Kouvolan Satuviikoilla kulttuuri kulkee pyörillä lasten luo
Minä osaan! Minä olen hyvä!
Ely-keskus: Työttömiä Kymenlaaksossa elokuussa kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin
Kouvolalainen lounasravintola kymmenen parhaan joukossa
Pienikin apu voi olla suuresti tarpeen
Jesse Hartoselle kartingmestaruus
Kotiseututyön ansiomitali kahdelle ansioituneelle kymenlaaksolaiselle
Ei tullut koripallostadionia, kun ei sellaista tilattukaan – Satama Areenan rakennuttajia on ryöpytetty julkisuudessa
Mielipide: Kutomossa syntyvät kauniit matot ja uuden ystävyyssuhteet
Players Sports Bar Kotkassa sulkee ovensa
Rallicross SM -sarja tekee kahden vuoden tauon jälkeen paluun Tykkimäelle
Kirppis-yrittäjäksi rakkaudesta kierrätykseen
Poikki menneet nivelsiteet voivat kasvaa takaisin kiinni
Yrittäjien uusi kumppani
Mielipide: Hulevesihulluttelua Kouvolassa
Maankäyttö- ja rakennuslaki muutti hulevesin hallintaa niin, että hallinnasta vastaa kaavoitetulla alueella vuoden 2014 jälkeen kunnat. Edelleen niin, että kunnissa on oltava monijäseninen toimielin, joka hoitaa operatiiviset asiat, kuten talouden ja riskienhallinnan. Lain muuttuessa Kouvolan Veden entinen toimitusjohtaja toimi asiassa aivan oikein, ilmoittaessa ettei vesilaitoksen toimintaan ja toiminnan rahoittamiseen kuulu hulevesistä aiheutuneet kustannukset, eikä siihen vesihuoltolaki anna edes mahdollisuutta. Joten kaupungin tulee vuokrata tai ostaa vesilaitoksen taseessa oleva 250 km hulevesiverkostoa, jota sen on huollettava ja yläpidettävä. Kyseisestä omaisuudesta vesilaitoksen ei tule maksaa korkoa ja lyhennyksiä kaupungille, joka ei kuulu laitokselle.
Ehdotuksen tehtyään toimitusjohtaja irtisanottiin ja hänet ostettiin sopimuksella hiljaiseksi. Asiaan aikanaan puutuin, koska nykyinen käytäntö tulee jätevesimaksuina käyttäjille, että kaupungille kalliiksi, puhdasta hulevettä pumpataan tarpeettomasti paikasta toiseen yhä enenevässä määrin sateiden lisääntyessä, mikä on suurta energian ja kemikaalien tuhlausta. Asiaan puuttuminen ilmeisesti koettiin työpaikkakiusaamiseksi. Elinvoimajaoston puheenjohtaja totesi minut sopimattomaksi vesiyhtiön hallitukseen, ilmeisesti olen lääketieteellisin termein yhteiskunnalle vaarallinen, tarkempaa tietoa asiasta ei kuitenkaan ole minulle kerrottu.
Hulevedet ovat niin taloudellisesti kuin ympäristöllisesti varsin merkittävä asia. Ensinnäkin jätevesilaitoksella puhdistetaan jäte/hulevettä 10 miljoonaa kuutiota vuodessa, joka entisillä energia- ja kemikaalikustannuksilla on yli 20 miljoonaa euroa vuositasolla. Miten se ylipäänsä on mahdollista, kun vesiyhtiön liikevaihto on noin 16 miljoonaa euroa. Vastaukseksi olen saanut ettei kaikkea ole laskutettu eikä kaikkea ole puhdistettu. Ehkä tarkastuslautakunnan olisi hyvä selvittää, onko kaikki mennyt kirjanpitolain mukaisesti.
Sain niin sanotun välipäätöksen tekemästäni hulevesialoitteesta tekniseltä lautakunnalta, jossa todetaan, että valtakunnassa on kaikki hyvin. Näkisin, että oikein hoidettuna hulevesiasia, kuten uudessa maankäyttö- ja rakennuslaissa edellytetään, tulee taloudellisesti edullisemmaksi ja ympäristö ystävällisemmäksi, kun hulevedet ohjataan viettoviemäreillä paikkaan, jossa sitä voidaan viivyttää ja imeyttää maastoon ja laskea hallitusti vesistöön, niin ettei sinne lasketa raskasmetallia ja nollakuitua muovista – tai muutakaan, mikä ei vesistöön kuulu.
Anssi Tähtinen
Kuusankoski
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.