Kouvolan datakeskuksen pääkäyttäjäksi tulee Tiktok
Käyrälammen esteettömät reitit esittelyssä
Muoti se on muistokivissäkin
Tykkimäen moottoriradalla pärinää äitienpäiväviikonloppuna
Kyyti-kirjastojen Lukuliekki-pelin voitto Kouvolaan
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Valmentajan tärkein ominaisuus on jääkiekossa henkisellä puolella
Tärkein valmentajan ominaisuus on vahvan kilpailuvietin aikaansaaminen pelaajan mielentilaan. Vähän sama kuin norjalaishiihtäjillä. Petteri Sihvonen spekuloi somessa omaan tapaansa SM-liigan joidenkin joukkueiden pelikirjaa. Nykyjääkiekossa valmentajan tehtävä on psykologinen. Kaikki ne pelaajat jotka tällä hetkellä pelaavat liigassa ovat ammattilaisia. Vaikkakin ovat nuoria, ja vähän ehkä kokemattomiakin muutama. Arvokas ominaisuus valmentajassa, varsinkin nuorille pelaajille on hänen henkiset kykynsä pelaajiin nähden. Valmentaja on saanut koulutuksen ja oletetaan, että hän tulee ihmisten kanssa toimeen, niin se on tärkein asia.
Psykologinen valmennus on Alpo Suhosen pelikirjasta. Alpo Suhonen jätti hyvän jäljen Suomi-jääkiekkoon, mutta sitä ei riittävästi arvostettu. Jääkiekko on niin nopea peli nykypäivänä, että se vaatii pelaajalta nuoruutta, elastisuutta, voimaa ja älykkyyttä. Ja myös pelialue on melko pieni, ja nopeuteen provosoiva. Tärkein on nopeus. Jos on harrastanut nuoresta asti esimerkiksi intervallijuoksua, niin sitten luultavasti pärjää myös nykylätkässä. Tämä edellä mainittu onnistuu vain jo pelaaja on myös henkisesti kunnossa.
Psykologisen valmennuksen lisäksi tarvitaan vain yksittäiseen peliin rakennettu oma taktiikka, verrattuna vastustajaan. Jääkiekossa tuo taktiikkarepertuaari on kuitenkin hyvin rajallinen. Jotkut kuviot rakennetaankin jo juniorivuosina. Vanhemmat kehäraakit joutuvatkin hieman jopa hidastelemaan kentällä, kun eivät enää jaksa täysillä. Ja kaikki on jo nähty ja näytetty. Valtteri Filppula ja Juha-Matti Aaltonen ovat jo hieman näitä kehäraakkeja. Mörkö Anttilakin, kaikella kunnioituksella häntä kohtaan huomasi itse, että tämä on nyt tässä.
Ammattipelaaja myös tietää oman työsarkansa hyvin tarkkaan kun laatikkoon astuu. Onko SM-liigassa ja Mestiksessä jokaisella valmentajalla pelikirja? En usko. Puhumattakaan kaikista juniorisarjoista ja heidän valmentajistaan. Suomessa on noin 25 000 rekisteröityä jääkiekon pelaajaa. Kaikki ihmiset ovat siis myös erilaisia luonteita, ja niin ovat myös valmentajat. Joten Petteri Sihvosen jutut kyseenalaistan valmentaja-pelikirjoineen.
Tällä hetkellä KooKoon Jouko Myrrä on hyvä esimerkki positiivisesta energiasta valmentajana. Aikoinaan KooKoota valmentanut Ismo Lehkonen oli kaikkea muuta kuin psykologinen valmentaja. Puhumattakaan Hannu Jortikasta, joka oli huutajien mestari. Nämä halusivat vain johtaa. Pelaajien henkisistä kyvyistä ei ollut tietoakaan.
Nykylätkässä johdetaan siis soturin pään sisältä. Ja sitten se kaikkein tärkein valmentajan ominaisuus on empatia. Ja lopuksi vain yksi joukkue voittaa sarjan.
Ilkka Sarpola
Kuusankoski
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.