Xamkin hakijamäärä edellisvuoden tasolla
Mielipide: Lapsen huominen tehdään tänään
Marjoniemen koira-aitaus poistuu käytöstä Kouvolassa
Mielipide: Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn tarvitaan kaikkien yhteistyötä
”On kiva voida tarjota myös ihan uusia juttuja”
Kymenlaakson hyvinvointialueen viime vuoden tulos ennakoitua parempi – samalla kumulatiivinen alijäämä kasvoi
Kuusankoskelainen laulajatar julkaisee uuden tuplasinglen
Kouvolan seurakunnat sammuttavat taas valojaan
Mielipide: Kouvola ei ole luotettava kumppani – Kotkan on katsottava muualle
Kuusaan Kurmoottaja lauantaina Levyraadissa
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Kaapissa pleksin takana on aitoa tavaraa sisältäviä tuotteita, kuten rotanmyrkkyä ja pesuaineita.
Kuvat: Teija Piipari
Aikamatka vuosikymmenien taa
Pienmuseoista on nostalgian nälkään.
Teija Piipari
Vierailu museossa on nyt trendikästä. Myös kesällä.
Kymenlaaksossa on monia museoita, pieniä, isoja ja siltä väliltä. Seuraavassa esittelemme kaksi Kouvolassa sijaitsevaa pienmuseota, jotka vievät kävijänsä entisaikojen tunnelmiin.
Keijo Kouvoselle Puotimuseo tuo mieleen nostagisia muistoja omasta lapsuudesta.
Suomen Puotimuseo
Keijo Kouvonen ottaa hyllystä juomalasin, pyörittelee sitä käsissään ja ups, pudottaa sen lattialle. Menikö kallisarvoinen muistoesine rikki? Ei. Kouvonen tiesi sen etukäteen mutta säikähtynyt vieras ei.
– Tämä Duralex-merkin lasi ei säry, Kouvonen sanoo ja virnistää.
Hän nostaa lasin takaisin paikalleen ja huomauttaa, etteivät vieraat saa esineisiin koskea. Siitä muistuttavat myös kyltit.
Valkealan museoalueella Kouvolassa voi tehdä aikamatkan, jossa saa hyvän käsityksen kaupan kehittymisestä aina 1900-luvun alkupuolelta saakka. Pysyvä näyttely sijaitsee Valkealan ensimmäisen kauppiaan Jaakko Pokin vanhassa asuin- ja liiketalossa. Puotirakennus jakautuu kolmen eri aikakauden tyypillisiin kaupan tuotteisiin ja kalusteisiin. Museon toisen kerroksen näyttelyissä voi ihmetellä nostalgista koululuokkaa ja ihastella vanhanajan teekutsuja. Äänijärjestelmä kertoo vieraalle lyhyesti historiasta.
Puotimuseossa on oma hyllynsä leluille.
Keijo Kouvonen tekee lasitemppuaan Puotimuseon muistojen ja nostalgian huoneessa, Kilta-huoneessa. Nimi on peräisin Arabian astiastosta. Kouvonen on kiinteistöä ja museotoimintaa hoitavan Valkealan museoyhdistyksen puheenjohtaja, jolle juuri tämä huone on merkittävin:
– Aloittelin työelämääni yhdeksän vanhana 50-luvulla juoksupoikana Heikki Huttusen lyhyttavarakaupassa Lauritsalassa, nykyisessä Lappeenrannassa. Siksi monet Kilta-huoneen esineistä ovat tuttuja. Juuri tällaisista jauholaareista, hän näyttää, mitattiin jauhoja ja riisiä asiakkaille. Siihen aikaan ei ollut kassakaappeja, joten kauppias laittoi kassan yöksi laariin riisien sekaan. Riisit tietysti pestiin seuraavana aamuna.
Muut kaksi kauppahuonetta ovat Vanha puotihuone ja Tarvajärvi-huone.
Suomen Puotimuseon esineet ja tavarat ovat 1900-luvun alusta 1970-luvun lopulle.
– Osa on Jaakon perintöä, osa Kouvolan alueen lakkautetuista marketeista lahjoituksena tulleita. On täällä jotain myös TV2:lta Tampereelta saatua, Kouvonen kertoo.
Hän mainitsee, että tavarat ovat nyt nämä, jotka museossa ovat. Lahjoituksia ei oteta enää vastaan.
Suomen Puotimuseo, Vanhatie 22, Valkeala. Kesäkauden avajaiset 6.6. Museo on avoinna kesä-elokuussa ke–pe klo 12–18 sekä la–su klo 12–15. Museoalueella on myös muuta nähtävää sekä kahvila. Lisätiedot: valkealanmuseo.fi.
Kouvolan Kotimuseossa Kari Taskinen katselee stereoparin läpi kolmiulotteisia kuvia 1920-luvun huoneessa.
Kouvolan Kotimuseo
Kari Taskinen plaraa vanhaa pahvista kuvanippua ja nappaa yhden. Hän asettaa stereoparin silmilleen ja alkaa katsella kolmiulotteista maisemaa. Taustalla kuuluu radioselostajan ääni: ”Kunniakas olympiajoukkueemme on saapunut kotiin Pariisista ja kukitetaan pallokentällä. Paavo Nurmi...”. Taskinen katsoo kuvia stereoparin läpi 20-luvun huoneessa ja kuuntelee samalla radiolähetystä sadan vuoden takaisten kesäolympialaisten Suomen joukkueen kotiinpaluusta. Paavo Nurmi toi tuliaisina viisi olympiakultaa, Ville Ritola neljä. Yhteensä Suomi saavutti 37 mitalia ja oli tilastossa toinen. Oi niitä aikoja!
Museokorttelissa Kouvolassa pääsee kyläreissulle 1920–60-lukujen porvariskotien olohuoneisiin. Kotimuseossa on esillä kunkin aikakauden kalusteita ja tekniikkaa: on radioita, gramofoneja, puhelimia ja televisioita. Ja kas, tuossa roikkuu ovenkarmilla henkarissa pula-ajan päättäjäismekko. Nurkan takana alkovissa on esillä radiolaitteita.
Pula-ajan juhlamekko koristaa Kotimuseota.
Kari Taskinen on Kouvolan Putkiradiomuseosäätiön puheenjohtaja. Kotimuseon lisäksi säätiöön ja samaan pihapiiriin kuuluvat Radiomuseo ja Sotilasradiomuseo.
– Museoistamme varsinkin Kotimuseo tuo tänne kesäkävijää. Paikan vetonaula ovat tarinat. Niitä voi jokainen kuunnella omaan tahtiinsa äänijärjestelmän kautta, hän vinkkaa.
Esittelyssä kuunnellaan Ylen ääniarkiston ääninäytteitä ajankohdan yhteiskunnallisista asioista, urheilusta ja iskelmistä.
Kotimuseo on alun perin ollut veturinkuljettaja Hjalmar Kuokkasen ja perheensä asunto.
– Nyt elämme 2020-lukua, mutta tässä museossa ei siirrytä 1960-lukua edemmäs. Näin on hyvä.
Kouvolan Kotimuseo, Radiomuseo ja Sotilasradiomuseo, Pajaraitti 1, Kouvola. Avoinna 1,6.–31.8. ke–pe ja su klo 12–18 sekä la klo 12–16. Lisätiedot: putkiradiomuseo.fi.
Kotimuseon 1930-luvun huoneen esineistöä.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.