Mielipide: Kuluttamalla paikallisesti syntyy positiivinen kierre
Kymenlaakson Yleisurheilu valitsi Vuoden urheilijaksi Krista Tervon
Virtuaalimuseossa Kyminlinnan alue herää henkiin alkuperäisessä asussaan
KTP vahvisti hyökkäystään potentiaalisella maalintekijällä
Kotka tekee lahjoituksen John Nurmisen Säätiölle osana Meritontti-kampanjaa
Mielipide: Maailman vihrein akkumateriaalitehdas
Mielipide: Olkaamme kiitollisia itsenäisyydestä
Kotkan Citymarketin kauppias vaihtuu
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Miun & ihanan kaupan tarina
Elokuvan näytelmällisissä kohtauksissa nähdään Junnuna näyttelijä Kari Kukkonen.
MEDIAKUVA/banjamedia
”Ohjaaja pitäisi ampua” – Junnu-dokumentti on saanut värikästä palautetta
Veli-Pekka Kelloniemi
Sanoittajalegenda Juha ”Junnu” Vainosta kertova dokumenttielokuva Sanoilla on hintansa on saanut tekijöidensä – ohjaaja Juha Metson, käsikirjoittaja Petri Pietiläisen ja kuvauksesta ja leikkauksesta vastanneen Mika Rokan – mukaan värikkään vastaanoton.
Osa elokuvassa kävijöistä on ihastellut sitä ja osa on tuohtunut näkemästään. Elokuvan tekijöiden mukaan siitä innostuneet ovat todenneet sen olevan ”yllätyksellinen, kiinnostavan erilainen ja ainutlaatuinen dokumentti suuresta suomalaisesta lauluntekijästä”.
Elokuvasta vihastuneet katsojat ovat antaneet suorastaan murhaavaa palautetta. ”Ohjaaja pitäisi ampua ja päänäyttelijä passittaa hullujen huoneelle!”
Palautetta tekijöille on tullut mm. elokuvateatterin työntekijöiden sekä sosiaalisen median kautta. Myös toimitukseen on tullut palautetta ”surkeasta nollabudjettielokuvasta, jossa ei ole edes Junnun musiikkia”.
Uhkaavista viesteistä huolimatta tekijät muistuttavat, että hyvän taiteen pitääkin herättää tunteita ja mielipiteitä.
– Ymmärrän että joku voi olla tyytymätön, jos elokuva ei vastaa sitä omaa vahvaa mielikuvaa Junnusta, mutta jotain rotia palautteessa pitää kuitenkin olla. En hyväksy ampumisella uhkailua, siinä mennään liiallisuuksiin, ja hullujen huoneelle passittaminenkin on vähän siinä ja siinä, sanoo Pietiläinen.
Elokuva perustuu Metson ja Pietiläisen Junnu Vainio – Sellaista elämä on (Docendo 2018) -teokseen, jonka tekoa varten filmattiin suurin osa elokuvaa varten tehdyistä haastatteluista, yhteensä satoja tunteja.
Kirjan pohjalta Junnusta revittiin valtakunnan medioissa kohuotsikoita väkivaltaisesta alkoholistista, jolla huhuttiin olevan lehtolapsi. Osasitko ennakoida dokumentin herättävän vastaavanlaista reaktiota kuin kirja?
– Osasin ennakoida, että joku voi hermostua. Erikoista on kuitenkin se, että hermostujat ovat kotkalaisia, vaikka dokumentti on lähestulkoon ”Kotka-mainos”. Kaupunkia näytetään, ehkä rosoisesti, mutta kuitenkin maalta, mereltä ja ilmasta, ja kaupungin nimi mainitaan 60–70 kertaa, hämmästelee Pietiläinen.
Kirjasta veti herneen nenään erityisesti Junnun suku. Kirjan julkistamistilaisuudessa mukana ollut Ilkka ”Ile” Vainio ei suostunut koskemaan teokseen pitkällä tikullakaan. Suku kielsi myös kuvatun materiaalin ja Junnun musiikin käytön dokumentissa. Mikä katkaisi kamelin selän sukulaisissa, oliko se huhu Junnun lehtolapsesta?
– Mahdollisesti. Olisi kiva saada kuulla asia joskus, vastaa Pietiläinen.
Pietiläinen toivoo, että sukulaiset olisivat todenneet haastatteluissa suoraan, että joistain kotielämään liittyvistä aiheista ei haluta puhua.
– Sen sijaan, että kerrotaan siloiteltu versio.
Pietiläinen kertoo saaneensa myös sellaista palautetta, että pahempiakin juttuja Junnusta olisi ollut kuin mitä dokumentissa kerrotaan.
– Ne, jotka tuntevat Junnun tarinan, eivät ole pitäneet dokumentin antamaa kuvaa miehestä pahana.
Tekijöiden mukaan elokuvan pääpaino on kohujen sijaan siinä ihmetyksessä, miksi Junnun laulut elävät edelleen lähes kansanlaulunomaisena perintönä ja kuinka ne löydetään yhä uudelleen ja soivat karaokebaareissa.
– Kirja tehtiin alun perin ”fanikirjaksi” julkaisuvuonna Junnun 80-vuotispäivän kunniaksi. Haastatteluissa tuli kuitenkin esille virallisen elämäkerran kanssa ristiriitaista tietoa. Helpommalla olisimme päässeet fanikirjalla, mutta toteutimme ”hankalamman idean”, koska myös hänen vaikeutensa elämässä ovat vaikuttaneet hänen sanoitustensa monipuolisuuteen, että hän on tehnyt ryyppylauluja, pornolauluja, rillumareitä, herkkiä iskelmiä, rakkauslauluja ja niin edespäin. Viisaus sanoituksiin tuli hänen elämästään, sanoo Pietiläinen.
Junnu Vainio syntyi ja kasvoi Kotkassa. Hän eli kuitenkin varhaisnuoruutensa Imatralla ja aikuisena parhaat luomisvuotensa Espoossa, eikä saanut tunnustusta Kotkassa vielä eläessään. Oliko Junnu siis edes kotkalainen vai enemmän espoolainen?
– Jos alkaa laskea vuosia, missä Junnu milloinkin asui, unohtaa ihmisen paikkaidentiteetin kannalta tärkeimpien nuoruusvuosien merkityksen. Junnu asui Espoossa pitempään kuin Kotkassa, mutta kyllä Junnun tapa riimitellä räävittömästi ja hullutella rakentuivat Kotkan jazzmuusikoiden takahuoneissa ja sinä aikana. Espoossa hän oli jo valmis stara, joka pyöri muusikkopiireissä. Se ei ollut niin merkittävää paikkaidentiteetin kuin ammatti-identiteetin kannalta, pohtii Pietiläinen.
Elokuva koostuu tunnettujen suomalaisartistien sekä fanien ja tavallisten ihmisten haastatteluista sekä dramatisoiduista osuuksista, joissa Junnu Vainion sanoitusten salaisuutta selvittää Tohtori, näyttelijä-käsikirjoittaja Petri Pietiläinen.
Elokuva sai ensi-iltansa 28. huhtikuuta Kotkan ja Kouvolan elokuvateattereissa. Elokuvan on käynyt katsomassa yli puolen tuhatta katsojaa.
– Normaalisti dokumentti ei saavuta näin hyviä katsojamääriä, mikä oli minulle yllätys, kertoo Kotkan Leffat Oy:n toimitusjohtaja Tero Lindqvist.
Elokuvaa näytetään Kotkan ja Kouvolan elokuvateattereissa vielä toukokuun ajan. Kotkassa jaetaan katsojille kirja mukaan, niin kauan kuin niitä riittää.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.