Hamina-Kotka sataman liikenteessä piristystä
Kouvolan datakeskuksen pääkäyttäjäksi tulee Tiktok
Käyrälammen esteettömät reitit esittelyssä
Muoti se on muistokivissäkin
Tykkimäen moottoriradalla pärinää äitienpäiväviikonloppuna
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Pk-yritysbarometri: Suhdanneodotukset parantuneet merkittävästi Kymenlaaksossa
Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat nousseet selvästi viime keväästä niin Kymenlaaksossa kuin koko Suomessa, ilmenee Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön kesällä teettämästä pk-yritysbarometristä. Tähän ovat vaikuttaneet madaltunut inflaatio ja laskuun kääntynyt korkotaso. Barometriin vastasi 4155 yritystä, Kymenlaaksosta vastaajia oli 126.
Yritysten suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku on parantunut Kymenlaaksossa merkittävästi. Luku on nyt 0, mikä on sama kuin koko valtakunnan tasolla. Keväällä luku Kymenlaaksossa oli -18.
– On hienoa huomata, että kymenlaaksolaisten pk-yritysten näkymä tulevaisuudesta on tällä hetkellä merkittävästi parempi kuin keväällä. Kehitys on positiivista jokaisella osa-alueella, ja nyt mennään aika lailla valtakunnan tasoa mukaillen, kommentoi tiedotteessa Kymen Yrittäjien puheenjohtaja Kati Almgren.
– Investointihalukkuutta kuvaava saldoluku esimerkiksi on edelleen melko paljon pakkasen puolella, mutta kokonaisvaltaisesti suunta on hyvä, hän jatkaa.
Pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimattomalla tasolla koko maassa. Saldoluku Kymenlaaksossa on nyt -18. Keväällä luku oli -27 ja vuosi sitten jopa -37. Koko Suomessa saldoluku on -15.
Kymenlaaksossa arvio henkilökunnan lukumäärästä saa saldoluvun 4, joka on hieman koko maan lukua 3 parempi. Keväällä luku Kymenlaaksossa oli -10. 34 prosenttia kymenlaaksolaisista pk-yrityksistä on palkannut uutta henkilöstöä viimeisten 12 kuukauden aikana.
Kymenlaaksossa selkeitä kehitystarpeita pk-yrityksillä on markkinoinnin ja myynnin saralla sekä henkilöstön kehittämisessä ja kouluttamisessa. Yleinen suhdannetilanne ja työvoiman saatavuus nähdään suurimpina kehittämisen esteinä.
– Paljon voidaan tehdä, jotta Kymenlaaksossa olisi hyvä yrittää silloinkin, kun suhdanteet koettelevat pk-yrityksiä. Hyvät, saavutettavat yrityspalvelut ovat tärkeä tuki. Työvoiman saannin turvaamiseksi oppilaitosten ja yritysten joustavaa yhteistyötä kannattaa edelleen kehittää. Yrityksiin vaikuttavassa päätöksenteossa ennakoitavuus ja johdonmukaisuus on tärkeintä. Nämä ovat maakunnan elinvoiman peruskiviä, toteaa Kymen Yrittäjien aluejohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo tiedotteessa.
Pk-yritysten kasvuhakuisuus on laskenut pitkään, mutta nyt luvuissa näkyy valtakunnan tasolla vakautumista. Kymenlaaksossa kasvuhakuisten yritysten määrä on hieman vähentynyt, mutta voimakkaasti kasvuhakuisten osuus puolestaan noussut yhdestä prosentista viiteen.
Arvio ensivuoden liikevaihdosta on saanut positiivisen saldoluvun 9. Koko maassa lukema on 10. Myös arvio kannattavuudesta ensi vuonna on noussut reilusti, vaikka lukema jääkin negatiiviseksi, -5.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.