Kotka on savolaisten Amerikka
Virolahden kunnanjohtajahaussa neljä eteni haastatteluihin
Kouvolan Yhteislyseoon kohdistui perätön pommiuhkaus
Kotkan seudulla käydään musiikilla väkivaltaa vastaan
Poliisi otti kiinni alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäillyn Kouvolassa
Useampi perhe odottaa Kouvolan alueella omaa perhekummia
Kansanedustaja Paula Werning: Ratamo-päätös on vuoden puhallus – hallituksen päätös halvaannuttaa hoidon Kouvolassa yöaikaan
Pirtun salakuljetusta Pyhtäällä
Kotkan Suuri Tuntematon julkaisee uuden singlen
Tavoiteltu saari keskellä Suomenlahtea
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Myö välitetään sinusta - Sinun Tähden Hoivapalvelut tarjoaa tukea kaikille
Juoksulenkki, koirakävely tai pyöräily - Antaa sinulle energiaa sekä hyvän mielen
-Kymenlaakson kaikki kunnat tulevat jollain lailla näkyviin gaalaillassa, lupaavat Kari Heikkonen (vas.), Tiina Luhtaniemi, Jukka Silén ja Eero Niinikoski.
Kuva: Teija Piipari
Maakunnan kulttuurille uutta näkyvyyttä
Kymenlaakson Kulttuurigaalassa on runsas määrä palkittavia.
Teija Piipari
Onpas hieno, mutta kuka on tekijä ja mitähän tämä esittää.
Ihmettelyn aiheena on Kouvolan kaupungintalon sinisellä matolla oleva taideteos, jonka ympärille Kari Heikkonen, Tiina Luhtaniemi, Eero Niinikoski ja Jukka Silén ryhmittäytyvät valokuvaa varten. Se, ettei teokseen ole liitetty mitään tietoa, aiheuttaa pienoista hämminkiä. (Myöhemmin Niinikoski sai selville, että nimetön patsas on Tapio Junnon (1940–2006) teos Auringon piikit 1980-luvulta.)
Hämminkiä ei sen sijaan ole ilmassa, kun otetaan puheeksi uusi traditio, Kymenlaakson Kulttuurigaala, jota vietetään sinisen maton viereisessä juhlasalissa. Kyseessä on maakunnan kulttuurialojen toimijoiden sekä kulttuurin ystävien palkitsemisjuhla.
Juhlaan liittyen alkaa kaikki olla valmista ohjelmaa, palkintokriteereitä ja palkittavia myöten.
Miksi kulttuuriväelle ei ole juhlagaalaa kuten urheiluväelle on, pohti somepäivityksessään Kouvolan teatterin teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi. Päivityksen näki Jukka Silén, paikallinen ”puuharukkanen”, joka lähes siltä istumalta päätti, että kohta on, ja soitti asiasta Luhtaniemelle. Elettiin viime kevättä.
Silén pisti töpinäksi, perusti Kymenlaakson kulttuurin tuki ry:n ja ryhtyi puheenjohtajaksi. Hän sai varapuheenjohtajaksi Jukka Hallikaisen sekä sihteeriksi ja rahastonhoitajaksi Kari Heikkosen.
– Oli oltava joku taho, joka gaalan järjestää. Ajattelin, että on parasta perustaa yhdistys sitä varten, Silén taustoittaa.
Koska oli kyse palkintogaalasta, pitää tietysti olla asiantunteva palkintoraati. Raadin edustusta Silén ja Luhtaniemi pohtivat yhdessä.
Seuraava steppi olikin ottaa puhelin kouraan ja alkaa soitella.
– Tilanne oli sikäli mukava, ettei kukaan kieltäytynyt, Silén iloitsee.
Gaala toteutetaan pääosin sponsorirahoin.
Palkintoraatiin kuuluvat kulttuurineuvos Eero Niinikoski puheenjohtajana ja Tiina Luhtaniemi varapuheenjohtajana, sekä Taidekeskus Salmelan yrittäjä ja konsuli Tuomas Hoikkala, Suomen ensimmäinen pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen, Myllykoskelle Reuna-kustantamon perustanut Tarja Tornaeus, Valkealassa varttunut näyttämötaiteen professori Elina Knihtilä, Xamkin koulutusalajohtaja Petteri Ikonen, Kotkan Satama Areenan toimitusjohtaja Tiina Salonen ja yrittäjäneuvos, Korialla toimineen Kaslink Foodsin perustaja Raino Kukkonen.
Nopeasti löytyivät myös kulttuurigaalan arvot: arvokas, juhlava ja hyvin toteutettu.
– Emme halua tehdä mitään vasemmalla kädellä, järjestäjät vakuuttavat.
Gaalan idea on tuoda kulttuuri näkyväksi ja herättää päättäjät ymmärtämään, että kulttuuria tarvitaan eri muodoissa. Gaala tuo näkyviin myös kaikki Kymenlaakson kuusi kuntaa.
Kategoriapalkintoja on kymmenen, muun muassa vuoden kulttuuritapahtuma, elämänura kulttuurin palveluksessa, kulttuurimyönteinen kunta ja kulttuurivaikuttaja. Lisäksi jaossa on neljä kunniamainintaa.
– Palkittavista ei ole ollut pulaa, mutta selvästi Kymenlaakson erityispiirteenä on vahva me-henki. Olemme me-väkeä, jotka harrastavat erilaisissa ryhmissä ja kokoonpanoissa. Yksilöt jäävät vähemmistöön, Niinikoski mainitsee.
– Se, että palkittavista on runsaudenpulaa, ehdokkaat eivät lopu, on meille positiivinen ongelma ja tukee tulevia gaalavuosia, toteavat Luhtaniemi ja Silén.
Erityispalkitsemisiakin on: Kymenlaakson kulttuurin ensimmäinen Virtakivi-palkinto sekä Kymenlaakson Liikunnan palkinto kulttuurin ja hyvinvoinnin multivaikuttajalle monen vuoden ajalta.
– Saattaa olla, että meidän poppoomme saa palkita yhden urheilun edustajan seuraavassa urheilugaalassa, kertoo Tiina Luhtaniemi.
Kymenlaakson Kulttuurigaala 23.3. Kouvolan kaupungintalolla. Kello 13 on kaikille avoin tunnin konsertti. Gaalavieraille tarkoitettu iltajuhla on loppuunmyyty.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.