Katariinan kyläjuhlat vietetään Mansikkalahden uimarannalla
Nuorisopalveluiden syksy käynnistyy Kouvolassa: ehkäisevää päihdetyötä ja nuorisotilat auki
Koronatartuntoja on Kymenlaaksossa edelleen runsaasti – tilanne ei kuitenkaan ole enää pahentunut
"Ykkösdivari on meidän naisillemme ihan hyvä"
Kaikille 65 vuotta täyttäneille tarjotaan mahdollisuus hyvinvointia edistävään keskusteluun
Näyttelijä Nina Petelius-Lehto on kuollut
Meripäivien ajan poikkeavat liikennejärjestelyt – Paikallisliikenteeseen lisävuoroja
Meripäiväparaatia juhlittiin näyttävästi kahden vuoden tauon jälkeen – Katso kuvakooste
Seppo Vanhanen ja Tiina Mertanen ovat Meripäivien neuvos ja neuvoksetar
Kotkaan on yön aikana piilotettu sata kappaletta Kotkan Meripäivien festivaalitorin lippua
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-AKymsote tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille syyskuusta alkaen
Kymenlaaksossa alle 25-vuotiaiden ehkäisy muuttuu maksuttomaksi 1.9. alkaen. Koululaiset ja opiskelijat saavat maksuttoman ehkäisyn oman koulun tai oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta. Niille nuorille aikuisille, jotka eivät kuulu opiskeluterveydenhuollon piiriin, maksuttoman ehkäisyn palvelut järjestyvät neuvolan kautta.
Raskauden ehkäisyn palveluiden tehtävänä on ylläpitää ja edistää seksuaaliterveyttä ja hyvinvointia, sekä ehkäistä sukupuolitauteja ja ei-toivottuja raskauksia. Jotta jokaiselle löytyisi sopiva ja tarkoituksenmukainen ehkäisymenetelmä, neuvoloiden ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat ja lääkärit neuvovat ehkäisyvälineiden valinnassa, käytössä ja käytön seurannassa.
– Maksuton ehkäisy lisää nuorten hyvinvointia, parantaa tasa-arvoa ja säästää terveydenhoitokustannuksissa. Kun ehkäisy on nuorelle maksutonta, ehkäisyyn ei tule taukoja esimerkiksi sen vuoksi, että nuorella ei ole rahaa ostaa ehkäisyvalmisteita, kertoo tiedotteessa Kymsoten ylilääkäri Eija Puhalainen.
Kaikki käynnit ja yhteydenotot raskauden ehkäisyn palveluissa ovat luottamuksellisia.
– Nuori päättää itse ehkäisystä ja terveydenhoitaja ja lääkäri antavat tarvittavat tiedot eri menetelmistä ja tukevat yksilöllistä valintaa, Puhalainen jatkaa.
Apteekin sijaan maksuttomat ehkäisyvalmisteet jaetaan alle 25-vuotiaille kouluissa, oppilaitoksissa ja neuvoloissa. Maksuttomiin ehkäisyvalmisteisiin kuuluvat kondomit, ehkäisypillerit, -laastarit, -renkaat, -kierukat ja -kapselit HUS apteekin lääkevalikoiman mukaisesti.
– Joillekin nuorille tämä voi tarkoittaa esimerkiksi eri ehkäisypillerin vaihtamista toiseen merkkiin. Valmisteen vaihto tehdään terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, Puhalainen sanoo.
Apteekista noudettavat ehkäisyvalmisteet ovat jatkossakin maksullisia, vaikka asiakas olisikin alle 25-vuotias.
Maksuton ehkäisy lisää Kymenlaakson kuntien laskutusta ehkäisyvalmisteiden hinnan verran. Toimintamallin uskotaan tuovan kuitenkin säästöjä pitkällä aikavälillä.
– Kun nuorelle löydetään sopiva ehkäisymenetelmä, seksuaaliterveys paranee ja raskauden keskeytysten ja sukupuolitautien määrä vähenee. Seksuaaliterveyden paraneminen näkyy siis myös säästöinä, Puhalainen sanoo.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.