Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Kylillä ovat taas ovet avoinna – Kymenlaaksossa noin 30 tapahtumaa
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Mikko Rankille Kotkan historia ja meri saaristoinen on iso innoittaja.
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Kotkan historia ja meri ovat Mikko Rankille iso innoittaja
KAI-PEKKA VESALAINEN
–Kuvataide on ollut aviopuolison lisäksi minun elämälleni henkisesti kantava voima. Mainonnan ja graafisen suunnittelun eli leipätyön ohella se on ollut ahkerasti toteuttamani intohimoinen harrastus, joka on antanut runsaasti sisältöä elämääni ja tuonut uusia ystäviä sekä tuttavuuksia. Maalaaminen on vienyt minut sisälle luontoon, erityisesti erämaihin ja merelle. Aktiivisimmillaan se on käynyt jopa kuntoliikunnasta, pohtii yhdeksän vuotta Kotkansaarella asunut Mikko Ranki, jonka 80-vuotistaidenäyttely on esillä Kotkan pääkirjastossa 24. lokakuuta asti.
Täyttäessään maaliskuussa 80 vuotta Mikko Ranki julkaisi yli 600 teoskuvaa sisältävän Taiteelliset muistelmat -kirjan. Miehen alkuperäinen ajatus oli, että hänen 80-vuotisnäyttelynsä olisi ajoittunut samoihin aikoihin.
– Korona-pandemiankin vuoksi oli parempi, että näyttely toteutui vasta nyt syksyllä, huomauttaa Ranki. Hänen edelleen erittäin aktiivista tekemisestään todistaa, että puolet näyttelytöistä on ollut aikaisemmin esillä, mutta puolet töistä on kuluvan vuoden tuotantoa.
Ranki on lähtöisin Tyrväältä. Hänen sairaanhoitajaäitinsä Mirjami oli taiteellinen luonne. Hän teki töitä vesiväreillä.
– Sisarusteni kanssa piirtelimme siitä lähtien, kun kynä pysyi kädessä. Maalausinnostukseni lähti Porista, jossa pikkupoikana kävin äitini kanssa silmälääkärissä. Tuolla reissulla tutustuimme F.A. Juseliuksen mausoleumiin, joka on kuuluisa Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemista seinämaalauksista. Gallen-Kallelasta tulikin minulle idoli ja esikuva, mihin liittyy realistinen tapani maalata.
Mainostyö S-ryhmän palveluksessa vei Rankia paikkakunnalta toiselle. Ensin Vammalasta Kyröön, sitten Lahteen ja sieltä Haminaan 1965, jolloin ympyräkaupunkiin rakennettiin uusi SOK:n tavaratalo.
– Parikymmentä vuotta työskentelin mainospäällikkönä, kunnes perustin mainonnan ja graafisen suunnittelun toimiston. Kuvataiteilu oli koko ajan tekemisissäni mukana harrastuksena. Pojistani perinteitä jatkaa Äkäslompolossa asuva Esko, joka on koulutukseltaan graafinen suunnittelija. Esimerkiksi Helsingin yliopiston logo on hänen käsialaansa. Poikani Keijo työskentelee HaminaKotka sataman palveluksessa.
Menneiden aikojen realismia konkreettisimmillaan edustaa kirjaston näyttelyssä tuore öljyvärityö Silakan perkausta Tammiossa 1909. Kalataloustutkija T. H. Järven valokuvaa mukailevassa Maalauksessa Tammion naiset perkaavat Somerista saatua silakkasaalista.
– Tammio on itselleni paikka, jossa tulee käytyä joka kesä. Merellä liikkumisen olen oppinut nimenomaan Virolahden–Tammion seutuvilla. Kun ensimmäistä kertaa kävin merillä, se puri niin tiukasti, että sen jälkeen ovat tulleet tutuiksi saaret ja luodot aina Virolahden perukoilta Kaunissaaren saakka niin, etten vesillä liikkuessani juuri merikorttia ole tarvinnut. Tosin muutamaan vuoteen minulla ei ole ollut omaa venettä, kun en enää tohdi lähteä kompuroimaan rantakallioille.
– Viime vuosina olen valokuvannut maisemia ja maalannut niitä sitten kotona. Sen sijaan 1970-luvun lopulta 1990-luvulle maalasin paljon ulkona paikan päällä, mikä antaa töille parhaan lopullisen silauksen. Siksi luonnon värimaailma on mennyt selkäytimeen, vaikkakaan uudet kamerat eivät enää vääristä värimaailmaa takavuosien kameroiden tapaan.
– Olen hurahtanut Kotkan historiaan, mihin liittyen olen maalannut muutamia töitä – ja varmaan niitä tulee vielä lisääkin.
– Äitini nukkuu vai lukee (1981) on ensimmäinen öljyväreillä tekemäni muotokuva. Öljyvärityä Taiteilija Akseli Gallen-Kallela Konginkankaalla 1906 (2016) on omaan käyttööni tekemäni maalaus asemakirjuri Adolf Nordlundin valokuvaa mukaellen.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.