Leppoisaa kesää koiran kanssa
Markkinatunnelmaa Suur-Miehikkälässa
Saariston Sirkka tai Sven julkistetaan taas tänä vuonna Pyhtäällä
Kotkan kirkossa on konserttien kesä
Kotkan Kantasataman uusi brändi kertoo erilaisista kohtaamisista
Sari Varonen hätkähdyttää ulkoisella olemuksellaan
Suomen suurin yleisötapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna – Kymenlaaksosta mukana 15 kyläkohdetta
Kirkkoherra Helteen perheelle mökkiympäristö on rakas
16 operaatiota Ukrainan hyväksi Kotkassa
Kotkalaisessa kerrostalossa on vahva yhteisöllisyys
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-ATakka tuo lämpöä ja tunnelmaa Olga Temosen pizzeriaan.
Kuvat: Veli-Pekka Kelloniemi
Olga Temonen on jouluihminen henkeen ja vereen
Veli-Pekka Kelloniemi
Porot katsovat aitauksestaan parkkipaikalle kurvaavan toimittajan autoa. Lienevätkö niitä joulupukin reen vetäjiä?
Koko kansan rakastama näyttelijä ja ravintoloitsija Olga Temonen on vastassa kotieläinpiha Olgan Farmin edustalla olevaan vanhaan koulurakennukseen vastikään perustetussa pizzeria Rehtorissa.
– Kyllä, olen todellinen jouluihminen henkeen ja vereen. Vietämme joulun aina kotona, hän vastaa toimittajan uteluihin Temosten perheen jouluperinteistä.
Viime vuonna Olgan tekemästä piparkakkujunasta muodostui somehitti.
– Joo, tänä vuonna on tarkoitus tehdä piparkakkutalo, mutta edellisen vuoden suorituksesta tulee paineita, hän naurahtaa.
Kirjankin jouluruoista kirjoittanut Olga vinkkaa hitaasti kuivuvasta tomusokeritahnasta huojuvia piparkakkutaloja rakentaneille, että sulatettu sokeri kiinnittää piparkakkutalon osat hetkessä yhteen, jolloin rakenteet saa helpommin suoriksi.
– Siinä pitää vaan olla varovainen lasten kanssa sen sulatetun sokerin kanssa, ettei polta sormia, ja sokeria kannattaa sulattaa vain vähän kerrallaan.
Olga tunnustaa tekevänsä piparkakkutalon valmiiseen taikinaan, koska se on enemmän sellainen koriste-esine kuin herkku. Varsinaiset piparkakut hän sen sijaan tekee itse alusta alkaen.
– Silloin taikinaan saa enemmän makua inkiväärillä ynnä muilla mausteilla.
Temosten perheessä ei syödä kinkkua, sillä kaikki ovat kasvissyöjiä.
– Minä olen ollut kasvissyöjä vuodesta 2004 lähtien ja lapset eivät ole koskaan syöneet lihaa. Jouluruokana toimii uunibrie hyvän hillon ja laatikoiden kanssa. Yhdistelmä on täydellinen, vakuuttaa Olga.
Aikuisille käy juomaksi saksalaisella kirsikkaviinillä terästetty kaupan glögi.
– Se toimii, ja sitä tarjotaan myös täällä pizzeriassa jouluna.
Olgan pizzeriassa on kasvisvaihtoehtoja mutta lihansyöjillekin löytyy erikoisempia makuja: on hirvenlihaa, savupekonia ja savusärkiä.
– Pitsat on paistettu perinteisen hiivapohjan sijaan hapanjuureen. Se on hieman sitkeämpi ja kuohkeampi ja tuo omanlaisensa maun, paljastaa Olga.
Alun perin hapanjuuritaikinan Olga löysi noin satavuotiaasta Iitin talostaan aitasta.
– Pitsan tekeminen hapanjuureen on harvinaista muttei mikään uusi tapa.
Kysyntää Olgan pitsoille on riittänyt. Puhelin pirisee pöytävarausten merkeissä kesken haastattelunkin.
Pizzerian nurkassa on iso muovikuusi. Temosten kotiin kuusi haetaan tilan omasta metsästä ja se koristellaan vasta aatonaattona.
– Ostan joka joulu kaksi uutta koristetta, koska yleensä niitä menee saman verran rikki, Olga naurahtaa.
Aattona Temoset lukevat itselleen edellisen vuoden loppiaisena kirjoittaman tervehdyksen.
– Kirjoitamme aina kirjeen itsellemme seuraavaksi vuodeksi, mitä asioita on tapahtunut jouluna, silloiset pääteemat. Lapset ovat pitäneet tästä perinteestä.
Joulu huipentuu joulupukin vierailuun ja lahjojen jakamiseen.
– Lapset kirjoittavat joulupukille, mitä toivovat, yleensä se on elektroniikkaa. Me aikuiset ostamme yleensä toisillemme ihan käyttötavaroita. Tuukka keräilee vanhoja Star Wars -leluja.
Olgan oman lapsuuden yksi ikimuistoisimmista jouluista oli hänen ollessaan yläasteikäinen
– Meillä oli pikkusiskoni kanssa tapana käydä kurkkimassa äidin huoneessa, mitä lahjoja olisi tulossa. Näin valkoisen leluhevosen, jonka halusin mutta jonka uskoin menevän pikkusiskolle, koska olin jo niin ”vanha”. Ajattelin että onpa raastavaa kasvaa isoksi, mutta sainkin sen leluhevosen lahjaksi jouluna. Olin niin iloinen, että sain olla vielä sen verran lapsi, ainakin jouluna.
Ensi vuonna Olga Temonen näkyy valkokankaalla ja teeveessä helmikuussa, jolloin ilmestyvät Tuukan ohjaama Pohjolan satoa -komediaelokuva maalaisten kannabiksen kasvattamisesta ja C Morella alkava uusi Harjunpää-sarja, jossa Olga nähdään Harjunpään työparin Onervan roolissa.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.