Bussit ajavat vappuna myös yövuoroja
Yleisessä Saunassa yksi konsertti
Varissaaren ravintolatoiminnan ja yhteysliikenteen kilpailutus avattu
Haminan Mäntlahden entisen upseerikylän alueen tontit myynnissä
Näyttelijä Eero Ahosta Hamina Priden suojelija
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Sopeuttaminen tuottaa tulosta Kouvolassa
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Orpon hallituksen toimet ovat ristiriidassa lainsäädännön kanssa
Petteri Orpon (kok) hallitus ei voi antaa eduskunnalle lakia, joka on ristiriidassa Suomen voimassa olevan lainsäädännön kanssa. Ennen kuin sosiaaliturvan jäädytysesitys ja muut sosiaaliturvan leikkaukset annetaan eduskunnalle, on Suomen vapauduttava niistä kansainvälisistä velvoitteistaan, jotka ovat ristiriidassa sosiaaliturvan leikkausten ja indeksijäädytyksen kanssa, toisin sanoen Suomen on ensin sanouduttava irti tasavallan presidentin allekirjoittamasta uudesta Euroopan sosiaalisesta peruskirjan sopimuksesta.
Uudistettu Euroopan sosiaalinen peruskirja on osa voimassa olevaa oikeusjärjestystä Suomessa. Hallituksen suunnitellut sosiaaliturvan leikkaukset ovat ristiriidassa peruskirjan Suomelle asettamien velvoitteiden kanssa. Osa sen velvoitteista ovat edelleen täyttämättä sosiaaliturvan liian alhaisen tason osalta. Orpon hallitus aikoo silti jäädyttää ja leikata sosiaaliturvaa, jo ennestää liian alhaiseksi todetusta sosiaalisten etuisuuksien tasosta.
Suomella on sosiaaliturvaa koskevia velvoitteita myös EU:n jäsenenä. EU:ssa on hyväksytty Euroopan sosiaalisen pilarin toimintaohjelma, jonka perusteella jokaisen jäsenmaan tulee ryhtyä toimenpiteisiin köyhyyden ja syrjäytymisen vähentämiseksi. Tätä velvoitetta ei hallituksen esitykset tue päinvastoin esitysten toteuduttua, köyhyys ja syrjäytyminen koskettaa yhä suurempaa joukkoa ihmisiä.
Hallitusohjelman sisältämät sosiaaliturvan leikkaukset ja erityisesti nyt käsiteltävänä oleva indeksien jäädytys vuoteen 2027 tekevät mahdottomaksi EU-tavoitteen saavuttamisen. Hallituksen esityksen perusteluissa todetaan vain EU-velvoitteista köyhyyden vähentämisestä, mutta asiaa ei mitenkään yhdistetä jäädytysesitykseen ja muihin hallitusohjelman mukaisiin sosiaaliturvan leikkauksiin. Vaikutusarvioista ei ole mitään tietoa.
Olisi ollut reilua todeta kansalaisille, että jäädytys ja leikkaukset tulevat johtamaan köyhyyden lisääntymiseen vuoteen 2030 mennessä ja tämän myötä EU-tavoitteen toteuttaminen on Suomessa mahdotonta. Myös työmarkkinoille on tulossa muutoksia, jotka eivät kestä YK:n alaista ILO:n kansainvälistä tarkasteua. Orpon hallituksen useat sosiaaliturvan leikkausesitykset ja työelämän rajoitukssuunnitelmat rikkovat Suomen velvoitteita Euroopan neuvoston ja YK:n jäsenenä ja ovat voimassa olevan lain ja ihmisoikeuksien vastaisia.
Ristiriita peruskirjan ja indeksien jäädytyksen sekä muiden suunniteltujen leikkausten kanssa on nähtävissä Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean Suomelle antamista huomautuksista. Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea on useasti huomauttanut siitä, että Suomen perusturvan taso ei vastaa sosiaalisen peruskirjan artikloissa 12 ja 13 asettamia minimivelvoitteita. Suomi ei ole välittänyt näistä päätöksisistä, eikä siksi ole tapahtunut tarvittavia muutoksia sosiaaliturvan tasossa.
Alpo Jäppinen
Kotka
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.