Vaarallisen jätteen, sähkölaitteiden ja metalliromun keräysautot Virolahdella
Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Kenosta 60 000 euron voitto Kouvolaan
Konttisairaala toimii yhtenä keskussairaalan väistötilana
Risteilyalus Sirena avaa Kotkan risteilykesän
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Ennaltaehkäisyyn panostaminen on hyvinvointiteko
Perusterveydenhuollon vahvistaminen ja perheiden sekä ikäihmisten tukeminen ovat avainasemassa, kun haluamme ehkäistä sairauksia ja hyvinvointiongelmia ajoissa. Ennaltaehkäisy ei ole pelkästään inhimillisesti järkevää, vaan myös taloudellisesti kestävää.
Jokainen ennaltaehkäisyyn sijoitettu euro säästää tulevaisuudessa moninkertaisesti hoitokuluissa. Siksi on tärkeää, että matalan kynnyksen palvelut ovat helposti saatavilla ja kytkeytyvät kiinteäksi osaksi kymenlaaksolaisten arkea.
Matalan kynnyksen palveluiden vahvistaminen tarkoittaa, että terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen alkaa jo ennen kuin ongelmat kasaantuvat. Lähipalvelut, kuten neuvolat, kouluterveydenhuolto ja seniorineuvolat, tarjoavat tärkeää tukea eri ikäisille.
Lisäksi perheille suunnatut ennaltaehkäisevät palvelut, kuten kotikäynnit ja varhainen tuki vanhemmille, voivat auttaa ehkäisemään suurempia ongelmia ennen niiden syntymistä. Ikäihmisten kohdalla panostus ennaltaehkäiseviin toimiin, kuten kotikuntoutukseen ja liikkumisen tukemiseen, voi merkittävästi vähentää raskaampien hoitomuotojen tarvetta.
Teknologian kehittyessä on olennaista panostaa digitaalisiin ja liikkuviin palveluihin, jotka helpottavat hoitoon pääsyä. Helppokäyttöiset digipalvelut voivat tarjota nopeaa neuvontaa ja ohjausta ilman, että asiakkaan tarvitsee aina fyysisesti saapua terveysasemalle. Liikkuvat terveyspalvelut puolestaan tavoittavat ihmisiä siellä, missä he arkeaan elävät – kouluissa, työpaikoilla ja kyläyhteisöissä.
Hyvinvointia ei kuitenkaan rakenneta yksin, vaan se vaatii tiivistä yhteistyötä kuntien, kolmannen sektorin ja eri toimijoiden välillä. On tärkeää, että terveys- ja hyvinvointipalvelut eivät jää erillisiin siiloihin, vaan muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Tämä mahdollistaa sen, että asiakkaat saavat tarvitsemansa tuen saumattomasti, ilman että heidän täytyy itse koordinoida eri palveluiden välillä.
Samalla on uskallettava tehdä rohkeita kokeiluja, jotka perustuvat tutkittuun tietoon. Esimerkiksi ennaltaehkäisevän työn mallien testaaminen, terveyskäyttäytymisen tukeminen ja varhaisen puuttumisen menetelmät voivat tuottaa merkittäviä tuloksia, jos niitä toteutetaan ennakkoluulottomasti ja systemaattisesti.
Panostamalla ennaltaehkäisyyn, saavutettaviin palveluihin ja yhteistyöhön voimme rakentaa Kymenlaaksosta alueen, jossa jokaisella on mahdollisuus hyvään ja terveeseen elämään – nyt ja tulevaisuudessa.
Katja Andrejev (vihr.)
kunta- ja aluevaaliehdokas
Hamina
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.