Sotasalaisuus säilyi vuosikymmeniä
Vaihtoehtokulttuurin uurastaja Kouvolasta palkittiin 15 000 eurolla
Bändikisan voiton vei tyttöduo Haminasta
Mielipide: Toteutuuko vaalien jälkeen kansan tahto?
Tuija Arvila jatkaa valtuuston johdossa Pyhtäällä, kunnanhallituksen puheenjohtajaksi Anna-Leena Kailio
Liitsin lenkki on nostalgiailta Kotkassa
Kuutostiellä Korialla otetaan käyttöön kiertotielevitykset
Kymenlaakson hyvinvointialue kartoittaa vaihtoehtoja talous- ja henkilöstöpalveluidensa järjestämiseksi
Sotaharjoitus sulkee osan Pyhtään Kirkkotiestä
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Toteutuuko vaalien jälkeen kansan tahto?
Kuntavaalit on käyty ja kansa on antanut luottamuksensa joillekin hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisestä jatkossakin. Tosin vaalien jälkeen eri puolueiden kunnallisjärjestöjen edustajat, tai uuden valtuuston puolueiden ryhmät valitsevat joukostaan neuvottelijat. Nämä valitut henkilöt esittävät, että kuka valitaan ja minne valitaan ainakin suuntaa antavasti.
Esitykset siirtyvät puolueiden edustajistojen lopullisesti päätettäväksi. Valtuusto on tämän kaiken jälkeen vain ”pääleimasin”, ja valitut henkilöt ovat siis lopulta muutaman henkilön ehdottamia edustajistolle. Todellisuudessa siis vaalien jälkeen suurinta valtaa politiikassa käyttää kunnallisjärjestöt, eikä välttämättä kansa.
Mielenkiintoinen asia vaalien jälkeen on aina se, että vaikka ehdokas saa isonkin äänimäärän, tai vaikka sen verran, että juuri valtuustopaikka avautuu. Siten myös läpi mennyt ehdokas luulee saavansa sellaisen postin kuin kyseisellä äänimäärällä voisi olettaa. Mutta mielenkiintoisempi juttu on kuitenkin se, että äänet jotka ehdokas on saanut, niin äänien merkitys hieman heikkenee neuvotteluiden edetessä, ja joidenkin päähenkilöiden omienkin intressien takia. Suuri valta on siis neuvottelijoilla. Ja kaiken tämän päälle tulee vielä sukupuolikiintiöt (naiset ja miehet). Tällä hetkellä muutamilla ryhmillä on selkeä naisvalta, joten miehistä on ikäänkuin pulaa.
Toki sillä on kokonaisuudessaan merkitystä minkä määrän ääniä ehdokas on vaaleissa saanut. Joten kyllä sitä vaalin tulosta vähän kunnioitetaan. Luottamus on kuitenkin saatava myös kunnallisjärjestön neuvottelijoilta, muuten voi polku käydä ahtaaksi. Joten pitäisi osata ”hymyillä” oikeassa kohdassa, jos olettaa saavansa jotain parempia posteja hoidettavakseen. Tämä sama kaava toistuu luultavasti joka kaupungissa eri puolueiden kesken. Ja toistuu myös puolueiden sisäisessä vallanjaossa.
Varsinkaan äärioikeistolainen politiikka ei minua kiinnosta. Vaalien jälkeen Kouvolassa on suurimmaksi kiusaksi noussut pienten puolueiden tekninen vaaliliitto. Isommat vastasi samalla tavalla. Valtakunnan nykyhallitus on liiankin oikeistolaisesta politiikasta erittäin hyvä esimerkki. Olisiko syytä sittenkin kunnioittaa vaalien tulosta kokonaisuudessaan? Nämä tekniset vaaliliitot eivät sitä toteuta. Kouvolassa olisi nyt mahdollista kasata ylivoima nykyisen eduskunnan opposition puolueista valtuustoon.
Ilkka Sarpola (sd)
uusi kaupunginvaltuutettu
Kuusankoski
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.