Junalla pääsee pian retkeilemään Repoveden kansallispuistoon
Valokuvia esillä monipuolisesti Kouvola-talolla
Matonpesupaikat on avattu Kouvolassa
Kouvolan kaupungin ja Kymsoten yhteinen tahtotila: Kymenlaaksossa tulee turvata vahvat päivystyspalvelut
Maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaina 21. toukokuuta kello 7
Juha Huhtala erotettiin Liike Nytistä
Kouvola haluaa osansa Iitin Kymiringin heinäkuisesta kisafiiliksestä
Roppakaupalla epäonnea mukana – Ranskassa sattunut onnettomuus poiki Juha Marttiselle kirjan verran tarinaa
Kotimaisen tekemisen historiaa tarjolla kansanoopperan muodossa
Liikenne Saimaan kanavasta siirtyi maanteille ja raiteille – Kanavakonkarin mielestä Venäjän ei kannata irtisanoa vuokrasopimusta, josta se saa rahaa, vaikka yhtään laivaa ei kulkisi
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-AIkääntyvä väestö aiheuttaa lisää painetta sote-alalle.
ADOBE STOCK
Englanninkielinen hoitajakoulutus kiinnosti
Hoitajapulaan etsitään ratkaisua maahanmuuttajista.
Veli-Pekka Kelloniemi
Syksyllä alkava Xamkin englanninkielinen sairaanhoitajakoulutus kiinnosti hakijoita ennätyksellisen paljon. Nursing-koulutuksessa on aloituspaikkoja 50 ja hakijoita yhteensä 1 545, joista ensisijaisia oli 237. Koulutuksen kokonaishakijamäärä on Xamkin historian suurin yhden koulutuksen hakijamäärä.
– Hakijoissa oli 36 suomalaista ja pari sataa Suomessa asuvaa ulkomaalaista, loput olivat sitten eri puolilta maailmaa, sanoo rehtori, toimitusjohtaja Heikki Saastamoinen.
EU:n ulkopuolisilta opiskelijoilta perittävä 9 700 euron lukukausimaksu voi olla joillekin kova pala purtavaksi, samoin Maahanmuuttoviraston byrokratia.
– Potentiaalisia hakijoita on kuitenkin riittävä määrä, muun muassa venäläisiä, kiinalaisia ja vietnamilaisia yms., jotka ovat perinteisesti sopeutuneet hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan, myhäilee rehtori.
Hakijoiden hakukelpoisuudet tarkistetaan helmikuun puoliväliin mennessä. Xamk pystyy järjestämään pääsykokeen valituille myös ulkomailla ammattikorkeakouluverkoston kautta.
– Ei kuitenkaan aivan kaikissa maissa, ei esimerkiksi Ukrainassa.
Xamkin Kotkan kampuksella alkavassa uudentyyppisessä sairaanhoitajakoulutuksessa opinnot aloitetaan englanniksi ja suomen osuus opetuksessa kasvaa opintojen myötä. Nursing-koulutuksesta tekee erityisen opintojen vahva suomen kielen painotus opintojen alusta saakka. Tavoitteena on mahdollistaa ammatin vaatima kielitaito ja työllistyminen Suomeen. Koulutuksella pyritään edistämään työperäistä maahanmuuttoa ja helpottamaan kasvavaa sairaanhoitajapulaa.
Saastamoisen mukaan on kuitenkin selvää, että neljässä vuodessa saavutettava kielitaito vaatii opiskelijalta paljon motivaatiota.
– Suomessa on myös pohdittava valmiiksi, kuinka voitaisiin toimia hoitajien kanssa, joilla ei ole kielitaitoa. He voisivat työskennellä esimerkiksi osana tiimiä, jossa osalla on riittävä suomen taito, mutta tiimin sisällä voidaan sitten käyttää esimerkiksi venäjää, Saastamoinen pohtii.
Rehtorin mukaan moni EU-maa on ikään kuin hidastetun törmäyksen tilassa. Tiedämme, mitä tulee tapahtumaan, eli ikääntyvän väestön osuus kasvaa ja rekrytointi sote-alalle vaikeutuu. Tarvitsemme kaikki maahanmuuttoa terveydenhoidon töihin.
Kymenlaakso kilpailee valmistuvista sairaanhoitajista Uudenmaan kanssa, jonne tilastollisesti joka toinen valmistunut korkeakoulutettu suuntaa muun muassa parempien palkkojen perässä.
– Sen lisäksi kilpailemme sairaanhoitajista toisten EU-maiden kanssa. Nursing-koulutus antaa edellytykset työskennellä muissakin maissa.
Kaikki yhteishaun tulokset julkaistaan viimeistään 3. kesäkuuta.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.