Junalla pääsee pian retkeilemään Repoveden kansallispuistoon
Valokuvia esillä monipuolisesti Kouvola-talolla
Matonpesupaikat on avattu Kouvolassa
Kouvolan kaupungin ja Kymsoten yhteinen tahtotila: Kymenlaaksossa tulee turvata vahvat päivystyspalvelut
Maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaina 21. toukokuuta kello 7
Juha Huhtala erotettiin Liike Nytistä
Kouvola haluaa osansa Iitin Kymiringin heinäkuisesta kisafiiliksestä
Roppakaupalla epäonnea mukana – Ranskassa sattunut onnettomuus poiki Juha Marttiselle kirjan verran tarinaa
Kotimaisen tekemisen historiaa tarjolla kansanoopperan muodossa
Liikenne Saimaan kanavasta siirtyi maanteille ja raiteille – Kanavakonkarin mielestä Venäjän ei kannata irtisanoa vuokrasopimusta, josta se saa rahaa, vaikka yhtään laivaa ei kulkisi
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-AMielipide: Leninin patsas on osa historiaamme
Toissakesänä tuli Kotkansaarella vastaani kaksi pyöräilijää Vladivostokista. Heidän ainoa syynsä tulla Kotkaan oli Leninin patsas. Autoin heitä löytämään patsaan.
Arvostettu virolainen kuvanveistäjä Matti Varik teki Leninin patsaasta täysin epätyypillisen. Tämä vasemman kätensä menettänyt Lenin on helppo kokea taiteilijan ironisena kannanottona.
Erityisen hienoksi teoksen tekee siihen jälkikäteen lisätty käsi. Puolalaisen Krzysztof Bednarskin veistämässä pienessä vasemmassa kädessä on sätkä ja hieman kumartamalla näkee, miten se yhtyy kauempana olevaan Lenin-patsaaseen. Lisäys tehtiin kotkalaisessa uuden taiteen näyttelyssä Port of Artissa vuonna 1995.
Kotkalaisessa Leninin patsaassa on siis alusta asti ollut mukana satiirista symboliikkaa.
V. I. Lenin oli merkittävimpiä poliittisia vaikuttajia 1900-luvun Euroopassa ja koko maailmassa. Hänen johdollaan Venäjälle alettiin rakentaa kommunistista neuvostoyhteiskuntaa valtioon, joka oli perustunut maaorjuuteen. Hän oli siis omana aikanaan vapauttaja, vaikka päämäärissään toki jalompi kuin lopullisessa toteutuksessa.
Leninillä oli merkittävä rooli myös Suomen itsenäisyyshistoriassa. On pitkälti hänen päätöksistään kiinni, että olemme saaneet olla itsenäinen ja vapaa Suomi.
Historiasta opimme. Vain historiaa tuntemalla voimme olla toistamatta samoja virheitä tulevaisuudessa. – Leniniä ei saa sekoittaa Stalinin hirmutekoihin.
En kannata henkilöpalvontaa, mutta ehdottomasti vastustan historiankirjoituksen väärentämistä. Mm. Neuvostoliitto tuli kuuluisaksi siitä, että valokuvistakin poistettiin ihmisiä, jotka eivät enää olleet suosiossa. Enpä haluaisi meidän kotkalaisten alentuvan moiseen.
Sen sijaan voisi puistoa laajentaa suuremmaksikin matkailukohteeksi, esimerkiksi sosialismin tai kommunismin muistomerkiksi, jossa olisi Leninin lisäksi Marxin, Engelsin ja vaikka Taisto Sinisalon patsaat, ja lisäksi infotaulussa selitykset, mitä kaikkea nämä ovat saaneet aikaan.
Kotkan Leninin patsaan ei pitäisi mitenkään pahoittaa täällä olevien ukrainalaisten mieltä, sillä tuskin siihen kukaan vahingossa törmää. Niin syrjässä se sijaitsee Pohjoispuistokadulla. Esillä museossa sillä tosin saattaisi olla enemmänkin katsojia.
Leena Griinari (vihr.)
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.