Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Itäsuomenkarja eli kyyttö on yksi Suomessa vanhastaan kasvatetusta maatiaiskarjasta polveutuvista roduista.
Kuvat: Ulla-Maija Sievinen
Missä ammut on?
Kouvolalainen Tuomo Turjansalo kasvattaa suomenkarjaa.
Ulla-Maija Sievinen
– Missä ammut on?
Kouvolalainen Tuomo Turjansalo huutaa tutun kutsun ja katsoo sadan metrin päässä tyytyväisinä makailevia lehmiä. Ne katsovat häneen, mutta eivät hievahdakaan.
– Missä ammut oooon?
Joku lehmistä liikauttaa hieman jalkojaan.
– Ne ovat kyyttöjä, Turjansalo naurahtaa. – Kilttejä, mutta omapäisiä ja kovaäänisiä.
Hän lähtee kävelemään taaksepäin.
– AmmUUU, kajauttaa nyt kellokas, kolmevuotias Ulpukka. Se näyttää kerralla rodun kovaäänisyyden todeksi ja nousee ylös. Pomon perässä muutkin lauman lehmät alkavat tallustaa omistajaa kohti.
Tuomo Turjansalo on hetkessä keskellä lehmiä. Mukana on kaksi vasikkaa, Ulpukan tammikuussa syntynyt Antero ja Usvan reilun kuukauden ikäinen Annikki.
Lehmät ovat kauniita. Niiden väritys sahalaitaista, vaalean punertavanruskeaa ja valkoista, ja suuria silmiä kehystävät pitkät silmäripset.
Ulpukan tammikuussa syntynyt Antero kurkistelee emonsa jalkojen välistä.
Itäsuomenkarja eli kyyttö on maatiaiskarjasta ensimmäisenä erotettu suomalainen karjarotu. Tämä alkuperäinen suomalainen rotu on ollut vaarassa kuolla sukupuuttoon: 1980-luvulla niitä oli jäljellä enää noin 50 kappaletta. Nyt niitä on jo noin 1500.
Tunnettu kyyttöjen kasvattaja, puolustaja ja kuvaaja on kuvataiteilija Miina Äkkijyrkkä, jonka lehmäveistokset ja vasikkataulut ovat luoneet myönteistä mielikuvaa kyytöistä.
Sitten mennään toiselle laitumille, Kymijoen rantaan. Turjansalon lehmät asustavat arvoisellaan paikalla, Kouvolassa perinteitä ja historiaa huokuvassa vanhassa Kouvolankylässä. Heinäpellot humisevat hiljaa. Hiekkatie kulkee joenvartta pitkin.
Joenrantalaitumelta löytyy kahdeksanvuotias lapinlehmä, valkoinen Muusa-mamma.
– Lapinlehmä on oman arvonsa tunteva ja pomottava lauman johtaja.
Mamman kanssa ovat kyyttöpojat Vikke, Veikko ja Ylermi, sonni ja kaksi härkää. Vikke eli Viktor-siitossonni Vikke on Äkkijyrkän karjan perilinen, ja se tuli karkaamistensa myötä kuuluisaksi mediassa. Myös sen poika Antero yritti karkaamista. Muistot karkailuista saavat Turjansalon huokaamaan syvään.
Ulpukka on lauman kellokas, ja sillä on kova ääni ja kiltti luonne.
”Edellisessä elämässään” Tuomo Turjansalo toimi mm. putkiasentajana, työnjohtajana, personal trainerina ja ravintovalmentajana.
– Monien mutkien kautta menin töihin maatalouskonekauppaan, jossa monilla työkavereilla oli oma maatila. Niinpä ryhdyin itsekin etsimään itselleni maatilaa.
Vanhan Kouvolankylän maatila oli se oikea:
– Tämä on Kymijoen rannalla, maata ja rakennuskantaa on tarpeeksi, päärakennus on hirsitalo ja alueella on mielenkiintoinen historia.
Nyt Turjansalo on täysipäiväinen yrittäjä. Hän kasvattaa lihakarjaa ja viljelee omilla ja vuokramaillaan heinää eläimiä varten. Työn alla on noutomyymälänä toimiva tilamyymälä.
Tärkeä osa hänen liiketoiminnastaan on vaikuttaminen sosiaalisessa mediassa, instagramissa, Tiktokissa ja Youtubessa.
– Kerron siellä maaseudun elämästä ja karjan pidosta.
Valkoinen Muusa-mamma ja härkäherra Veikko seurailevat Tuomon touhuja.
Tuomo Turjansalo on puhunut suomalaisen maatalouden puolesta myös mm. television Huomenta Suomi -ohjelmassa.
– Suomessa lopettaa noin kolme maatilaa vuorokaudessa. 1990-luvulla meillä oli noin 40 000 maitotilaa, ja viime vuoden keväällä niitä oli enää alle 4000. Se johtuu siitä, että paljon pieniä maitotiloja on lopettanut ja yksiköt ovat suurentuneet.
Suosikaa Suomessa tuotettua ruokaa. Se on Turjansalon iso ja tärkeä viesti kaikille ihmisille.
– Suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja se on luontoystävällistä. Tavallinen suomalainen viljely voi vastata luomuviljelyä ulkomailla, hän korostaa.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.