Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Viiden vuoden pestinsä aikanaan päättyessä Simo Kaksonen ja Liisa Koski-Lukkari haluaisivat nähdä Haminan maailmanluokan pikkukaupunkina, jossa on hyvät elämisen edellytykset sen asukkaille.
Kuva: Martti Linna
Maailmanluokan pikkukaupunkiin
HAMINA Simo ja Liisa haluavat olla muutoksen mahdollistajia.
Martti Linna
Organisaatiotaan uudistava Haminan kaupunki palkkasi viime kesänä kaksi muutosjohtajaa viisivuotisille pesteille. Diplomi-insinööri Simo Kaksonen sai vastuulleen kaupungin vetovoima- ja kaupunkikehityspalvelut, joissa työskentelee nyt 160 henkilöä. Kauppatieteiden maisteri ja ekonomi Liisa Koski-Lukkari ryhtyi johtamaan 360 henkilön vahvuista joukkoa sivistys- ja hyvinvointipalvelujen sektorilla.
Alku on ollut kummallakin muutosjohtajalla työntäyteinen.
– Minua ovat työllistäneet erityisesti koulujen sisäilmaongelmat ja niiden seuraukset, Liisa Koski-Lukkari kertoo.
– Se ei paljoa lohduta, että samat asiat ovat ongelma lähes kaikissa kunnissa. Kaupunginvaltuustolle ja virkamiehille on annettava tunnustusta päätösten tekemisestä ja siitä, että myös lasten vanhempia on kuunneltu.
Simo Kaksonen ei nosta mitään yksittäistä asiaa ensimmäisen puolen vuoden ajalta ylitse muiden. Aika on kulunut ennen kaikkea uudenlaisen prosessiorganisaation kasaamisessa, ja sen tuottamien palveluiden saamisessa toimiviksi. Käytännössä muutosjohtajat ovat monessa asiassa erottamaton parivaljakko: kun Husulaan ryhdytään hankkimaan uutta modulikoulua, Simo Kaksonen operoi kiinteistöasioissa ja Liisa Koski-Lukkari kantaa huolta koulun toiminnasta, henkilökunnasta, oppilaista ja näiden vanhemmista.
– Positiivinen pöhinä on ollut tähän mennessä suurin yllätys Haminassa, Simo Kaksonen sanoo.
– Vaikka tiesin että Haminassa on satama, en ollut varautunut siihen, miten paljon siellä tapahtuu kaikenlaista. Toinen iso myönteinen asia on ollut, että täällä pystytään viemään isojakin asioita päätökseen.
Kaksonen siirtyi Haminaan samantyyppisistä tehtävistä Järvi-Saimaan Palvelut Oy:stä Etelä-Savosta. Hän näkee Haminalla useita vahvuuksia kun puhutaan vetovoimatekijöistä, joilla kaupunkiin saadaan uusia asukkaita ja työpaikkoja.
– Meri, pääkaupunkiseudun ja Pietarin läheisyys, satama-alueen positiivinen vire, kaupungin historia, Reserviupseerikoulu, lyhyet etäisyydet Kotkaan, Kouvolaan ja Lappeenrantaan, hän luettelee.
– Suomesta ei monelta paikkakunnalta löydy yhtä suuria vetovoimatekijöitä. Kun kilpailemme uusista työpaikoista, sitä kisaa käydään pääkaupunkiseudun, ei naapurikuntien kanssa.
Liisa Koski-Lukkari tuli Haminaan Metropolia Ammattikorkeakoulun palveluksesta Helsingistä. Kymenlaaksossa surraan usein sitä, että nuorten on lähdettävä täältä muualle opiskelemaan. Koski-Lukkarin mielestä se on turhaa.
– Turvallinen lapsuus ympyröillä rakentaa ihmisen identiteettiä. Se kuuluu nuoruuteen, että pitää lähteä maailmalle. Kysymys on siitä, miten heidät saadaan muuttamaan tänne takaisin. Digitalisoitumisen myötä täältä käsin voi hyvin tehdä joustotöitä vaikka osana bostonilaista tiimiä.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.