Mielipide: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Kotkaan toinen akkuteollisuuden hanke
Kymenlaakson innovaatioita etsivä IdeaKymi-kilpailu käynnistyy syksyllä
Vaarallisen jätteen, sähkölaitteiden ja metalliromun keräysautot Virolahdella
Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Hallitus on kevään aikana valmistellut hallitusohjelman mukaisia lakihankkeita irtisanomisten ja määräaikaisten työsopimusten käytön helpottamisesta. Molemmat lakihankkeet ovat etenemässä eduskuntaan syksyllä. Ratkaisun hetket työntekijöiden työsuhdeturvan tulevaisuuden kannalta ovat siis pian käsillä.
Tavoite helpottaa työllistymistä ja parantaa erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä on hyvä, mutta valittujen keinojen haitat ovat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat.
Jatkossa työntekijän henkilöperusteisiin irtisanomiseen riittäisi asiallinen syy ja alisuoriutuminen lisättäisiin irtisanomisperusteeksi. Irtisanomisharkinnassa on aina kyse kokonaisarvioinnista, joten edessä on entistä enemmän tulkintaongelmia ja pitkään jatkuvaa epävarmuutta, mikä ei ole kenenkään etu. Voimassa olevaa säännöstä ja varoitusprosessia voitaisiin selkeyttää myös ilman mittavia muutoksia irtisanomispykälään.
Esityksen mukaan määräaikainen työsopimus olisi mahdollista tehdä myös ilman erityistä perustetta vuodeksi. Tämä tarkoittaa työntekijän näkökulmasta koeajan tyyppisen epävarmuuden jatkumista pätkittyjen määräaikaisten sopimusten kautta vähintään vuoden ajan.
Esitysten perusteella lainsäädännön tasolla irtisanominen ja määräaikaisten sopimusten käyttö helpottuisi samalla tavalla kaikilla työnantajilla – myös suurilla julkisilla työnantajilla, kuten hyvinvointialueilla. Heikennykset kohdistuisivat voimakkaasti juuri julkisella sektorilla työskenteleviin nuoriin naisiin vaikuttaen heidän mahdollisuuksiinsa perustaa perhe. Raskaussyrjintää tapahtuu jo nykyisellään ja se lisääntyisi entisestään.
Tutkimustiedon valossa lakihankkeella ei olisi selviä myönteisiä vaikutuksia kansantalouteen tai työllisyyteen. Syrjinnän lisääminen ei saa olla missään tilanteessa hyväksyttävää.
Molemmat lakiesitykset kaipaavat edelleen kipeästi työoikeuden suojankohteen mieleen palauttamista. Tarkoitus on suojella työntekijää, ei työnantajaa yritystoimintaan kuuluvalta riskiltä, hallinnollisilta velvoitteilta tai kustannuksilta.
Päivi Inberg
puheenjohtaja
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.