allekirjoittamaan sopimuksen, jossa he sitoutuvat kertomaan vain sen, minkä sodanjohto sallii. Ikävät paljastukset Vietnamista ja Irakista ovat saaneet armeijan varpailleen. Todennäköisesti samanlaista sensuuria toteutetaan myös Ukrainassa.
YouTubesta löytyy videoita, joissa australialainen veteraanitoimittaja John Pilger kertoo, kuinka sotauutisia Ukrainasta välittävät läntiset mediat on valjastettu palvelemaan lännen valtaeliitin propagandaa. (Videoita voi hakea Pilgerin nimellä.) Pilger on toiminut sotakirjeenvaihtajana kahdeksassa sodassa, kirjoittanut 11 kirjaa, tehnyt 36 dokumenttielokuvaa ja vastaanottanut 21 journalistipalkintoa. Hän siis tietää, mistä puhuu.
Pilgerin mukaan vuosikymmenten ajan USA:n tavoitteena on ollut murskata Venäjä ja että Ukrainan kohtalona on toimia välikappaleena näille USA:n pyrkimyksille. Venäjän hyökkäyksen Pilger tuomitsee, mutta tuomitsee myös sen, että toimittajat levittävät propagandaa ja valehtelevat yleisölleen.
Suomessa on kuljettu läntisten uutistoimistojen jalanjälkiä. Hyvässä muistissa on, kuinka sodan alkamisen jälkeen Yle lähetti joka aamu yli puolen vuoden ajan presidentti Zelenskyin yöllisiä selostuksia sotatapahtumista. Vastoin hyvän journalismin periaatteita Yle ei kyseenalaistanut sisältöjen luotettavuutta.
Jukka Poikolainen
Kotka
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.