Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Korjata vaiko purkaa ja tehdä kokonaan uusi
Nämä asiat pyörivät juuri nyt varsin vilkkaana. Ei ole aivan helppo määritellä, kannattaako todella vielä panostaa helposti 1000–1500 euroa asunnon tai minkä tahansa kiinteistön korjaukseen. Suoralta kädeltä on lähes mahdoton antaa siihen vastausta.
Taloyhtiö, joka on koko ajan tehnyt remontteja elinkaarensa ajan, ei joudu puntaroimaan mitä pitäisi tehdä. Isoimmat kuin vesiputket? Katto on aina ykköskohteita, kuten perustat. Tuli se vesi sisään mistä tahansa, on se melkoisen laskun tekijä. Ikkunat ja julkisivu eivät ole ykköskategoriassa. Ilmanvaihto ja siihen liittyvä lämmöntalteenotto alkavat muodostaa yhä suuremman riskin asumismukavuuteen.
Energian kalleus ja sen säästäminen ovat kohta ratkaisemassa asemassa, onko kiinteistöllä enää varsinaista arvoa. Talon peruskunnostuksen laiminlyönti johtaa helposti tilanteeseen, että jäljellä on enää käyttöarvo. Rakennuksen purku saattaa helposti olla kalliimpi kuin koko kohteen arvo. Sijainti syrjäseudulla ei tuo maanarvona yhtään helpotusta yhtälöön.
Ylivoimaisen ongelman voi tehdä asbesti. 50–60-luvulla sitä käytettiin putkien eristeenä. Näin tehtiin myös katoissa ja jopa ulkoseinissä. Väitän näitä pommeja löytyvän yhä useampia asukkaiden siirtyessä palvelutaloihin ja sieltä viimeiselle matkalle. Perilliset saavat kohteen, josta ei pääse eroon kuin maksamalla. Siinä on sopu koetuksella.
Julkisissa rakennuksissa pitää myös osata tehdä päivityksiä koko elinkaaren ajan. Jos joudutaan täysvaltaiseen uudistukseen, aletaan lähestyä kriittistä pistettä. Se tarkoittaa, pystyväkö asukkaat maksamaan kustannukset. Lähestytään arvoa, joka liikkuu lähelle 65–70 prosenttia uuden arvosta. Vuokratalon kohdalla se tarkoittaa myös sitä, että vuokralaisten tulee kustannukset maksaa vuokrissa. Omistusasunnoissa pätee selvä sääntö: se, joka omistaa, maksaa kulut. Väestökatoalueella on vaikea saada arvo vastaamaan kustannuksia.
Timo Nyberg
Kuusankoski
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.