Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
"Kiireisimpiä hoitolassa ovat kesäviikonloput"
Korjausurakka sulkee alikulkukäytävän viikoksi Kouvolan Lehtomäessä
Lukijan kuva: kesäluontoa
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Amerikanakita Mihail on kiinnostunut ohikulkijoista.
Kuvat: Ulla-Maija Sievinen
"Kiireisimpiä hoitolassa ovat kesäviikonloput"
Entisen Kotkan kaupunginpuutarhurin koirahoitolassa päästään metsätarhaan juoksemaan.
Ulla-Maija Sievinen
Amerikanakita Mihail katsoo metsätarhasta vieraita kiinnostuneena. Iso koira näyttää valtavalta nallekarhulta. Sitä ei tunnu naapuritarhan saksanpaimenkoiran haukahtelu häiritsevän.
Kissojen puolella muhkea, oranssinpunaisen sävyinen Rio ei ensin halua suostua kuvaukseen. Lopulta Rio näyttää tuumaavaan, että olkoon nyt menneeksi se poseeraus.
Kiviharjun koirahoitola sijaitsee Kotkassa Hurukselantien varrella. Mari Nenosen omistamassa, kuusi vuotta sitten ostamassa kiinteistössä on 18 paikkaa koirille ja kuusi kissoille. Kanejakin on silloin tällöin hoidossa.
Mari Nenonen oli jo lapsena paljon tekemisissä eläinten kanssa.
– Olen kotoisin Parikkalasta, maatalosta, jossa oli lypsykarjaa, hevosia ja koiria.
Aiemmin hän on työskennellyt pitkään tapahtumatuottajana, opiskellut maisemasuunnittelijaksi Lepaalla, asunut sen jälkeen Itävallassa ja Saksassa ja paluun jälkeen työskennellyt Kotkan kaupunginpuutarhurina.
– Kiireisimpiä hoitolassa ovat kesäviikonloput. Yhtenä päivänä täällä voi olla yhteensä jopa 28 koiraa, kun niitä tuodaan ja haetaan päivän aikana.
Koiria on hoidossa mitä erikokoisimpia, pikkuisista chihuista isoihin laumanvartijoihin.
– Meille voi tuoda myös arkoja tai aggressiivisia koiria, sellaisiakin, joita täytyy hoitaa käsittelemättä. Hoidamme myös virkakoiria.
Monet rescuekoirat voivat olla tullessaan hyvin arkoja, mutta kun ne tutustuvat uusiin hoitajiinsa, ne yleensä rentoutuvat.
– Koronavuosien jäljiltä eroahdistuskoiria on paljon.
Koronan aikana monet ottivat itselleen koiran, ja kun ihmiset tekivät kotona töitä, koira ei oppinut yksinoloon. Kun elämä normalisoitui ja ihmiset siirtyivät taas työpaikoille, useat koirat alkoivat kärsiä eroahdistuksesta.
Kaikki hoidossa olevat koirat pääsevät kolme kertaa päivässä ulkoilemaan, joko remmin kanssa tai vapaina aidattuun metsätarhaan. Niitä on kolme, kukin laajuudeltaan noin 300 neliömetriä. Jokaisella on myös oma pieni ulkotarha, johon ne pääsevät luukun kautta halutessaan.
– Koiralle on tärkeää, että se saa juosta irti, eikä ulkoilla aina vain hihnan päässä. Monet koiranpennun omistajat pelkäävät, että pentu karkaa, eivätkä he uskalla antaa sen olla irti sellaisessakaan paikassa, jossa se voisi olla vapaana. Suosittelen heitä harjoittelemaan laittamalla noin viiden metrin pituisen liinan pantaan kiinni. Omistaja voi sitten tarpeen mukaan astua sen päälle ja pysäyttää koiran.
Toinen vaihtoehto on tuoda koira koirametsään. Kiviharjun koirahoitolan koirametsään voi netin kautta varata aikoja yhdelle tai useammalle koiralle.
– Jos nuori koira ei pääse ikinä kirmaamaan vapaana, sen tasapaino, lihaksisto ja motoriikka eivät pääse kehittymään.
Kullakin eläimellä on hoitolassa omat eväät mukanaan, ja mukana on myös vähän herkumpia ruokia.
– Koirilla on nykyään niin paljon erilaisia allergioita ja sairauksia, ja siksi on tärkeää, että ne syövät sitä omaa tuttua ja hyväksi havaittua ruokaansa. Omalla saksanpaimenkoirallanikin on atopia, Mari Nenonen kertoo.
Minkäikäisen koiran voi tuoda koirahoitolaan?
– Esimerkiksi neljän kuukauden ikäinen pentu elää vielä sosiaalistumisvaihettaan. Se voi olla liian nuori hoitolaan, sillä täällä on vieraita ihmisiä eikä sillä ehkä ole riittävästi kokemusta muista koirista. Mutta jos omistaja arvioi, että se sopeutuu, niin toki otamme sen vastaan.
– Yksi koira oli noin kahdeksan kuukauden ikäinen ja ensin hyvin arka. Mutta se tottui pian täällä oloon ja rohkaistui ja oppi luottamaan ihmisiin ja sai muutaman kaverikoirankin, Mari Nenonen kertoo.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.