Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Vuonna 1926 Seminola-orkesteri täyttää sata vuotta, ja se lukeutuu näin yhdeksi suomalaisen kevyen musiikin vanhimmista kokoonpanoista.
Kuva: Seminola
Uusi Seminola soittaa vanhan jalanjäljissä
Historiallinen tanssiorkesteri palaa Kotkaan konsertoimaan.
Toimitus
Sunnuntaina on tarjolla harvinaista herkkua kotkalaisen musiikin historian ystäville, kun 1930-luvulla Kotkassa soittanut legendaarinen Seminola-orkesteri palaa juurilleen. Nykyisin Tampereella vaikuttava Seminola tarjoilee koti- ja ulkomaista vintagemusiikkia alkuperäisen 1930-luvun tanssiorkesterin tyylillä ja taidolla.
Orkesteri esittää Kotkassa autenttisen kimaran 30- ja 40- lukujen koti- ja ulkomaisia iskelmiä, ryyditettyinä kotkalaisten harmonikkasolistien taiturinumeroilla. Haitarisolisteina kuullaan Mika Huusaria, Kalle Kurvista ja Aki Hietalaa.
Suomalaisen kevyen musiikin historiaan olennaisesti kuuluva Seminola-orkesteri perustettiin Tampereella 1926 ja se soitti vuosina 1928–1939 Kotkassa. Orkesterin perusti musiikkikauppias Karl ”Kape” Ferndinand Rüster (1904–1977). Rüster oli innokas tanssimuusikko, joka kynäili sekä omalle orkesterilleen että Georg Malmsténille, Veli Lehdolle sekä Dallapé-orkesterille useita 30-luvun suosikki-iskelmiä. Hänen kynästään olivat sellaiset iskusävelmät kuin Espanjan iloja, Suursaari, Hyvästi Kotimaa, Koditon ja Siperia.
Seminola soitti aikansa jazzahtavaa tanssimusiikkia ja levytti vuonna 1932 ensimmäisenä kotkalaisena orkesterina. Kotkan vuodet olivat Seminolan loistoaikaa, olihan orkesteri suurimmillaan, teki levytyksiä ja julkaisi jopa omaa nuottivihkoa. Seminola soitti Kotkassa aina talvisotaan saakka kymmenmiehisenä orkesterina. Kokoonpanoon kuuluivat saksofoni- ja trumpettisektiot, rytmiryhmä, viulu ja haitari.
Orkesteri omassa nuottivihkosarjassa julkaistiin Rüsterin, viulisti Esa Erkkolan sekä Kotkan teatterin näyttelijän Erkki Uotilan tekemiä iskusävelmiä. Rüsterin orkesterin tarina päättyi Kotkassa talvisotaan, mutta sotien jälkeen Seminola toimi aina 1970-luvun alkuvuosiin saakka Lahden seudulla.
Seminola perustettiin uudelleen 1999; tuolloin Kapen pojalta Reijo Rüsterilta orkesteri sai myös luvan vanhan Seminola-orkesterin nimen käyttämiseen. Uusi Seminola perustettiin kokoonpanoltaan ja ohjelmistoltaan vanhan Seminolan hengessä. Kokoonpanoon kuuluvat rytmiryhmän lisäksi viulu,- saksofoni,- ja trumpettisektio, harmonikat sekä ksylofoni.
Nykyisessä Seminolassa on 18 soittajaa. Joukkoon kuuluu ammattimuusikoita ja musiikin harrastajia, joita yhdistää innostus tyylikkääseen tanssiorkesterisointiin ja menneiden aikojen schlaagermusiikkiin. Uusi Seminola on järjestänyt konsertteja ja esiintynyt eri tapahtumissa jo neljännesvuosisadan ajan.
Vuonna 1926 Seminola-orkesteri täyttää sata vuotta, ja se lukeutuu näin yhdeksi suomalaisen kevyen musiikin vanhimmista kokoonpanoista.
Seminola on järjestänyt konsertteja ja esiintynyt eri tapahtumissa. Alusta alkaen uusi Seminola on järjestänyt juonnettuja konsertteja, joiden teemana ovat olleet mm. Georg Malmstén, Viljo Vesterinen, Onni Laihanen ja Arvi Tikkala. Tangokonsertissa 2006 orkesteri säesti tämän päivän tangokuninkaallisia, jotka tulkitsivat 1920- ja 1930-lukujen eurooppalaisia ja suomalaisia tangoja. Viime vuosina perinteeksi on muodostunut Seminolan teemallinen syyskonsertti loka-marraskuun tienoilla Kangasala-talossa.
Orkesteri on tehnyt myös kaksi CD-levyä, Kadonneita aarteita (Sointu 2013) ja Löytyneitä aarteita (Sointu 2023). Niille on löytynyt nimensä mukaisesti 1930- ja 1940-luvun iskelmiä alkuperäissovituksina. Levyille on löydetty arkistoista aikaisemmin tuntemattomia sävelmiä Olavi Virran, George de Godzinskyn, Vili Vesterisen, Onni Laihasen ja mm. myllykoskelaisen Valto Tynnilän sävelkynästä. Konsertissa kuullaan myös makupaloja näistä unohdetuista helmistä.
Seminola-orkesterin Sataman valot -konsertti Kotkan konserttitalossa sunnuntaina 19. tammikuuta kello 15. Konsertti järjestetään yhteistyössä Kotka Harmonikkojen kanssa.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.