Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Kuvat: Veli-Pekka Kelloniemi
”Tarvitaan vain shortsit ja rohkeutta”
Johanna Tilli on tankotanssiohjaaja ja yrittäjä.
Veli-Pekka Kelloniemi
Tankotanssi on nykyisin trendikäs ja salonkikelpoinen tanssi-, kunto- ja kilpaharrastus. Voimaa ja jopa akrobaattisia taitoja edellyttävien liikkeiden tekeminen samalla tanssin viehkeys säilyttäen ei ole aivan helppoa.
– Tässä ei ole koskaan niin taitava ja vahva että olisi valmis, sanoo Rock the Pole tankotanssi- ja ilma-akrobatiastudion Kouvolan pisteen yrittäjä ja ohjaaja Johanna Tilli.
Suomen voimalajiliiton alaista lajia opetellaan viikkotunneilla kolmella eri tekniikkatasolla sekä niitä tukevilla välitasoilla. Ensimmäisellä tekniikkatasolla tangolla pysytään pääosin vielä lähellä lattiaa. Toisella tasolla mennään jo tankoa ylös ja myös pää alaspäin. Kolmannella tekniikkatasolla voidaan roikkua pää alaspäin pelkkien käsien varassa.
– Minullakin on vielä monia liikkeitä, joita en voi tehdä voiman tai tekniikan puutteen vuoksi. Haluaisin oppia esimerkiksi fonji-heiton, Tilli kertoo ja näyttää, kuinka siinä asetutaan selkä tankoa vasten, nostetaan jalat pään yläpuolelle ja ponnahdetaan ilmassa lopuksi jälleen tankoon roikkumaan eri asentoon.
Lajivoiman ja tekniikan ohella tankotanssi edellyttää pienten mustelmien sietämistä.
– Sisäreisien ja käsivarsien sisäpuolella oleva iho ei ole tottunut siihen kohdistuvaan kontaktiin, joten kyllä tässä tulee mustelmia ja kovettumia. Me kutsutaan niitä leikillisesti tankopusuiksi, Tilli sanoo ja näyttää käsivarttaan, jossa on pieniä sinertymiä.
Yrittäjän mukaan vaikeiden liikkeiden treenaaminen on turvallista ammattitaitoisen ohjauksen, varmistamisen ja putoamispatjojen avulla.
– Ohjaajan työtä on nähdä ja tunnistaa, mihin oppilas on kykenevä. Loukkaantumisia voi tulla, jos kokeillaan jotain, mihin kroppa ja tekniikka eivät ole valmiita.
Kouvolan Kotkankallion salilla käy harrastajia 4-vuotiaista lapsista ylöspäin. Laji sopii myös miehille.
– Meillä ei ole valitettavasti vielä yhtään miesharrastajaa. Valtakunnan tasolla oman sarjansa huippu miestankotanssijoissa on esimerkiksi 59-vuotias Olavi Heino.
Suomen tunnetuimmat naistankotanssijat ovat Oona Kivelä ja Henriikka Roo, joiden suorituksia voi ihailla YouTubesta.
Tillin mukaan salin perustaminen vuoden alkupuolella tuli ajankohtaiseksi edellisen salin toiminnan päättymisen jälkeen.
– En ole ollut aiemmin yrittäjä, mutta ketjun kautta tähän on ollut helpompi lähteä. Ketju omistaa puolet yrityksestä. Avasimme ovet ystävänpäivänä.
Harrastajia käy naapurikaupungeista saakka.
Tilli kokeili itse tankotanssia ensimmäisen kerran vuonna 2013 kaverinsa polttareissa.
– Siitä syttyi kipinä. Kävin treenaamassa alussa Lahdessa ja Lappeenrannassa asti ennen kuin Kouvolaan tuli sopivaa tarjontaa.
Tilli ei itse kilpaile lajissa, mutta salilla käy oppilaita, jotka kilpailevat.
– Yleensä pienellä paikkakunnalla harrastus jää alkeis- tai keskitasolle opetuksen puutteen vuoksi. Meiltä löytyy ketjun kautta ammattitason opetusta huipulle asti.
Kysyntää lajille piisaa, sillä alkeiskursseillekin oli noin 70 halukasta.
– Siihen päälle tulevat vielä vanhat harrastajat.
Tillin mukaan lajin normalisoitumisesta huolimatta ennakkoluuloihin törmää silti edelleen.
– Yksi tapa suhtautua ennakkoluuloisiin on sanoa, että kokeilepa itse, onko rankkaa touhua vai pelkkää ”ketkutusta”, yrittäjä puuskahtaa hyväntuulisena.
Toki lajin alkujuuret eksoottisissa tanssijoissa näkyy edelleenkin lajin exotic pole -tyylilajista, jossa tanssitaan korkokengät jalassa ja ”viettelevästi”.
– Eksoottinen, viettelevä liikekieli tehdään kuitenkin tanssijan ehdoilla. Mutta ei sen katselemisesta nauttimisesta tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa. Sitä vartenhan lajissa esiinnytään että on katsojia.
Tillin mukaan lajin ympärillä on vahvaa kehopositiivisuutta.
– Tarvitaan vain lyhyet shortsit ja rohkeutta. Kuka tahansa voi nousta sohvalta ja tulla tänne, sillä lajin aloittaminen ei vaadi kovaa kuntoa, yrittäjä sanoo ja vakuuttaa että kyseessä on ehdottomasti myös lapsille sopiva harrastus.
Tankotanssinohjaaja kertoo nauttivansa erityisesti oppilaidensa onnistumisista.
– Oppilaiden onnistumiset auttavat myös ohjaajia jaksamaan.
Ankkurin ja PK:n Tekijä-juttusarjassa tutustutaan erilaisiin ammatteihin ja niiden tekijöihin.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.