Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Kävelykadun osalta muun muassa vesisuihkun virkistys, mukavat pyöreät istumapaikat ja puut saivat vastaajilta kiitosta. Arkistokuva.
Kuva: Teija Piipari
Enemmän elämyksiä kaupunkikeskustaan
Kouvolalaiset antoivat kommenttia kauppatorista ja kävelykadusta.
Teija Piipari
Lisää esityksiä ja tapahtumia. Ja näyttämö, jota voi hyödyntää matalalla kynnyksellä. Torille valmiita katettuja myyntipöytiä lyhytaikaista myyntiä varten. Tavaratalo ja lisäksi paljon pieniä paikallisia putiikkeja. Pidempiä aukioloaikoja kahviloihin, liikkeisiin ja torille.
Muun muassa tällaisia vastauksia kouvolalaiset antoivat, kun heiltä kysyttiin mitä kävelykatu Manskin ja kauppatorin tulevaisuuden tekemiseksi tarvitaan.
Kouvola, Kuopio ja Lappeenranta työstävät yhdessä kauppatorien ja kaupunkitilojen kehittämishanketta. Hankkeeseen liittyvä kysely sai sadat kuntalaiset avaamaan sanaisen arkkunsa kaupunkikeskustasta.
Kouvolan osalta vastauksia tuli 282. Avoimia vastauksia oli 1870, joissa on paljon näkökulmaa keskustan kehittämiseen, Kouvolan osalta hanketta vetävä asiantuntija Reijo Saksa kertoo.
– Yllätyin positiivisesti, kuinka paljon ihmiset antoivat kommenttia kirjoittamalla, ihan pitkästikin tarinoiden, Saksa iloitsee. – Ideat ja kommentit on nyt koottu toimenpidelistaksi. Osaa pyritään toteuttamaan nopeasti, osasta, rahaa paljonkin tarvitsevista, tehdään kaupungille ehdotuksia. Nyt akuutti toimenpide on käydä läpi torin sähköjärjestelmä ja pyrkiä nykyaikaistamaan se.
Kaupat, liikkeet sekä palveluyritykset tulevat jatkossakin olemaan keskeinen osa kaupunkikeskustaa, sanoo Saksa.
Kouvolan kyselyssä tulivat esiin myös kaupunkikeskustan muut arvot.
– Keskustassa halutaan istuskella ystävien kanssa kahviloissa, ravintoloissa tai viihtyisillä penkeillä kuunnellen mukavaa esitystä ja katsellen muiden tekemisiä. Ihmiset haluavat nauttia yhdessäolosta sekä tunnelmasta ja monimuotoisista palveluista.
Kyselyn mukaan luonnonkauniissa ja uudistuvassa keskustassa asutaan ja sinne tullaan yhä useammin kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Auto on laajassa kaupungissa monelle välttämätön, ja siksi saavutettavuus sekä pysäköinnin toimivuus tulee edelleen huomioida.
Kestävässä kaupunkisuunnittelussa pääasia ei kuitenkaan ole auto vaan ihminen.
– Keskusta on asumisen paikka, joten on oltava liikkumisen mahdollisuus jalan, mutta myös sähköisten laitteiden kanssa, Saksa toteaa.
Kahvilat ja ravintolat ovat täyttäneet jo jonkin aikaa vapautuneita tiloja ja niiden palveluita vastaajat pitivät tässäkin kyselyssä tärkeinä.
– Kirjasto, teatteri, museot, kulttuuri- ja urheilutapahtumat ovat entistä tärkeämmässä roolissa ikääntyvässä ja ”sinkkuuntuvassa” yhteiskunnassa.
Reijo Saksan omissa toiveissa on muun muassa se, että liikkeet pitäisivät ovensa nykyistä pidempään auki.
– Mutta pitää olla ihmisiä, että ovia kannattaa pitää auki. Kouvolan keskustan ehkä suurin kehittämisen tarve on asumismahdollisuuksien lisääminen. Keskustassa asuu nyt yhden neliökilometrin, eli niin sanotusti vartin kävelymatkan alueella, noin 2000 ihmistä. Monessa muussa vastaavankokoisessa kaupungissa määrä on moninkertainen.
Kouvola osallistuu Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) rahoittaman Ydinkeskustan kestävä tulevaisuus (YKT) -hankkeen aluekehittämisen teemaverkostoon Keski-Suomen liiton rahoituksella.
YKT –hanke tuottaa Lahdessa ratkaisuja säilytysturvalliselle pyöräpysäköinnille, Oulussa kehitetään kestävää kaupunkiliikennettä ja Jyväskylässä kokeillaan kestävän kuluttajuuden studiota. Torien ja kaupunkitilojen kyselyiden tuloksia on käsitelty kolmen kaupungin, Kuopion, Lappeenrannan ja Kouvolan työpajoissa sekä Kouvolan osatoteutuksen työryhmässä ja ohjaustiimissä. Kaikki uudet innovaatiot ovat jokaisen kaupungin hyödynnettävissä ja lopputuloksena kaupunkien verkostojen yhteistyöstä on Ydinkeskustan Kestävä Tulevaisuus (YKT) kaikkien asukkaiden hyväksi.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.