Kotka on savolaisten Amerikka
Virolahden kunnanjohtajahaussa neljä eteni haastatteluihin
Kouvolan Yhteislyseoon kohdistui perätön pommiuhkaus
Kotkan seudulla käydään musiikilla väkivaltaa vastaan
Poliisi otti kiinni alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäillyn Kouvolassa
Useampi perhe odottaa Kouvolan alueella omaa perhekummia
Kansanedustaja Paula Werning: Ratamo-päätös on vuoden puhallus – hallituksen päätös halvaannuttaa hoidon Kouvolassa yöaikaan
Pirtun salakuljetusta Pyhtäällä
Kotkan Suuri Tuntematon julkaisee uuden singlen
Tavoiteltu saari keskellä Suomenlahtea
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Myö välitetään sinusta - Sinun Tähden Hoivapalvelut tarjoaa tukea kaikille
Juoksulenkki, koirakävely tai pyöräily - Antaa sinulle energiaa sekä hyvän mielen
-Myös Kotkassa tehtiin pirtukauppaa, esimerkiksi Puistolassa. Sanottiin, että Metsolassa oli jonkinlainen pirtukauppias lähes joka talossa, Sanna Lönnfors kertoo.
Kuva: Ulla-Maija Sievinen
Pirtun salakuljetusta Pyhtäällä
Pirtua haettiin yleensä Virosta tai Saksasta tulleista laivoista.
Ulla-Maija Sievinen
Pyhtäälläkin pirtun salakuljetus kieltolain aikana, vuosina 1919–1932, toi tekijöilleen paitsi rahaa, myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
Pirtumiesten vahvuuksina virkavaltaa vastaan olivat vesien tarkka tuntemus ja nopeat, joskus lentokoneen moottoreilla varustetut veneet.
Pyhtäällä tunnettuja salakuljettajia olivat Kiiskin veljekset Erik, Kosti, Kalle, Veikko ja Heikki.
– Veikko Kiiskin poika Pekka Kiiski pyysi minua kirjoittamaan kirjan veljesten toiminnasta ja pirtun salakuljetuksesta yleensä, kertoo kotkalainen tietokirjailija Sanna Lönnfors.
Näin syntyi vastikään julkistettu teos Pirtutarinoita Pyhtään rannoilta. Pekka Kiiski ehti nähdä kirjan ennen kuolemaansa. – On hyvin tehty kirja, Pekka kommentoi sitä, Sanna muistelee.
Kieltolain aikana Suomessa ei saanut myydä eikä itse valmistaa alkoholijuomia. Mutta ei se ihmisten juomahaluja lopettanut. Avuksi tulivat salakuljettajat.
Pirtua haettiin yleensä Virosta tai Saksasta tulleista laivoista.
– Kun Heinlahdessa kiipesi korkean kallion laella mäntyyn kaukoputkella katsomaan, näki, oliko Suursaaren ja Ruuskerin välissä noin 40–50 kilometrin päässä pirtulaivoja. Jos oli, niin heti lähdettiin veneelle ja laivaa kohti.
Kieltolain myötä Pyhtäällekin tuli entistä nopeampia veneitä. Vuonna 1928 Kiiskin veljeksistä vanhin, Erik, perusti yhä toimivan Heinlahden Veistämön. He rakensivat siellä amerikkalaisen venelehden innoittamana itselleen pitkän, solakan ja nopean veneen.
Kiiskit hankkivat veneeseensä lentokoneen moottorin. Muutkin rannikon veneveistämöt ostivat innolla Aero Oy:n vanhoja moottoreita.
Kätevä tapa kuljettaa pirtulastia merellä olivat pirtutorpedot, kehikot, joita vedettiin vedessä veneen perässä. Tiukassa paikassa torpedo irrotettiin, ja se noudettiin myöhemmin. Torpedossa oli usein suolapussi tai liimakorkki. Kun suola ja liima olivat liuenneet veteen, pintaan nousi koho.
Pirtuveneen saavuttua rantaan lasti piilotettiin odottamaan hakijoita. Kiiskien suosima kätköpaikka oli Heinlahden Raakkipohja, jossa kanisterit upotettiin mereen.
Pirtumiehet yleensä tiesivät, miten takaa-ajavat virkavallan veneet saatiin harhautettua.
Virkavalta pääsi silloin tällöin yllättämään pirtuveneen, ja rangaistukseksi tuli usein sakkoa. Hyvin tienaaville pirtumiehille ei sakkojen maksaminen tuottanut ongelmia.
Mutta eri asia jo oli, että kiinni jääneiden omaisuus voitiin takavarikoida valtiolle, viinan lisäksi jopa hevoset, reet ja autot. Salakuljettajat tosin ostivat ne usein takaisin huutokaupasta.
Pyhtäällä oli vielä tuolloin omat poliisit, ja kirkonkylässä toimi ”Tasavallan Kalleksi” kutsuttu poliisi. Pirtumiehet pyrkivät olemaan heidän kanssaan hyvää pataa.
Jano se saattoi yllättää poliisinkin, ja jopa nimismies teki asiaa pirtumiehen luo saadakseen juoda runsain mitoin miestä väkevämpää.
Ja kyllä hän sitä sai, riittämiin asti.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.