Kotkaan toinen akkuteollisuuden hanke
Kymenlaakson innovaatioita etsivä IdeaKymi-kilpailu käynnistyy syksyllä
Vaarallisen jätteen, sähkölaitteiden ja metalliromun keräysautot Virolahdella
Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Kenosta 60 000 euron voitto Kouvolaan
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Yhden syrjäytyneen nuoren hinta yhteiskunnalle – voimmeko toimia ajoissa?
Yhden syrjäytyneen nuoren arvioidaan maksavan yhteiskunnalle noin 1,2 miljoonaa euroa elinikänsä aikana, jos hän ei koskaan pääse mukaan työelämään. Tämä summa koostuu menetetyistä verotuloista, sosiaalietuuksista, terveydenhuollon kuluista sekä rikollisuuden ja asunnottomuuden aiheuttamista menoista.
Suurimman laskun maksavat kunnat ja hyvinvointialueet. Kun nuori ei työllisty, menetetään verotuloja, ja samalla kasvaa tarve toimeentulotuelle, asumistuelle sekä kuntoutuspalveluille, joita rahoittavat sekä hyvinvointialueet että kuntien työllisyyspalvelut. Terveydenhuollon kustannukset osuvat suoraan hyvinvointialueille. Syrjäytyneillä on muita enemmän mielenterveys- ja päihdeongelmia, ja kun hoitoon ei hakeuduta ajoissa, vaivat pitkittyvät ja hoito kallistuu. Myös lastensuojelu tuo hyvinvointialueille merkittäviä kustannuksia, mutta oikea-aikaiset toimenpiteet voivat estää syrjäytymiskierteen ja tuoda pitkän aikavälin säästöjä. Jos nuori ajautuu rikollisuuteen tai asunnottomuuteen, kasvaa valtion maksama lasku poliisin, oikeuslaitoksen ja vankeinhoidon kautta, mutta myös kuntien sosiaalipalveluiden ja hätämajoituksen tarpeet lisääntyvät.
Ennaltaehkäisy on aina edullisempaa kuin ongelmien korjaaminen. Koulutus ja varhaiskasvatus ovat kuntien suurimpia investointeja, mutta niihin kohdistuu jatkuvia leikkauspaineita. Kun lapsi tai nuori kohdataan ajoissa, voidaan haasteisiin tarttua ja ohjata oikean tuen piiriin – tämä tuo säästöjä sekä kunnille että hyvinvointialueille. Toimiva moniammatillinen yhteistyö ja riittävästi resursoidut ammattilaiset ovat avainasemassa. Tämä vaatii kuitenkin rohkeutta panostaa ennaltaehkäisyyn, vaikka hallituksen leikkaukset vaikeuttavat kuntien taloutta. Silti, yhdenkin lapsen tai nuoren pelastaminen voi säästää yhteiskunnalta miljoona euroa – ja ennen kaikkea antaa hänelle mahdollisuuden hyvään elämään.
Onko meillä rohkeutta tehdä inhimillisiä ja vastuullisia päätöksiä?
Katja Andrejev (vihr.)
kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu, kuntavaaliehdokas
Hamina
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.