Katariinan kyläjuhlat vietetään Mansikkalahden uimarannalla
Nuorisopalveluiden syksy käynnistyy Kouvolassa: ehkäisevää päihdetyötä ja nuorisotilat auki
Koronatartuntoja on Kymenlaaksossa edelleen runsaasti – tilanne ei kuitenkaan ole enää pahentunut
"Ykkösdivari on meidän naisillemme ihan hyvä"
Kaikille 65 vuotta täyttäneille tarjotaan mahdollisuus hyvinvointia edistävään keskusteluun
Näyttelijä Nina Petelius-Lehto on kuollut
Meripäivien ajan poikkeavat liikennejärjestelyt – Paikallisliikenteeseen lisävuoroja
Meripäiväparaatia juhlittiin näyttävästi kahden vuoden tauon jälkeen – Katso kuvakooste
Seppo Vanhanen ja Tiina Mertanen ovat Meripäivien neuvos ja neuvoksetar
Kotkaan on yön aikana piilotettu sata kappaletta Kotkan Meripäivien festivaalitorin lippua
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-APelastusarmeijan Kouvolan kirpputorin vastuunyyjä Kata Porkka (vasemmalla) ja myyjä Larissa Palviainen esittelevät joulusesonkina erittäin kysyttyjä villasukkia.
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Joulupata-keräys tukee kotimaan vähävaraisia
KAI-PEKKA VESALAINEN
Pelastusarmeijassa joulunaluspäivät ovat vuoden kiireisintä aikaa. Suurelle yleisölle tunnetuin projekti Joulupata-keräys 15.–23. joulukuuta. Vuoden 2020 joulupatatuotto oli ennätykselliset 1 250 000 euroa.
Kotkassa Pelastusarmeijan jouluavustusten haku piti sulkea suunniteltua aikaisemmin, koska ruuhka oli suuri.
– Kymmenen päivän sisällä saimme 250 hakemusta. Joulupata-keräys on myös iso projekti, johon tarvitsemme vapaaehtoisia 25–30 henkilön verran, kun muu vuosi pärjätään 5–10 vapaaehtoisaktiivilla. Joulupata-keräyksen tuotolla pystymme auttamaan kotkalaisia, muistuttaa Pelastusarmeijan Kotkan osaston johtaja, kapteeni Kirill Burunov. Hän on Kotkassa Pelastusarmeijan ainoa palkallinen työntekijä, jolle vapaaehtoisten tekemä työ on enemmän kuin tarpeen.
– Hyvin harvoin annamme ruokapaketteja. Jouluavustuksina jaetaan nykyisin pääsääntöisesti perheen koosta riippuen 50–100 euron arvoisia lahjakortteja, jolloin avustuksen saaja voi valita mitä hän ostaa.
Avustusta hakevien määrän kasvun yli kymmenen vuotta Pelastusarmeijan riveihin kuulunut virolaislähtöinen Burunov uskoo johtuvan haasteellisesta työllisyystilanteesta. Lisäksi korona-aika on lisännyt jopa kaksinkertaistaen avustusten hakijoiden määrää. Todellinen avuntarve saattaa Burunovin arvioimana olla jopa kolminkertainen nykytilanteeseen verrattuna.
Kapteeni Kirill Burunov toivoo Joulupata-keräykseen rahalahjoituksia.
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Tavaralahjoitusten vastaanotto on tällä hetkellä keskitetty Pelastusarmeijan kirpputoreille ja iCare-hyväntekeväisyysmyymälöihin. Paikkakunnilla, joilla ei ole kirpputoria, suositellaan rahalahjoitusta patakeräykseen tai tilisiirtoa erityiselle keräystilille.
– Patakeräykseen lahjoittavilta olemme parin viime vuoden ajan toivoneet rahalahjoituksia. Päällimmäisenä syynä on se, ettei Kotkassa enää ole Pelastusarmeijan kirpputoria, joten emme pysty säilyttämään emmekä myymään tavaralahjoituksia eteenpäin tai jakamaan niitä tarvitseville. Jos nyt joku vanhaan tapaan tuo tavaraa joulupadalle, niin kyllähän me lahjoituksen vastaanotamme.
– Rahalahjoituksia toivomme myös siksi, että monet kauppakeskukset maassamme ovat toivoneet, ettei tavaraa tuoda niiden alueella sijaitseville padoille, mainitsee Burunov ja kertoo, että Kotkassa joulu perinteiset ulkopatakeräyspaikat ovat edelleen Citymarket, Pasaati ja Prisma.
Vieläkö pelastusarmeijalaiset kiertävät laulamassa joulunaikaan?
– Tietysti koronan takia emme pääse mihinkään laulamaan, ja maskit päällähän on pikkuisen vaikea laulaa. Vielä joku vuosi sitten kävin joulun alla itse laulamassa muutamassa hoitokodissa. Viime jouluna kävin esimerkiksi liikuntarajoitteisten kodissa laulamassa. Yritämme pitää perinnettä tavalla tai toisella yllä, vaikkakaan laitoksiin emme koronarajoitusten voimassa ollessa pääse.
– Paras kiitos minulle on ollut ihmisten kiitollisuus ja ymmärrys siitä, että tämän työn kautta pystymme auttamaan ja jopa muuttamaan ihmisten elämää kohti parempaa.
Pelastusarmeijan Kouvolan osaston kadetti, lahtelaislähtöinen Taina Kaikkonen sanoo Kouvolan seudulla avustustyön muun maan tapaan suuntautuvan vähävaraisten avustamiseen. Kouvolan osaston kahden palkallisen työntekijän apuna joulukiireissä on parisenkymmentä vapaaehtoista.
– Valvotun joulupadan sijoitamme Manskille sekä Prismaan. Niin sanotut kylmäpadat tulevat . Mieluummin otamme padoilla vastaan rahalahjoituksia, mutta ilolla vastaanotamme tavaralahjoituksetkin, joista osa jaetaan lahjoina lapsiperheille ja loput myydään kirpputorimyymälässämme, taustoittaa Kaikkonen.
– Joulupadoille tulevilta lahjoitetuilla varoilla hankimme 20 tai 50 euron ostokortteja, joita annamme niiden tarpeessa oleville ihmisille. Lisäksi jaamme tulevana jouluna 120 peruselintarvikkeita sisältävää ruokakassia. Lahjoituksina saamme kinkkuja, jotka viemme perheille, joilla ei siihen olisi varaa, sanoo Kaikkonen huomauttaen, että patalahjoituksia jaetaan tarvitseville pitkin vuotta eikä vain jouluna. Avustuspäivämme on tavallisesti torstai.
– Ruokakassit ovat jaossa joulukuun alkupäivinä. Ajankohdasta ilmoitamme etukäteen lahjoituksen saajille, vinkkaa Kaikkonen.
Pelastusarmeijasta toivotaan, että puhtaat ja ehjät tavaralahjoitukset tuodaan suoraan kirpputorille.
– Meille Kouvolan kirpputorille voit tuoda hyväkuntoista tavaraa, jonka voisit antaa ystävällesi lahjaksi. Tietosanakirjoja ja vanhempaa kuin 2000-luvun kirjallisuutta emme vastaanota, opastaa vastuumyyjä Kata Porkka.
Joulupata-keräyksen kaikki tuotot menevät avustuskohteisiin kotimaassa.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.