Kymenlaakson innovaatioita etsivä IdeaKymi-kilpailu käynnistyy syksyllä
Vaarallisen jätteen, sähkölaitteiden ja metalliromun keräysautot Virolahdella
Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Kenosta 60 000 euron voitto Kouvolaan
Konttisairaala toimii yhtenä keskussairaalan väistötilana
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Kiitokset työntekijältä työnantajalle
Kouvolan ja Kuusankosken seudun olemassaolon ja elinvoimaisuuden on taannut rohkeiden liikemiesten toiminta 1800-luvun loppupuolella, kun he perustivat tehtaita Kymijoen Kuusan- ja Voikkaankosken partaalle. Monen monta työntekijää on saanut perheelleen elannon tehtaiden toiminnan kautta. Ja nimenomaan päättäväisten tehtaanjohdon ansiosta, jotka panostivat jatkuvasti uusiin investointeihin ja tuotekehittelyyn. Tehtaita nousi ajansaatossa niin Verlaan kuin Inkeroisiinkin, jotka toivat työtä taas useille ahkerille monen alan osaajille.
Puiden uittotoiminnan lisäksi rautatie oli suuri työllistäjä näihin päiviin asti. VR:llä Kouvolassa oli parhaimmillaan tuhansia ihmisiä töissä. Kouvolasta muodostui oiva risteyspaikka ja varsinkin yhteys satamiin rannikolla sijaitsevaan Kotkaan toi suuren volyymin mahdollisuudet saada vientiä vetämään. Satamista muodostui kokonaisuudessaan myös suurityönantaja.
Näiden kaikkien toimijoiden lisäksi ympärille muodostui pikkuhiljaa koululaitosta alkaen kiertokoulusta ammattikouluihin. Työntekijöiden määrä lisääntyi kaiken aikaa tarpeitten lisääntyessä, kuten terveydenhuoltoa alkoi tulla tehtaiden toimesta ja jopa ennen Suomen valtion perustamista oli terveydenhuoltoasiat vireillä.
Näihin kaikkien edellä mainittujen työnantajien panostuksella syntyi runsaasti työpaikkoja. Ja kaiken lisäksi upea eläkejärjestelmä, mikä mahdollistaa toimeentulon myös vanhuuden päiville, loppuelämäksi.
Mistä siis kenkä puristaa? Emme ymmärrä tarpeeksi hyvin työnantajan suomaa mahdollisuutta saada tehdä töitä. Olemme vaatineet palkkaa aina vaan suuremmaksi ja oletamme, että pelkästään ”meidän” panostuksella olemme ansainneet palkkamme ja sen takia on vauhtisokeus sumentanut näkökyvyn ja vaadimme aivan kohtuuttomia palkkoja. Palkkoja, jotka vievät perikatoon koko Suomen. Ja vieläpä lakkoilemalla. Nyt, jos koskaan on katsottava oman puseron sisään.
Sanoin jo vuosia sitten, että olen valmis maksamaan pienestä eläkkeestäni neljän vuoden ajan 50 euroa joka kuukausi, jos se auttaa Suomea nousuun. Se tekisi neljän vuoden ajanjaksolta jokaisen eläkkeen saajalta yhteensä reilusti yli kolme miljardia. Kumpi huimaa päätä enemmän, 50 euroa kuussa neljän vuoden ajan, vai lopputulos yli kolme miljardia Suomen hyväksi.
Ja varsinaiset työntekijät vaativat tällähetkellä10 prosentin palkankorotuksia. Nyt alkaa huimaamaan. En edes kehtaa laskea, kuinka iso summa se on. Itse sain eläkkeeseeni 23 euroa lisää (n. 1,6 %) ja vaimoltani eläke väheni 4 euroa kuukausittain.
Työntekijöiden toivomuslistalle voisi sisällyttää palkkojen kohtuullistamisen jotka voisivat antaa vaikkapa osan palkastaan eläkeläisille. Meidän tulee antaa kiitos niille, ketkä ovat työn antaneet. Vuonna 2004 keskustelin erään paperimiehen kanssa ja hän sanoi, että meillä on taas ”tupo-korotus” tulossa. Sanoin, että tämä ei kauan vetele, teillä on nyt jo suuret palkat verrattuna muihin. Seuraavana vuonna kaatui Voikkaan tehtaan piippu. Sama linja jatkuu edelleen. Kurkistetaan sinne omaan puseroon, niin saadaan asiat kuntoon.
Pekka Tommola (kd.)
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.