Huvipuisto ja vesipuisto valmiina kesään
Kouvolan kuudes yhteisötila avataan Valkealaan
Virolahden turvallisuuspäivässä arjen varautumista ja kohtaamisia rajaseudulla
Mielipide: Kuntavaaleista
Kouvolan kulttuuripalkinto Jaalaan – kunniamaininnan sai festivaalitekijä
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Menkää äänestämään!
Olen viimeisten vaalien aikana katsellut huolissani eri vaalien äänestysprosentteja Kotkassa.
Kotkassa äänestetään enemmän vaalipäivänä, kun ennakkoon ja vaikka vaalipäivänä äänestäjiä onkin runsaammin liikkeellä jää kokonaisprosentti yleensä koko vaalipiirin pienimmäksi.
Koko maan trendi äänestyksessä on mennyt jo aikapäiviä sitten siihen, että ennakkoon äänestetään prosentuaalisesti huomattavasti enemmän, kun vaalipäivänä. Kotka on tässä erikoinen poikkeus.
Kun tutkii oikeusministeriön vaalitilastoja, on sieltä löydettävissä aika yksinkertainen syy ilmiölle. Muissa kaupungeissa ennakkoäänestyspaikkoja on enemmän ja ne on sijoiteltu sinne missä ihmiset liikkuvat, eli pääasiassa kauppakeskuksiin.
Nykyihmisen kiireiseen elämään ei enää välttämättä mahdu se, että äänestämään lähdetään vaan äänestyksen pitää tulle ihmisen luokse sinne missä hän kulkee. Sanoisin, että tämä on Kotkan suurin ongelma. Jos verrataan muihin alueen isoihin kaupunkeihin, on niissä trendinä se, että äänestetään kauppareissulla.
Kotkan tuleekin päivittää seuraavat vaalit tämän päivän tasolle ja kolmen vakituisen ennakkoäänestyspaikan sijasta paikkoja tulee olla 10 niin päästään vaalipiirin tasolle kaupungin kokoon suhteutettuna.
Esimerkkinä voi ottaa vaikka Imatran. Imatralla äänioikeutettuja on noin 20 000 ja Kotkassa noin 40 000. Imatralla äänestys on Prismassa, Citymarketissa ja kahdessa S-Marketissa. Imatralla on tällä hetkellä äänestetty miltei yhtä monta kertaa kuin Kotkassa, ja ennakkoäänten prosentit ovat miltei tuplat.
Haminassa on muuten sama ongelma Kotkan kanssa, vaikka siellä vähän paremmalla tolalla ollaankin. Haminassa on yksi ennakkoäänestyspaikka, jonne joutuu erikseen menemään bussin lisäksi.
Ennakkoäänestyspaikkojen vähyydestä huolimatta suosittelen kaikkia menemään äänestämään. Mieluiten jo ennakkoon. On sitten edes joku, jota voi syyttää vaalien jälkeen. Äänestämistä ei tarvitse jännittää. Riittää, että on henkilöllisyystodistus mukana. Vaalivirkailijat ovat sitä varten, että neuvovat kaikessa. Ainoastaan numeron joudut itse keksimään.
Olli Kekkonen
Kotkan valtuuston 2. varapuheenjohtaja
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.