Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Kylillä ovat taas ovet avoinna – Kymenlaaksossa noin 30 tapahtumaa
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Mielipide: Koti ei aina ole paras hoitopaikka
Suomen historian ensimmäiset aluevaalit käydään 23.1.2022. Niissä myös Kymenlaaksoon valitaan aluevaltuusto, joka pääsee ratkomaan kunnille aiemmin kuuluneita sosiaali- ja terveyspalveluiden kysymyksiä sekä palo- ja pelastustoimen asioita.
Korjattavaa riittää ja haasteet ovat valtavat. Olen ilolla pannut merkille, kuinka tämänkin lehden palstoilla eri puolueiden ehdokkaat ovat laajalti tuoneet esille parannusehdotuksiaan. Itse olen laskenut peräti 116 isompaa tai pienempää epäkohtaa, jotka tulisi joko kiireellisesti tahi pidemmällä aikajänteellä saattaa kuntoon.
Yksi tärkeimmistä ongelmakohdista on vanhustenhoito. Jo vuosikymmenten ajan on suuntauksena ollut, että laitoshoidon sijaan on yritetty keskittää hoitoa ja hoivaa asiakkaiden koteihin. Näin ei olla toimittu ainoastaan vanhusten kanssa, vaan myös esimerkiksi vammaisten ja mielenterveyspotilaiden. Ajatus on kaunis ja myös kannatettava. Kukapa ei haluaisi mieluummin olla kotonaan kuin laitoksessa.
Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa. Kuntien taloudelliset satsaukset kotona annettaviin palveluihin eivät ole olleet lähellekään riittäviä suhteessa alati kasvavaan asiakasmäärään. Moni uupuu työssään ja vaihtaa alaa, eikä uusia tulijoita tahdo Filippiinejä lähempää löytää. Potilasturvallisuuden suhteen on syntynyt vaaratilanteita, kun hoitajilla ei ole ollut yksityiskohtaisesti aikaa paneutua riittävällä tarkkuudella jokaisen asiakkaan henkilökohtaiseen tilanteeseen.
Jonot kunnallisiin hoitolaitoksiin ovat pitkät. Samaan aikaan yksityisen puolen palveluntarjoajien yksiköissä on tilaa yllin kyllin. Kunnat (Kymsote) haluavat säästää ja siksi yksityisen puolen vain hieman kalliimpiin laitoksiin ei tahdota ketään sijoittaa. Asiakkaita pidetään viimeiseen saakka omaishoidon ja kotipalvelun piirissä. Pitää muistaa, että keskimäärin neljä kotipalvelun käyntiä vuorokaudessa yhtä potilasta kohden tulee jo kalliimmaksi, kuin saman potilaan asuminen palvelutalossa.
Aluevaalien jälkeen sotepalveluiden rahoitus tulee valtiolta. Alueen kuntien ja Kymsoten tarve hakea säästökohteita vanhusten palveluista lakkaa ainakin hetkeksi. Haluan uskoa, että siihen loppuu myös liian huonokuntoisten ihmisten hoitaminen kotona ja vajaakäytöllä olevien yksityisen puolen palvelutalojen käyttöaste nousee reilusti yli aluevaalien äänestysprosentin.
Juho Eerola (ps.)
Eduskunnan toinen varapuhemies
Kotka
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.