Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Mielipide: Korona, kunnat ja Kymsote
Kun meidät rokotettu ja korona taltutettu, se ei tarkoita sitä, että koronan vaikutukset terveyteemme ja arkeemme olisivat ohi samalla hetkellä. Hoitovelkaa on kertynyt, lastensuojelun tarve vahvistunut ja yksinäisyys ja työttömyys horjuttaneet monien mielenterveyttä. Tarvitaan vahvaa yhteistyötä Kymenlaakson kuntien ja Kymsoten välillä. Kuntien luottamushenkilöille ja johdolle on annettava todellinen mahdollisuus vaikuttaa Kymsoten palveluihin ja sen talouteen. Kunnat ovat palvelusopimuksien kautta vastuussa Kymsoten edellytyksistä vastata maakuntamme sosiaali- ja terveyspalveluista, koronan aikana ja sen jälkeen. Kymsoten toimintakulut talousarviossa 2021 ovat noin 748 miljoonaa euroa, josta kuntien rahoitusosuudet kattavat noin 652 miljoonaa euroa. Kotkan kaupungin rahoitusosuus on noin 214 miljoonaa euroa.
Jo talousarvionvuoden alkuvaiheessa Kymsoten yhtymähallitus päätti aloittaa talouden sopeuttamisohjelman, koska tuloksen arvioidaan jäävän 12,3 miljoonaa alijäämäiseksi. Säästöt kohdentuvat esimerkiksi lastensuojeluun, perhekuntoutuspalveluihin ja vuokratyövoiman käytön vähentämiseen kotihoidossa ja asumispalveluissa. Siitä, mitä vaikutuksia tällä on hoitoa ja hoivaa tarvitsevien arkeen, minulla ei ole tietoa.
Kunnat ovat tilinpäätöksessä 2020 tehneet, valtion maksamien korona-avustuksien turvin, varauksia Kymsoten viime vuoden loppuun mennessä kertyneiden alijäämien kattamiseen. Kuntien tilinpäätöstiedotteissa on ollut luottamusta kuntatalouden vakauteen ja tasapainottumiseen. Kymsoten talouden kehittymisellä on suuri vaikutus kuntien talouteen eikä kunnissa ehkä riittävästi ole varauduttu koronan talousvaikutuksiin 2021, koronan jälkihuollon hyvään hoitoon. Ennakoitava on lisäksi se, että valtakunnallisen sote-uudistuksen toteutuessa Kymsoten alijäämät pitää kattaa 2023 mennessä.
Kotkan kaupungin ja muiden Kymsoten jäsenkuntien on riittävän ajoissa arvioitava Kymsoten talouden kehitystä ja sen vaikutuksia sote-palveluihin. Jäsenkunnat ovat vaatineet Kymsoten yhteydenpidon parantamista jäsenkuntiin, demokraattisen päätöksenteon kunnioittamista. Nyt on oikea aika ottaa jäsenkuntien hallinnossa kantaa siihen, miten viime vuonna tehtyä palvelusopimusta on mahdollisesti euromäärien osalta tarkistettava. Vastattava siihen, riittääkö tässä poikkeusajassa 214 miljoonaa kotkalaisten sote-palveluiden tuottamiseen. Arvioitava säästöohjelman vaikutuksia ihmisten arkeen. Hoitovelka, lastensuojelun kasvanut tarve, yksinäisyyden vaikutukset mielenterveyteen eivät poistu hitailla rakennemuutoksisilla ja nopeilla säästöohjelmilla. Tarvitaan Kymsoten ja kuntien yhteistä vastuuta asukkaiden hyvinvoinnista. On nähtävä vuotta pidemmälle.
Mikäli ehdokkaat pääsevät vaaliteltoille, ottakaa sote-kuntayhtymä keskusteluissa esille. Kuntavaaleilla on edelleenkin vaikutus sote-palveluiden määrään ja laatuun.
Jorma Korpela
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.