Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Mielipide: Koulujen uudisrakentamista kiihdytettävä Karhulan alueella
Luonnonvarakeskuksen tutkimus osoittaa, että koulun lakkauttamisen jälkeen lähiympäristön väkiluku vähentyy keskimäärin 37 prosenttia enemmän kuin ennen koulun lakkauttamista. Väestötappioiden kiihtyminen tarkoittaa, että koululakkauttamisissa ei ole kyse pelkästään kouluverkosta, vaan laajemmin kunnan elinvoimasta ja sen kehityksestä.
Kotkassakin koulujen sulkemiset ovat kiihdyttäneet väestön vähentymistä. Tiutisen koulun lakkauttamisen jälkeen vuodesta 2016 väestötappio on vuosittain ollut koulun lähialueella 2,2 prosenttia, kun se ennen koulun sulkemista oli 1,3 prosenttia vuosina 2010–2015. Vielä selkeämmin koulun sulkeminen näkyy Koivulassa, jossa vuoden 2013 lakkauttamisen jälkeen väestötappiot olivat 1,9 prosenttia vuodessa, kun ennen koulun lakkauttamista väestötappio oli keskimäärin 0,6 prosenttia vuodessa.
Palvelujen heikentyessä kunnan elinvoima laskee, johon liittyvä negatiivinen kierre vahvistaa itseään. Näin supistuvat kunnat, kuten Kotka, itse heikentävät elinvoimaansa. Väestötappioiden hillitsemiseksi olisikin tärkeää, että kouluja ei suljettaisi ennakoiden lasten lukumäärän vähentymistä.
Kotkan tulisi kiihdyttää Karhulan alueen kouluinvestointeja etsimällä uusia ratkaisuja vanhentuneen kouluverkon uudistamiseksi. Kun ”investointivara” on kiinnitetty tapahtumakeskukseen, voisi kaupunki vuokrata tai ostaa siirrettävissä olevan koulurakennuksen. Näin huomioidaan syntyvyyteen liittyvä epävarmuus ja pienennetään investointiriskiä.
Vuonna 2019 aikana Kotkan väkiluku vähentyi 695 asukkaalla. Raskaat väestötappiot korostavat tarvetta suunnata investointeja ihmisiin, koska rakennemuutoksen jälkeen koulutus on ainoa kestävä väline parantaa kaupungin elinvoimaa. Tulevaisuutta varten tarvitsemme pikaisesti uudet ja terveet koulurakennukset Rauhalan ja Hakalan alueelle sekä Otsolaan.
Olli Lehtonen
puheenjohtaja
Karhulan Sos.dem. Ty.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.