Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Palveluiden laatu ja työntekijöiden jaksaminen turvattava Kymenlaakson hyvinvointialueella
Viime aikoina ilmestyneiden kyselytutkimusten mukaan vanheneminen ja sen myötä lisääntyvän hoivan saatavuus pelottaa suomalaisia. Syvä huoli näkyy myös vaalikentillä. Hyvinvointialueiden on kaikkialla Suomessa huolehdittava siitä, että hoivaa tarvitsevat saavat heille kuuluvat terveydentilaansa vastaavat palvelut sekä sosiaalista elämäntilannettaan vastaavat palvelut.
Uskottavien palvelulupausten sijaan olemme saaneet kuulla huolestuttavia uutisia jopa avaintoimintojen alasajosta, ammattilaisten lomautuksista ja irtisanomisista. Lisäksi maan sisällä erot kärjistyvät, toisaalla lomautetaan ja irtisanotaan, toisaalla työvoimapula on huutava. Omaishoitajien tukea ei ole parannettu riittävästi, jotta omaishoidosta tulisi realistinen vaihtoehto työikäisille.
Valtakunnan tasolta on nähtävä kokonaisuus, kymmenen vuoden kuluessa noin neljännes hyvinvointialueiden henkilöstöstä eläköityy ja vanhuspalveluiden tarve kasvaa 2030-luvulle saakka.
Vanhuspalvelulain edellyttämä 0,6 hoitajamitoitus voi riittää ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, mikäli mitoituksen sisällä erotetaan välitön ja välillinen hoito. Ensin mainittuun voidaan käyttää vain sairaan- ja lähihoitajia, ei hoitoapulaisia, hoiva-avustajia ja viriketyöntekijöitä. Yhteisöllisessä asumisessa ei ole lainkaan hoitajamitoitusta, mikä on väärin. Ammattimaisen hoitotyön arvostus on palautettava, hyvinvointialueiden on kaikkialla oltava turvallisia työpaikkoja. Rapautuva arvostus näkyy myös palveluiden laadussa.
Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, mutta sen on oltava eettistä. Suomen tai ruotsin kielen oppiminen heti oppimispolun alussa nopeuttaa tulijoiden sopeutumista. Työnantajan on huolehdittava kielitaidon riittävyydestä kielikokeella. On ensiarvoisen tärkeää, että jatkuvaa potilaskontaktia vaativassa työssä hoitaja, asiakas, omaiset ja työkaverit ymmärtävät toisiaan.
Päättäjien vastuullinen tehtävä on näyttää kaikille hyvinvointialueilla, että ammattilaiset pysyvät motivoituneina vaativissa työtehtävissään ja että asiakkaiden ja omaisten ei tarvitse olla peloissaan hoidon, hoivan ja tuen saatavuudesta.
Seija Piispa-Jespars
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.