Mielipide: Faktat puhuvat yöpäivystyksen puolesta
Sadun lumoa Kimaran keväässä
Mielipide: Hyvä bisnes perustuu luonnon ylläpitämiseen
Rauhan viesti -kevätkonsertti Ukrainan hyväksi Myllykosken kirkossa
Mielipide: Ratamon yöpäivystyksen lopetus – säkillä valoa pirttiin ja pimeää ulos
Akkutehtaasta jätettiin adressi ministereille – CNGR:n mukaan Haminan akkutehdasta ei voida rinnastaa muihin tehtaisiin ratkaisuiltaan
Henkilö: Ahkera mielipidekirjoittaja Jukka Poikolainen herättää vahvoja reaktioita, puolesta ja vastaan – ”Yritän olla humanisti”
Pekka Korpivaara vaatii Kymenlaakson hyvinvointialueen johtajaylilääkärin erottamista – Hyvinvointialue puolustaa johtajaylilääkäriä
Rallicrossia triplasti Tykkimäellä
Tykkimäen huvipuiston kesän uutuuslaite kohoaa 38 metriin
Wiinijuhlat Kuusankoskella
Digiasemalta uutta osaamista yrityksille
Palveleva kangaskauppa
Luksulla valmistaudutaan Tammikuun talkoisiin
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Kolmesta kouvolalaisesta ravintolasta otettujen uusintanäytteiden mukaan pitsat olivat gluteenittomia, mutta kahden osalta jouduttiin vielä ohjaamaan oikeisiin toimintatapoihin. Kuvituskuva.
Kuva: Teija Piipari
Kouvolan terveysvalvonta tutki uudelleen, ovatko gluteenittomat pitsat gluteenittomia
Viime syksynä tehdyssä tutkimuksessa heikon tuloksen saaneista suurin osa oli lopettanut gluteenittomien pitsojen valmistamisen kokonaan.
Kouvolan kaupungin terveysvalvonta toteutti heinä-syyskuussa viime vuonna gluteenittomina myytävien pitsojen gluteenittomuus -projektin, johon näytteeksi otettiin pitserioissa ja ravintoloissa valmistettavia gluteenittomina myytäviä pitsoja. Tarkoitus oli selvittää, ovatko gluteenittomana myytävät pitsat oikeasti gluteenittomia. Tutkituista 20 näytteestä vain kuuden tulos oli gluteeniton.
Koska tulokset olivat heikot, alkuvuodesta 2022 Kouvolan terveysvalvonta toteutti jatkoprojektin. Selvityksessä oli, onko ravintoloissa tehty muutoksia gluteenittomien pitsojen valmistamisen toimintatavoissa ja onko muutoksilla ollut vaikutusta pitsojen gluteenipitoisuuksiin.
Terveysvalvonta oli yhteydessä ravintoloihin, joiden valmistamien gluteenittomana markkinoitujen pitsojen gluteenipitoisuuden raja vuoden 2021 valvontaprojektissa ylittyi. Ravintoloita tiedotettiin uusintanäytteestä, jolloin kymmenen ravintolaa ilmoitti lopettaneensa gluteenittomien pitsojen valmistuksen ja markkinoinnin. Neljä ravintolaa jatkoi gluteenittoman pitsan myyntiä ja markkinointia. Näistä yksi muutti toimintatapaansa paistamalla teollisesti valmistettuja gluteenittomia valmispitsoja. Kolmesta ravintolasta haettiin uusintanäytteet gluteenipitoisuuden määrittämistä varten.
Kaikki kolme näytettä olivat tehdyn tutkimustodistuksen mukaan ja ilmoitettu epätarkkuus huomioiden gluteenittomia. Kahden ravintolan kohdalla kuitenkin havaittiin toimintatapoja, jotka mahdollistavat gluteenikontaminaation. Kyseisiä ravintoloita ohjattiin oikeisiin toimintatapoihin gluteenikontaminaation välttämiseksi.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.