Kouvolan lukiot hallinnollisesti yhteen
Eduskunnalta ”joululahjaraha” Kyminlinnan Linnoitusalueen kehittämiseen
Satumaa on nyt myös kirppis
Joulukeräyksellä apua 233 vähävaraiselle lapsiperheelle
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Kotkassa avautuu uusi Kymen Seudun Osuuskaupan ruokakauppa
Lätkää kahdellakympillä kuussa
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Kotkan Meriniemelle uudet yrittäjät
Täysien kymppien muusikkopariskunta
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Mielipide: Maailmaa ei pelasteta kasvisruokapäiviä lisäämällä
Kouvolassa SDP:n ja vihreiden valtuustoryhmät ovat tehneet aloitteen lihankäytön puolittamisesta kouluruokailussa vuoteen 2030 mennessä. Perusteena ovat mm. luontokato ja ilmastokriisi.
Ilmastonmuutos on tosiasia, mutta sen hidastamisen keinoista voimme olla eri mieltä. Aloitteessa vaaditaan kasvisruokapäivien lisäämistä kouluissa. Siinähän ei ole mitään pahaa, mutta sillä, että oppilas jättää kouluruokailun kokonaan väliin, on vaikutusta. Terveelliseen ruokavalioon kuuluu lihaa, kalaa ja kasviksia sopivassa suhteessa. Tätä suhdetta ei pidä millään poliittisella päätöksellä päättää.
Kouluruokailu on tärkeä osa oppilaiden koulupäivää, ja siksi asiassa pitäisi kuunnella heidän toiveitaan. Kun on listattu oppilaiden suosikkiruokia, kasvisruoka mainitaan harvoin. Kun tarjotaan ruokaa, jota oppilaat eivät halua syödä, ruokahävikki lisääntyy. Ruokahävikin tiedämme olevan suurempi ongelma kuin se, mitä syödään. Kun koulussa ei ruokailla, niin saatetaan mennä erilaisiin pikaruokapaikkoihin syömään. Tutkimustulokset kertovat pikaruokaketjujen käyttävän pääasiassa ulkomaista lihaa. Aloitteen mukaisesti toimiminen merkitsisi oppilaiden koulussa syömän kotimaisen lihan vaihtumista pikaruokaravintoloiden tuontilihaan. Tämä olisi ilmaston, ympäristön ja työllisyyden kannalta todella huono ratkaisu.
Minulla on 40 vuoden kokemus sianlihantuotannosta, ja olen siitä ylpeä. Voin sanoa olevani suomalaisen lihantuotannon asiantuntija. Siirtyminen entistä enemmän kasvispainotteiseen ruokaan merkitsisi ainakin tällä hetkellä tuontiruuan osuuden lisääntymistä. Se olisi huono asia työllisyyden kannalta.
Suomen peltopinta-alasta suuri osa soveltuu parhaiten nurmiviljelyyn. Nurmea pystyvät parhaiten hyödyntämään nautaeläimet, niin maidon- kuin lihantuotannossa. Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisen naudan ympäristövaikutukset ovat huomattavasti pienemmät kuin monessa sellaisessa maassa, mistä meille tuontilihaa tulee. Jyväskylän yliopiston tekemän selvityksen mukaan suomalaisen sianlihan luontovaikutus on hyvin pieni verrattuna muihin elintarvikkeisiin. Tämä johtuu ruokinnasta, joka perustuu kotimaiseen viljaan, valkuaiskasveihin ja erilaisiin elintarviketeollisuuden sivuvirtoihin. Kotimainen liha on ympäristöteko, tietysti niiden kotimaisten kasvisten kera.
Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ja turvallisinta ruokaa. Lisäksi eläinten hyvinvoinnissa olemme maailman kärkimaita. Meillä vaaditaan elintarvikkeilta täyttä salmonellavapautta ja eläimillä käytetään antibioottia vain sairauksien hoitoon. Hyvin harvassa maassa maailmassa toimitaan samoin.
SDP:n ja vihreiden tekemä valtuustoaloite siirtyy kohta kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Kaupunginhallituksessa aloitteeseen saatiin jo lievennyksiä, mm. edellytetään, ettei sen toimeenpano saa lisätä kustannuksia. Hyvä näin. Toivottavasti kaupunginvaltuusto toteaa, että aloite ei aiheuta toimenpiteitä, ja merkitsee sen vain tiedoksi. Se olisi hyvä päätös suomalaisten tuottajien, kuljetusalan ja elintarviketyöntekijöiden työllisyyden kannalta. Tässä maassa ei voida menettää enää yhtään työpaikkaa.
Lasse Siukkola
Keskustan Kouvolan kunnallisjärjestön puheenjohtaja
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.