Junalla pääsee pian retkeilemään Repoveden kansallispuistoon
Valokuvia esillä monipuolisesti Kouvola-talolla
Matonpesupaikat on avattu Kouvolassa
Kouvolan kaupungin ja Kymsoten yhteinen tahtotila: Kymenlaaksossa tulee turvata vahvat päivystyspalvelut
Maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaina 21. toukokuuta kello 7
Juha Huhtala erotettiin Liike Nytistä
Kouvola haluaa osansa Iitin Kymiringin heinäkuisesta kisafiiliksestä
Roppakaupalla epäonnea mukana – Ranskassa sattunut onnettomuus poiki Juha Marttiselle kirjan verran tarinaa
Kotimaisen tekemisen historiaa tarjolla kansanoopperan muodossa
Liikenne Saimaan kanavasta siirtyi maanteille ja raiteille – Kanavakonkarin mielestä Venäjän ei kannata irtisanoa vuokrasopimusta, josta se saa rahaa, vaikka yhtään laivaa ei kulkisi
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-ALaura Huikko (vas.) ja Jenna Sandberg Rannikon Martoista toivottavat uudet jäsenet mukaan toimintaan. -On kiva oppia uusia taitoja sekä oman alueen ihmisiä eri ammattialoilta, he tuumaavat.
Kuva: Teija Piipari
Martta pyörittää pullaa ja peppua
Rannikon Martoissa paitsi leivotaan niin myös twerkataan.
Teija Piipari
Tämän päivän martasta on moneksi: hän paitsi neuloo ja leipoo, myös twerkkaa, ilmajoogaa ja käy ratsastamassa.
Näin ainakin Rannikon Martoissa.
Reilut kaksi vuotta sitten perustettu Rannikon Martat on Kymenlaakson tuorein marttayhdistys. Idean äiti ja perustaja on kotkalainen Laura Huikko, 38.
– Kouvolassa asuvat kaverini kertoivat siellä olevasta Intomarttojen yhdistyksestä, jossa on tehty sitä ja tätä, kuten käyty twerkkaamassa ja pidetty viinitastingeja. Olin heti, että minäkin haluan tuollaista, Huikko kertoo.
Ja koska nuorekasta marttailua ei Kotkan seudulla ollut, Huikon ei auttanut muu kuin käynnistää sellainen itse.
– Facebookissa kyselin, olisiko kiinnostusta, ja myöntäviä vastauksia alkoi tulla. Intomartoista tuli sen perustaja Kati Sailio kokoukseen antamaan vinkkejä. Meitä oli kymmenkunta kun aloitimme, nyt jäseniä on jo viitisenkymmentä.
Rannikon Marttojen toimintaan voi osallistua myös ilman jäsenyyttä. Aktiviteeteista kerrotaan Facebookissa, jossa seuraajina on muutama sata yhdistyksen ulkopuolista henkilöä.
– Facesta näkee mitä kaikkea teemme, ja jos vain on tilaa, kuka tahansa voi tulla mukaan, mutta tietysti jäsenet ovat kaikessa etusijalla, Huikko selvittää.
Laura Huikko kertoo aina olleensa aktiivinen yhdistystoimija. Martta-yhdistyksenkin perustaminen oli kytenyt mielessä oli jo pitkään.
– Marttoihin liittyy niin paljon hyviä asioita, sellaisia arkielämän taitoja, joita kaikkien on hyvä osata, hän kiittelee.
Vanhastaan marttayhdistykset ovat olleet yhden kyläyhteisön yhdistyksiä. Rannikon Martoissa on haluttu laajentaa reviiriä ja olla koko rannikkoalueen, eli Kotkan, Haminan ja Pyhtään marttayhdistys. Jäsenistön keski-ikä 40 vuotta haraa sekin perinteitä vastaan.
– Vuosien saatossa martta-toiminta sai maineen, että se on vaan mummojen kerho. Marttaliitto on kuitenkin tehnyt onnistuneesti työtä sen eteen, että toiminta kiinnostaisi myös nuoria.
Toissa vuoden elokuussa Jenna Sandberg, 25, liittyi Rannikon Marttoihin. Viime tammikuussa hän nousi hallitukseen.
– Olen varapuheenjohtaja ja mediamartta, joka päivittää Instagramia ja Facebookia, hän kertoo ylpeänä.
Koska jäsenistö on nuorta, monella on tietysti vielä pieniä lapsia. Huikolla on 4- ja 7-vuotiaat pojat, Sandbergilla 3-vuotias tyttö.
– Lapsille on omat marttajäsenkortit, joilla saa etuja ihan valtakunnan tasolla, kertoo Huikko, jonka pojilta jäsenkortti jo löytyy.
Rannikon Martat kokoontuvat epäsäännöllisen säännöllisesti kerran kuukaudessa Korttelikoti Naapurissa Kotkansaarella. Suurimmalla osalla on tapaamisissa jokin käsityö mukana, osalla myös lapset.
– Askartelemme, laitamme ruokaa ja leivomme, mutta ennen kaikkea verkostoidumme. Olemme myös käyneet kauneus- ja asiakasilloissa paikkakunnan liikkeissä, Huikko sanoo.
– Tarjonta on mahdollisimman monipuolista, jotta jokaiselle löytyy jotakin, jatkaa Sandberg.
Puheenjohtajakautensa ensi keväänä päättävä Laura Huikko toivottaa kaikki marttailusta kiinnostuneet jäseneksi yhdistykseen.
– Olemme hyvin vastaanottavaista väkeä. Joukkoomme solahtaa hyvin, hän vakuuttaa. – Eikä tarvitse olla mikään kodin hengetär. Monesti olemme hakeneet kaupasta keksipaketin kokoontumisiimme, emme todellakaan aina leivo.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.