Kouvolan datakeskuksen pääkäyttäjäksi tulee Tiktok
Käyrälammen esteettömät reitit esittelyssä
Muoti se on muistokivissäkin
Tykkimäen moottoriradalla pärinää äitienpäiväviikonloppuna
Kyyti-kirjastojen Lukuliekki-pelin voitto Kouvolaan
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Vaikka kehitystä on tapahtunut, kiven työstä on pysynyt yllättävän samana, toteaa Esa Vikman. Vierellä vanhempi poika Olli Vikman
Kuvat: Teija Piipari
Muoti se on muistokivissäkin
70-luvun suosikkiväri musta on palaamassa, sanoo 100-vuotiaan Vikmanin Kiven yrittäjä Esa Vikman.
Teija Piipari
Esa Vikman ojentaa kuulosuojaimet. Kohta tulee meteliä, opastaa Vikmanin Kiven toimitusjohtaja kotkalaisen perheyrityksen tiloissa.
Hioja Tero Hotari näpäyttää käyntiin timanttipyörösahan, jonka iso terä alkaa sahata raakakiveä viidentoista senttimetrin paksuisiksi levyiksi.
Viidentoista siksi, että sen paksuisia hautakivet Suomessa lähes poikkeuksetta ovat.
Timanttipyörösahalla sahataan raakakivi levyiksi.
Vikmanin Kivi viettää 8. toukokuuta satavuotisjuhlaa. Esa Vikmanin isoisä, kivenhakkaaja Verneri Vikman tuli Orimattilasta isompiin ympyröihin Kotkaan vuonna 1925, ja perusti Kymin rautatieaseman ratapihan kupeeseen kiviliikkeen. Paikka oli luonteva, koska hautakiviin tarvittava raaka-aine tuli junalla suoraan pihaan.
– Tällä samaisella tontilla on toimittu ja asuttukin koko tämä aika, Esa Vikman toteaa.
Verneri Vikman keskittyi hautakivien tekemiseen, ja hautakivet ovat olleet kivityöliikkeen perusidea koko toiminnan ajan.
– Eri sukupolvet sen jälkeen ovat sitten tuoneet erilaisia juttuja siihen rinnalle.
Verneri Vikmanin aikana oli myös pientä omaa louhintaa. Kiven työstäminen kehittyi koko ajan, ja koneita otettiin käyttöön. 30-luvulla tuli sähkömoottorin pyörittämä hiomakone. Iso mullistus kävi 50-luvulla, kun kivisahat alkoivat helpottaa työtä.
Kivilevy on sivuilta sahattavana.
Hallissa kivilevy on sivuilta sahattavana. Esa Vikman jatkaa juttua. Hänen isänsä Osmo Vikman otti vetovastuun yrityksestä 70 vuotta sitten.
– Isän isoin juttu oli raakakiven ulkomaanvienti, jonka hän aloitti 1964. Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa oltiin kiinnostuneita Kotkan punaisesta graniitista, jota jalostettiin talonrakennukseen, seiniin ja lattioihin.
Vuonna 1986 Osmo Vikman sai Kotkan yrittäjäpalkinnon. Neljä vuotta myöhemmin ulkomaille suuntautuneet myyntitoiminnot myytiin isommalle yrittäjälle ja luovuttiin omasta louhinnasta. Samaan aikaan Esa Vikman otti vastuun yrityksestä. Ala oli tullut tutuksi jo varhain. Kotipihassa hän tahtoi leikkiä ulkotyössä olleiden kivenhakkaajien kanssa.
– Siitä on valokuvakin, kun seison viisivuotiaana hakkureiden välissä. Kun he kyllästyivät pikkupoikaan, käskivät mennä sisälle katsomaan hiojia.
Kolmannen polven yrittäjän sydäntä lähellä ovat ympäristökivet ja puistorakentaminen. Esa Vikman on omin käsin tehnyt muun muassa Katariinan meripuistossa olevan purjepöydän ja Haminan jättilipputangon juurella olevan ison pöydän.
Yritys on palkittu vuosina 2012 ja 2015 kunniakirjalla Ympäristörakennekilpailussa, jonka järjestävät Kivi ry, Puutarhaliitto ja Betoniteollisuus ry.
Kiven hiominen kiiltäväksi on pitkä prosessi.
Hioja Tero Huotari valvoo hallissa seuraavaa vaihetta, hautakiven hiomista kiiltäväksi. Prosessi on pitkä, Esa Vikman huomauttaa. Toisessa hallissa on meneillään hautakivien kaiverrus. Yhteen tulee ihan uusi kaiverrus, toisesta hiotaan vanhaa pois ja tehdään tilalle uutta.
Kierroksella kulkee mukana Olli Vikman, 22, neljännen sukupolven edustaja. Hän on jo töissä perheyrityksessä ja tekee "kaikkea laidasta laitaan", mutta pääasiassa kivien asennusta.
– Minulle oli itsestään selvää, että jatkan yrityksessä jo ihan velvollisuuden mutta myös perinteen takia. Lisäksi on kiva tehdä työtä käsin. Olen myös sosiaalinen ja tykkään tavata ihmisiä.
Veljeksistä nuorempi, Arttu Vikman, 18, työskentelee hänkin yrityksessä opiskelujensa ohessa.
Esa Vikmanin sydäntä lähellä on ympäristö- ja erikoiskivien valmistus. Kuvassa oleva rappukivi on Kotkan punaista graniittia ja ristipäähakattu karheaksi.
Ajan henki näkyy myös hautakivissä, vaikka hitaammin kuin hamemuodissa. Esa Vikman sanoo. 70-luvulla valittiin samanlaisia, laatikkomaisia ja yleensä mustia hautakiviä.
– Ei haluttu erottautua eikä pröystäillä.
80-luvulla lähdettiinkin sitten laukalle: tahdottiin punaista ja harmaata kiveä ja erilaista muotoa, kaarevaa ja vinoa.
– Oltiin rohkeita ja haluttiin sitä, mikä miellyttää omaa silmää.
2000-luvulla vallalla on ollut monivärisyys, koristeet ja aukot kynttilälyhdyille.
– Nyt tuntuu, että musta tekee taas suurta tuloaan, mikä minua hiukan kummastuttaa, Esa Vikman sanoo.
Vikmanin Kivi työllistää yrittäjän lisäksi kolme työntekijää ympärivuotisesti. Esa Vikman täytti viime marraskuussa 60 vuotta. Eläkkeelle ei ole kiire, mies vakuuttaa. Osmo-isäkin työskenteli vielä yli 80-vuotiaana.
– Tavoitteena on olla töissä vielä seuraavat kymmenen vuotta. Tosin seuraavasta sukupolvestahan se riippuu, kauanko huolivat minut työkaveriksi, Vikman sanoo ja hymyilee.
Vikmanin Kivi juhlistaa 100-vuotista toimintaansa avoimien ovien merkeissä torstaina 8. toukokuuta. Tarjolla kahvit ja työnäytöksiä.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.