Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Päihteet lisäävät tapaturmariskiä
Ikääntyneiden henkilöiden alkoholinkäyttö vaikuttaa merkittävästi tapaturmariskiin. Ikääntyneellä jo muutama alkoholiannos vaikuttaa tarkkaavaisuuteen ja reaktiokykyyn. Alkoholin käyttö vaikuttaa myös muistiin, koordinaatioon ja tiedonkäsittelyyn.
Ikääntymisen myötä usein lääkkeiden käyttö yleistyy ja niiden yhteiskäyttö alkoholin kanssa lisää tapaturmariskiä huomattavasti. Alkoholi veressä voi pienentää tai suurentaa lääkkeen pitoisuutta ja aineiden poistuminen elimistöstä hidastuu. Ikäihmisten päihteidenkäyttöön liittyy siis erityispiirteitä ja alttius tapaturmille kehon haurastumisen myötä lisääntyy.
Ikääntyneille sattuu tapaturmia niin kotona, kuin liikenteessä. Liikenteessä pitää tehdä jatkuvasti havaintoja muuttuvista tilanteista ja kyetä nopeasti reagoimaan niihin. Puutteellinen havainnointi ja tasapainon pettäminen myös kävellessä tai pyöräillessä lisää vammautumisriskiä merkittävästi. Toisaalta iän mukanaan tuoma kokemus ja harkinta ovat liikenteessä turvallisuutta lisääviä tekijöitä.
Jos oma tai läheisen liikenteessä pärjääminen tai päihteidenkäyttö mietityttää, kannattaa se ottaa puheeksi. Puheeksi ottaminen on osoitus välittämisestä. Hyviä kysymyksiä itselle tai huolta aiheuttavalle läheiselle ovat: Oletko tietoinen haitoista, joita saattaa liittyä ikääntymiseen? Oletko tietoinen seikoista, jotka vaarantavat liikenneturvallisuutta? Miksi ja mihin päihteitä ylipäätään tarvitset? Läheisiä on hyvä kuunnella, sillä aina ei itse kykene arvioimaan tilannetta realistisesti.
Jos alkoholiin liittyvät asiat tai lääkityksen vaikutukset liikenteessä pohdituttavat, saat lisätietoa esimerkiksi terveysasemalta ja apteekista. Mikäli havaitset liikenteessä henkilön, kenestä on vaaraa itselleen tai muille liikkujille, ilmoita asiasta hätäkeskukseen (112).
Ennakoinnilla ja varovaisuudella voi varautua iän mukanaan tuomaan mahdolliseen liikkumisen hankaloitumiseen. Oman olon tarkkailu, sairauden hyvä hoito ja lääkitys sekä päihteettömyys edistävät turvallista ikääntymistä sekä liikkumista liikenteessä.
Laura Sillanpää
ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori, Kouvolan kaupunki,
Tarja Korhonen
Liikenneturvan yhteyspäällikkö
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.