Junalla pääsee pian retkeilemään Repoveden kansallispuistoon
Valokuvia esillä monipuolisesti Kouvola-talolla
Matonpesupaikat on avattu Kouvolassa
Kouvolan kaupungin ja Kymsoten yhteinen tahtotila: Kymenlaaksossa tulee turvata vahvat päivystyspalvelut
Maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaina 21. toukokuuta kello 7
Juha Huhtala erotettiin Liike Nytistä
Kouvola haluaa osansa Iitin Kymiringin heinäkuisesta kisafiiliksestä
Roppakaupalla epäonnea mukana – Ranskassa sattunut onnettomuus poiki Juha Marttiselle kirjan verran tarinaa
Kotimaisen tekemisen historiaa tarjolla kansanoopperan muodossa
Liikenne Saimaan kanavasta siirtyi maanteille ja raiteille – Kanavakonkarin mielestä Venäjän ei kannata irtisanoa vuokrasopimusta, josta se saa rahaa, vaikka yhtään laivaa ei kulkisi
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-AKaupan liiton mukaan erityisesti kirjat menevät jouluna kaupaksi.
Joulukaupan ennakoidaan aikaistuvan mm. Black Fridayn yhteyteen
Veli-Pekka Kelloniemi
Kaupan liiton jäsenkyselyn mukaan valtakunnan tasolla 29 prosenttia kaupoista odottaa joulumyynnin kasvavan viime vuoteen verrattuna ja vain 13 prosenttia ennakoi sen pienenevän. Kymenlaaksossa ainakin Kesko ja S-ryhmä katsovat jouluun hyvillä mielin.
– Odotamme edellisvuotta parempaa myyntiä, sanoo Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä.
– Meillä on positiiviset odotukset, sanoo myös Kotkan ja Kouvolan prismajohtaja Jari Klaus.
Vähittäiskaupan joulukuun myynnin ero vuosikeskiarvoon on alkanut pienentyä. Kun joulukuussa vuosina 2000-2010 ero oli 27 prosenttia, vuosina 2011-2019 se oli 22 prosenttia ja viime vuonna enää 19 prosenttia.
– Black Friday ja muut marraskuun kampanjat jakavat joulumyyntiä myös meillä joulukuulta, mutta kyllä joulukuun viimeiset viikot ovat edelleen ne vilkkaimmat, sanoo Klaus.
Varsinkin osa urheilu-, elektroniikka- ja muotikaupoista ennakoivat joulusesongin aikaistuvan Black Fridayn vuoksi. Näillä aloilla koetaan myös jonkin verran tuotteiden saatavuusongelmia. Ongelmat eivät kuitenkaan koske samalla tavoin esimerkiksi Keskon tai S-ryhmän toimintaa, vaan korvaava tuote löytyy mahdollisesti puuttuvan tilalle.
– Lisäksi Black Fridayn myynnin perusteella pystytään usein ennustamaan, onko tulossa erityisesti lelu- tai vaikkapa elektroniikkajoulu. Viime jouluna suomalaiset kokoontuivat aiempaa pienemmällä porukalla ja joululahjoja postitettiin. Tästä syystä lahjat olivat viime vuonna kooltaan pienempiä: nyt uskomme, että lahjojen fyysinen koko kasvaa, kun ollaan taas kasvokkain, arvelee Heikkilä.
Joulukuu on kaupan alalle ehdottomasti tärkein myyntikuukausi. Joulukuun myynti kasvaa vuoden kuukausikeskiarvoon verrattuna noin viidenneksen.
Tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille joulumyynnin onnistuminen on lähes kriittistä. Vaikka joulukuun suhteellinen merkitys päivittäistavarakaupassa on laimentunut 2010-luvulla, joulukuu on Kaupan liiton mukaan edelleen ylivoimaisesti suurin myyntikuukausi ruokakaupoille ja marketeille.
Viime vuoden joulukuussa koko vähittäiskaupan arvonlisäverollinen myynti oli noin viisi miljardia euroa, eli noin 1 110 euroa jokaista Suomessa asuvaa 15−85-vuotiasta kohti. Kotitaloutta kohti joulukuun myynti oli noin 1 810 euroa.
Viime vuonna joulusesongin tuoma myynnin lisäys oli noin 178 euroa jokaista Suomessa asuvaa 15−85-vuotiasta kohti ja 290 euroa kotitaloutta kohti.
Marras- ja joulukuun sesonkien tuoma myynnin lisäys oli yhteensä noin 185 euroa jokaista 15−85-vuotiasta kohti ja 302 euroa jokaista kotitaloutta kohti.
Mikä voisi sitten olla se tämän joulun hittituote? Viime joulun hittituotteeksi muodostui lihashuoltovasara.
– Tänä vuonna ei ole mitään niin selkeää hittituotetta, joten sen näkee sitten vasta joulun jälkeen, toteaa Klaus.
– Viime jouluna joululahjoja postitettiin, joten ne olivat kooltaan pieniä. Nyt uskomme, että lahjojen fyysinen koko kasvaa, kun ollaan taas kasvokkain. Hittilahjoiksi ennustamme siksi suuria legopaketteja sekä erilaisia hyvinvointituotteita kuten verenpainemittareita, kivunlievittäjiä ja jo viime vuonna suosittuja lihashuoltovasaroita, sanoo Heikkilä.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.