Liikkuminen kutistui maalla, merellä ja ilmassa ennätyksellisen paljon – "Raju osuma pandemiasta"
Poliisi: Murtoja ja rattijuopumuksia Etelä-Kymenlaaksossa
Mielipide: Esteettömyys ensisijainen tavoite Kotkan kirjastossa
Työnteko maistuu eläkeläisellekin, kertoo tuore kysely – "tuo sisältöä elämään", "pienellä eläkkeellä ei tule toimeen"
Kymenlaakson Innovaatioverkoston Ideakymi-kilpailu yllätti järjestäjät
Fintoilin biojalostamohanke etenee
Poliisipartio ajoi ulos tieltä Kotkassa
Peruna on uskottava elokuva olematta realistinen
Päivityksen avulla bioetanolia tankkiin
Kauppakeskus Veturin ravintolamaailma täydentyy uudella paikallisella ravintolakonseptilla
Viikon Pulinat -show
Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Samoin Viikon Pulinat. Viimeisessä ohjelmassa käydään pohjalla ja noustaa huipulle eli mukana mm. parhaat/huonoimmat palat, nostalgiaa, yllätysvieraita jne.
Tuotanto: Same-eYes Oy / Citymedia.fi
Kuusankoskelainen pienkonekorjaamoyrittäjä Jukka Peni korostaa perämoottorin syyshuollon merkitystä voimanlähteen pitkän iän kannalta.
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Muista perämoottorin syyshuolto
KAI-PEKKA VESALAINEN
Perämoottorin syyshuollolla välttää uuden veneilykauden alkua siirtäviltä ongelmilta, sillä keväällä huoltokorjaamot ovat ruuhkaisimmillaan. Kaiken kaikkiaan perämoottorin syyshuolto on koneen luotettavuutta ja käyttöikää ajatellen äärimmäisen tärkeä toimenpide.
Pienkonekorjaamoyrittäjä Jukka Penin mukaan syksyllä tärkeintä on polttoainejärjestelmän huolto.
– Huoltoon tuodut perämoottorit koekäytämme alkylaattipolttoaineella eli kansankielisemmin pienkonebensiinillä, jolloin moottori talvehtii hyvin.
– Kiinteisiin tankkeihin on syytä syksyllä lisätä stabilointiaine, jolloin bensiini pysyy käyttökelpoisena yli talvikauden. Pienet säiliöt kannattaa tyhjentää. Syksyllä polttoainesuodattimet on syytä uusia, koska nykyiset etanolipitoiset polttoaineet sitovat kosteutta. Näillä keinoin perämoottori lähtee myös keväällä käyntiin.
Peni toteaa, että polttoaineyhtiöt ovat perämoottorihuoltojen paras työllistäjä.
– Moottorin ollessa pitkään käyttämättömänä polttoaineen lisäaineet ajan mittaan hartsiintuvat, mikä näkyy niin, että kaasuttimen puhdistuksia tehdään keväällä valtavasti. Kun perämoottorin huolto tehdään öljyn ja suodattimen vaihtoineen syksyllä, kone on keväällä tankkauksen ja mahdollisen akun riittävän latauksen tarkastamisen jälkeen käyttökunnossa.
– Vaihteistoöljyn vaihto on syytä tehdä syksyllä, sillä mahdollinen peräöljytilaan joutunut vesi jäätyessään hajottaa vaihteiston. Vaikka pystyasennossa säilytettynä perämoottorien jäähdytysjärjestelmä on itsestään tyhjentyvä, merellä käytetyn ulkolaitamoottorin jäähdytysjärjestelmä tulee veneilykauden jälkeen huuhdella makealla vedellä. Lisäksi kannattaa rasvata ohjauslaitteet sekä lisätä vesivaseliinia myös kaikkiin rasvanippoihin.
– Syksyllä on järkevää tarkastaa myös vesipumpun kunto ja uusia tarvittaessa siipipyörä. Aikaisemminhan vesipumpun toimintakunnon tarkastusväli oli viisi vuotta, mutta nyt se on karsinogeenittömien materiaalien myötä yksi vuosi hieman moottorimerkistä riippuen.
Huoltotoimenpiteitä tehdessä on muistettava sinkkianodit, joiden tarkoitus on suojata syöpymiseltä perämoottorin tärkeimpiä osia.
– On asiallista tarkastaa alumiiniosien hapettumisen estävien sinkkianodien kunto ja tarvittaessa suorittaa sinkkien puhdistus tai vaihto, muistuttaa Peni ja korostaa, että vaativammissa töissä on hyvä ottaa yhteyttä ammattihuoltoon.
– Huollossa tulee käyttää moottorivalmistajan suosittelemia tiivisteitä. Esimerkiksi Yamaha sekä Mercury käyttävät fiber-tiivisteitä ja Honda nylon-tiivisteitä vedenalaisissa öljypropuissa, ohjeistaa Peni maallikon erheen lämpölaajenemiselle alttiiden alumiini- tai kuparitiivisteiden erinomaisuudesta.
Veneen ja perämoottorin yleinen puhdistus on hyvä tehdä myös syksyllä, jolloin paatti talvehtii puhtaana.
– Moottorin muoviosat voi halutessaan suojata vahaamalla ne esimerkiksi autovahalla. Jos intoa riittää levitä veneen kylkiin suojavahaa, jonka kiillottamisen voit jättää keväälle. Lopuksi peittele vene pressun alle, mutta varmista, että veneen päälle asetettava pressu ja mahdollinen pressuteline ovat tarpeeksi vahvat, jotta ne kestävät myrskyn ja lumen kuorman, opastaa Suomen Meripelastusseuran aktiivi Erkki Aho.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.