Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Huvimatkalla Notkohellillä, Suursaari 1906 ja merikotka. Kuvakollaasi 2024. Juha Metso ja Mika Rokka.
Menetettyjen saarien kaipuu
Merikeskus Vellamossa on esillä ainutlaatuista valokuva- ja videomateriaalia.
Teija Piipari
Itäisen Suomenlahden saaret Suursaari, Tytärsaari, Lavansaari ja Seiskari kuuluivat ennen talvisotaa Suomelle. Vielä ennen sotia saarilla kukoisti eläväinen suomalainen saaristolaiskulttuuri. Elanto otettiin merestä. Saarelaiset harrastivat virolaisten kanssa vaihto- eli seprakauppaa. Kieltolain aikaan elinkeinoksi tuli pirtun salakuljetus. Suursaari oli myös suosittu matkakohde.
Juuri ennen talvisotaa saaret evakuoitiin siviileistä. Evakkomatka muuttui pysyväksi, kun Suomi menetti saaret Neuvostoliitolle. Saarista erityisesti Suursaari on saanut ajankohtaisen merkityksen, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on lisännyt jännitteitä myös Itämerellä. Venäjälle kuuluville saarille ei ole enää pääsyä.
Suursaari 2007. Suursaaren länsirannalla sijaitsevan hiidenkirnun taustalla on vanha ruostunut venäläislaiva. Kuva: Juha Metso.
Kymenlaakson museon Menetetyt saaret -näyttelyssä on esillä on valokuvaaja Juha Metson ja dokumentaristi Mika Rokan ainutlaatuista valokuva- ja videomateriaalia. Lyhytelokuvissa esiintyvät saarelaiset ja heidän jälkeläisensä. Kuvakollaaseissa on mukana museon vanhoja arkistokuvia. Tuloksena on draamallinen näyttely, joka kertoo saarista ja ennen kaikkea kaipuusta. Käsikirjoitus on toimittaja-tietokirjailija Marjo Näkin.
– Tavoitteenamme on ollut tuoda vanhat suomalaiset saaret takaisin osaksi suomalaisten itseymmärrystä, toteaa Näkki.
Kaiken yllä liitää merikotka, joka on näyttelyn keskiössä.
– Merikotka symboloi jatkuvuutta. Luonto voittaa lopulta huolimatta siitä kuka on vallassa, Metso sanoo.
Näyttely sai alkunsa Juha Metson rakkaudesta Suursaareen. Pikkukakarasta asti hän oli katsellut saaren muotoa, möykkyä Suomenlahdella, ja haaveillut, että jos jonakin päivänä pääsisi käymään siellä. Haave toteutui vuonna 1999.
– Vastassa oli ääretön hiljaisuus. Koskematon luonto oli positiivinen puoli, kurjaa olivat pelkät kivijalat ja ylöskaivetut haudat, Metso muistelee.
Sieltä, käynnistä Suursaaressa kipinä sitten syntyi, ja sen huipentuma on tämä näyttely.
Metso vieraili Suursaaressa kaikkiaan seitsemän kertaa ja muilla ulkosaarilla kerran vuosina 1999–2019. Rokka kävi Suursaarella juhannuksena 2007. Heidän kuviinsa on tallentunut jälkipolvien nähtäväksi se, mitä saarista on jäänyt jäljelle.
Näyttelyn saama yleisön kiinnostus on yllättänyt positiivisesti tekijätiimin eli Mika Rokan (vas.), Marjo Näkin ja Juha Metson. -Olemme onnistuneet koskettamaan jotain hyvin olennaista, Metso toteaa. Kuva: Teija Piipari.
Näyttely on ollut menestys sekä kävijämäärillä että ihmisten reaktioilla mitattuina, valokuvaaja Juha Metso iloitsee.
– Jo pelkästään kahta luentoamme on ollut kuuntelemassa noin 450 ihmistä, Metso päivittelee. – Olemme onnistuneet koskettamaan jotain hyvin olennaista ihmisyydessä ja pohdiskeluissa omista juurista sekä ylisukupolvisuudesta. Miten aiempien sukupolvien kokemukset vaikuttavat meihin tänäkin päivänä? Mistä olemme tulleet, keitä me olemme?
Näyttelyn ytimessä on kysymys: Miten voi kaivata paikkaan, jossa ei ole koskaan edes käynyt? Tämä on herättänyt katsojissa paljon tunteita.
– Ihmiset ovat tulleet paikalle jopa valokuva-albumien kera kertoakseen meille sukunsa tarinoita. Jokaisella on oma tarinansa ja kokemuksensa taustastaan – olivat heidän juurensa saarilla tai ei – mutta tarve ymmärtää ja selvittää oma alkuperänsä on meille kaikille yhteinen.
Kolmikko on julkaissut myös samaan aineistoon perustuvan tieto- ja valokuvataidekirjan Takaisin – Kaipuu menetetyille saarille (Banja Media 2024). Projektin viimeinen vaihe on dokumenttielokuva Takaisin, jossa pääosassa on nuori kotkalaisnainen Titta Tommila. Hänen isänsä puoleiset sukujuuret ovat Suursaaressa ja hän kokee olevansa suursaarelainen, vaikka ei ole koskaan sinne päässytkään.
Menetetyt saaret -näyttely Kymenlaakson museossa Merikeskus Vellamossa Kotkassa 20. huhtikuuta asti.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.