Katariinan kyläjuhlat vietetään Mansikkalahden uimarannalla
Nuorisopalveluiden syksy käynnistyy Kouvolassa: ehkäisevää päihdetyötä ja nuorisotilat auki
Koronatartuntoja on Kymenlaaksossa edelleen runsaasti – tilanne ei kuitenkaan ole enää pahentunut
"Ykkösdivari on meidän naisillemme ihan hyvä"
Kaikille 65 vuotta täyttäneille tarjotaan mahdollisuus hyvinvointia edistävään keskusteluun
Näyttelijä Nina Petelius-Lehto on kuollut
Meripäivien ajan poikkeavat liikennejärjestelyt – Paikallisliikenteeseen lisävuoroja
Meripäiväparaatia juhlittiin näyttävästi kahden vuoden tauon jälkeen – Katso kuvakooste
Seppo Vanhanen ja Tiina Mertanen ovat Meripäivien neuvos ja neuvoksetar
Kotkaan on yön aikana piilotettu sata kappaletta Kotkan Meripäivien festivaalitorin lippua
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-AKiva olla yhdessä, tuumaavat naapurukset Arja Luukkainen (vas.), Irma Puustinen, Muti Karkio, Jouko Malm, Virpi Laaksonen ja Sirkka Malm.
Kuvat: Teija Piipari
Kotkalaisessa kerrostalossa on vahva yhteisöllisyys
Naapureiden kahvitellaan, juhlitaan ja käydään retkellä.
Teija Piipari
– Juoko kaikki kahvia, paitsi yksi, Arja? Irma Puustinen kysyy ja nappaa kahvikannun näppeihinsä.
– Yksi poikkeus pitää aina olla, sanoo Arja Luukkainen, hymyilee ja ottaa vastaan teekuppinsa.
Kesäkuisena keskiviikkona on kotkalaisen Puustisen valoisaan kerrostalokotiin osoitteessa Kymenlaaksonkatu 13 kokoontunut joukko naapureita. Takapihalle alunperin suunnitellut perinteiset pihakahvit piti sateisen sään takia vaihtaa lennossa sisäkahveiksi.
Kahvilusikat kilisevät kupeissa ja pöydän herkut uppoavat suihin samalla, kun naapurukset vuoroin ja aika paljon päällekkäinkin innostuvat kertomaan sosiaalisesta taloyhtiöstään. Kaiken a ja o on puuhaporukka, joka muun muassa huolehtii piha-alueen kukkasista ja istutuksista, sekä istuskelualueesta, jossa kesällä kahvitellaan ja grillataan.
– On tullut maalattua talon päätyä ja mäestä muuria, luettelee Jouko Malm viitaten mäellä kerrostalon edustan ”nyppylään”. – Lisäksi on tehty grillipaikkaa.
– Puuhaporukka tekee siis sellaista, mihin huoltoyhtiö ei koske, Arja Luukkainen kommentoi.
Kesällä puuhaporukka laittaa pystyyn pihakahvit ja muut kekkerit, talvella pikkujoulut ja itsenäisyyspäivät, joita vietetään aina jonkun kotona.
– Jos olemme sisällä, olemme yleensä täällä Irmalla, kertoo Luukkainen. – Irmalla on isoin asunto. Tarjoilut hoidetaan aina nyyttikestein.
– Tulikin mieleeni, että kahvipaikkaan olisi kiva saada katos, Puustinen huomauttaa.
Tarjoilut hoidetaan nyyttikestien periaatteella.
Aina tiistaisin on sekä miesten että naisten saunavuorot. Puheensorinan seasta selviää, että tiistain naisten ”lenkkisaunasta” on muotoutunut naisten ”saunaseura”, jonka kivoin osuus on ”viikon mokat”. Silloin kukin kertoo vuorollaan, että mitä on tullut töpeksittyä: onko unohtunut avaimet tai pesutuvassa vahingossa pyykännyt väärällä vuorolla.
– Saunaseurassa on väkeä vähän, mutta sitäkin kovempi meteli. Se kuuluu varmaan rappukäytään asti, naurahtaa Virpi Laaksonen.
Jouko Malm huomauttaa, että kun hän Sirkka-vaimonsa kanssa muutti taloon kolme vuotta sitten, ei miehillä ollut asiaa löylyihin
– Niinpä vaadin miehillekin vuoroa. Sain mukaan kaverin, että meitä on kaksi ja oma vuoro saadaan.
– Joskus aiemmin miehillä oli vuoro, mutta ei vaan ollut kävijöitä, Luukkainen tietää kertoa.
Sohvalla istuu ja tarinointia kuuntelee talon vanhin asukas Mauno Aarnio vieressään Emilia Lanamo, väliaikaisasukas.
– Asun taloremonttimme ajan vanhempieni omistamassa asunnossa. En ole mukana puuhaporukassa, mutta olen kuullut toiminnasta. Kuulostaa mukavalle, että kerrostalossa on yhteisöllistä toimintaa.
Kymenlaaksonkatu 13:n asukkaat eivät ole tyytyneet viettämään aikaa yhdessä pelkästään kotinurkillaan. Retkiä on tehty esimerkiksi Pyhtäälle.
– Joskus on oltu risteilylläkin, sekä pidetty ompeluseuraa ja käsityökerhoa, talossa yli 40 vuotta viihtynyt Virpi Laaksonen muistelee.
Arja Luukkainen asuu talossa nyt ”toista kierrostaan”, jota sitäkin on kestänyt jo 12 vuotta.
– Ihmiset tässä talossa ovat sellaisia, että kun olen ottanut lipat, niin he ovat auttaneet ja olleet huolissaan. Se tuntuu niin mahtavalta, kun välitetään.
Sana pihakahveista, kotikekkereistä tai retkistä leviää talossa puskaradioin, rappukäytävän lappusin tai puhelimella soittamalla, kertoo Muti Karkio.
– Juhannustakin aina juhlitaan, jos vaan ketään on paikalla. Niin tänäkin vuonna, hän lupaa.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.